На второ място сме по пожари в Европа за годината

Небрежността е едно от основните причини
4 авг 2024 09:40, Инна Ангелова
75
На второ място сме по пожари в Европа за годината
Снимка: БГНЕС

България е в челната класация по горски пожари в Европа за 2024 , втора след Кипър според Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS). Това съобщи изпълнителният директор на „Асоциация общински гори“ инж. Тихомир Томанов, съобщава БТА.

Обикновено страна ни преживява около 600 горски пожара годишно. Огнената стихия обикновено засяга около 10 хиляди хектара земя. Това води и до икономически загуби, които се оценяват около 2,5 милиона евро. Според доклади на Европейската информационна система за горски пожари през първите години на 21 век повече от 100 хиляди хектара от горите в България са засегнати от пожари, като 2000 година и 2007 година са  били най-лошите в историята на българските гори.

През 2007 година са регистрирани 1479 горски пожари и 43 хиляди хектара изгорели гори, а през 2000 година - 1710 горски пожара и 57 406 хектара изгорели гори. Тази година вероятно ще бъде най-лошата за нашата гора, се посочва в съобщението.

Според доклада на Европейската информационна система за горски пожари за 2022 година основните причини за горските пожари в България са: по небрежност са предизвикани 321 пожара  (62 %); поради палеж — 16 пожара  (3 %); по естествени причини  — 21  пожара (4 %); по неизвестна причини -  158  пожара  (31 %).

Тихомир Томанов допълва, че вредни практики в земеделието, електроразпределението, небрежността са се запазили в продължение на десетилетия, което показва дългогодишна уязвимост на горите от пожари. Тези данни подчертават спешната необходимост от всеобхватни стратегии за предотвратяване на пожари и устойчиво управление на горите, за да се смекчи това екологично предизвикателство.

Според него към това можем се прибавя и пасивно поведение на българските  власти и отговорни институции  за борбата с горските пожари. Единствените инвестиции, които се правят в тази посока, са чрез европейските програми за селските райони и за околната среда, заявява изпълнителният директор на "Асоциация общински гори".

Според него за последните два програмни периода мерките за бора с пожарите се свеждат до финансиране на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, за да може дирекцията по-ефективно да гаси пожарите. Експертът смята, че няма опит от страна на Управляващия орган на ОПОС/ ПОС  да се проучат и финансират мерки с доказан ефект за  защита от  горски пожари, като комбинация от мерки за превенция, подготовка, реакция. 

От Асоциацията настояват в държавата да се вземат спешни мерки и програма ПОС  2021-2027 да бъде препрограмирана, защото тя подлежи на препрограмиране в края на тази година. Подчертаваме , че препрограмирането трябва  да се случи по много по-ефективен начин – чрез експертни сесии тип „мозъчна атака“, в които преобладават експерти не от администрацията, а  с доказан международен и национален опит относно водещите  тенденциите за опазване на горите и околната среда и опитът на Португалия, която направи голям пробив в борбата с горските пожари,  да бъде пренесен и осъществен  по най-добрия начин в България през следващите няколко години, се заявява в съобщението.

Според експертна оценка около 50 % от горите в България попадат във високорисковата категория за горски пожари. Това подчертава спешната необходимост от проактивни мерки за управление на горските ресурси и засилване на стратегиите за предотвратяване на пожари, се заявява в съобщението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
тоти преди 1 месец
НЕГАМОТНИЦИ СМЕ ЗАТУЙ!!
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На Олимпиадата - последни, но на 2-ро място по пожари. Е, това е явно успех за Главанакия.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И коя държава е на 1во? Сигурно се е подпалила абсолютно цялата.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По пътищата много катастрофи, в горите много пожари и политиците не взимат нужните мерки и по двата въпроса.
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цяла България пламна заради некадърника Гламчев! Позор! Оставка и за....!
27
0
 
4
 
! Отговори
БРАВО преди 1 месец
Като се научите и да не си палите сами пожарите ще стане още по добре. Кой пали пожарите ? Разни неграмотници и несретници дето не знаят къде се намират и на кой свят са.
26
0
 
5
 
! Отговори
ЩЕ СЕ НАУЧИМ ! преди 1 месец
Такова самосъзнание ни се набива в овчите глави вече над осемдесет години . . . Това е резултата от надзора и помощта в продължение на толкова години !!!
25
0
 
6
 
! Отговори
БРАВО НА ПРОМЯНАТА преди 1 месец
САМО ЗА 4 ГОДИНИ ВЕЧЕ ИЗКАЧИХА БЪЛГАРИЯ НА ВТОРО МЯСТО В ЕВРОПА..... БРАВО И НА РАДЕВ.... СЕГА ДА СЕ НАГРАДЯТ С ОРДЕНИ И МЕДАЛИ...
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честит нов патриарх! Снощи е посетил Вършец и веднага е избухнал пожар.
23
0
 
5
 
! Отговори
баба Пена преди 1 месец
Ако има черна класация за нещо, ние сме в нея.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак не сме първи. Съсипаха я тази държава.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На първо място сме в Галактиката по отрицателни новини обаче си пием ракията със прясна салата и чакаме следващите да се посмеем.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Апартаментите колкото в Атина, пожарите след Кипър! На Баце политиката прави чудеса!
19
2
 
8
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Ако Бойко беше на власт, щяхме да сме на първо!
18
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е обикновен нацизъм, опожарявания, взривове. Не можете ли да се сетите, че нацистката колониална власт води война срещу всички вас? От посолството са им дали заповед да не оставят нищо неизгоряло за Путин, нарича се война на опожарената земя. Ще ви опожарят и ще ви дадат цялата държава на Зеленски.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално. С това функционално неграмотно население от патриархални татковци без 2лв. в джоба, слугуващи на запад за годишна заплата, колкото 2-седмичната на ИТ светило у нас, какво да очакваме?! Отиде слугинажът да си прави барбекю на Рилските езера, тропне хпрце, че е голям патрЕот, запали пожар, покрие се. Всичкото патриархален татко бачкер е това.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е нищуу . То членството *** на опрай . Да не изтървем членството а на България майната и . В Брюксел Ицо наркомана нали мисли за нас . За кво ни е тогава България ? То само членството *** на опрай . Няма нужда ни от България ни от избори . Само членството е важно на този свят .
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е напреднаме щото държим все 27място.
14
4
 
7
 
! Отговори
Bai Dun преди 1 месец
Най-накрая и ние да изпъкнем с нещо ....скоро с тези корумпирани политици и първо място ще вземем !!!
13
2
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
защото не вървим по правия път затова господ ни наказва чрез прос-то-тията нине мислим вземаме хаотични решения не наблягаме на образованието и етого резултата след пожарите идва безводието и режима на водата