Повечето безработни нямат професионална квалификация

Има обучения, но няма желаещи
4 авг 2024 13:06, Инна Ангелова
87
Повечето безработни нямат професионална квалификация
Снимка: БГНЕС

Близо 90 хиляди души или над половината от безработните нямат никаква професионална квалификация или опеаицлност, отчитат от Агенцията по заетостта. От там допълват, че за една година необразованите безработни са нараснали с 8%.

От КНСБ съобщиха, че над 1000 безработни са обучени по проекта "Шанс за зелена и екологична заетост". Програмата се финансира от държавния бюджет за тази година и е насочена именно към хора с ниско образование и без квалификация от райони с безработица над средната за страната.

Безработните с основно и по-ниско образование надхвърлят 68 хиляди души, близо 36 хиляди са с регистрация в бюрата по труда над 1 година.

Диана Найденова, консултант по активна политика на пазара на труда в КНСБ сподели, че по проекта на синдиката “Шанс за зелена и екологична заетост“ са обучени безработни за професиите работници в горско стопанство, болногледачи, социални асистенти за деца и възрастни.

"Хората имат нужда да бъдат обгрижвани, да получават умения и компетентности и да им се гарантира по-стойностна заетост. Проектът е в помощ на хората и запазване на зеленината в нашите градове”, допълва БНР.

Проектът се финансира по Националния план за действие по заетостта с близо 1,5 млн. лева от държавния бюджет. Предстои по него да бъде осигурена работа на близо 600 от преминалите обученията. Найденова алармира, че при провеждането на обученията по проекта на КНСБ е станало ясно, че част от безработните са регистрирани в бюрата по труда, получават обезщетение, но продължават да работят в различни фирми без трудов договор.

"Явят се първия ден на курса, втори, трети ги няма. И като взехме по-сериозни мерки за санкциониране, че не присъстват на курсове, те сами си казват: Регистрирахме се в бюрото, но продължаваме да работим във фирмата без договор - сива икономика, която източва социалната система, трябват сериозни мерки от страна на държавата".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
До Анонимен- хубаво ги имаш тия две висшета от СУ, а какво можеш да правиш? И ако чакаш да ти се даде 5000лева заплата ще си почакаш. Трябва да можеш да правиш нещо не само да говориш. Дипломата не извършва сама дейност, както и книжката не кара колата.Аз съм със средно и съм на позиция мениджър, просто защото се справям вече почти 20 години с проблемите.никой не ми е искал диплома
40
1
 
6
 
! Отговори
до двете висши у СУ преди 1 месец
у склад пробва ли да работиш, или военен, имат зор и ако не си делтонист ше те вземат. Примерно ти казвам. ако си по-не работен ходи охрана.
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм с две висшета от СУ и съм без работа
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Екологична заетост малее ужас смях тия хора са, се побъркали нищо чудно след като всички евро чиновници по над 70 години с деменция и атеросклероза
37
1
 
17
 
! Отговори
Търся шафйори преди 1 месец
На тротинетки
36
0
 
12
 
! Отговори
Елементерно: преди 1 месец
Директно ги записват в закъсалите за студенти университети и им дават по 2-3 висши образования (желателно е без присъствени часове и положени и взети изпити - да не се преработят назначените в тях купища професори и доценти)
35
1
 
6
 
! Отговори
Квалификация преди 1 месец
Смяна на пола тая година мъж догодина жена
34
0
 
14
 
! Отговори
Емили Тротинетката преди 1 месец
Професия ЛГБТ работно място гей парада заплата отатък океана
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И те апахите имат квалификацее сбиране на жица друго ни знаят
32
2
 
25
 
! Отговори
аман преди 1 месец
То в парламента щото имат. Г-жа Сачева има десет образования по които и един ден не е работила , ако заработи - повече от минималната заплата няма и да получава. Баце дофтор на пожарникарските науки, един пожар не е гасил. Деса дуловска освен урит-консулт друго не е работила , а сега конст.съдия. Да не изреждаме.
31
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Калинка (Калина Илиева) каква квалификация имаше та Бойко Борисов я назначи за шеф на Държавен фонд земеделие?
30
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мразя България.
29
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мен ме цакат с държавния изпит по политически причини, което ми проваля плановете за намиране на работа. Скапана държава-мащеха, нищо не ми е дала, а червената мафия си управлява вече 80 години.
28
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В общи линии цялата Западна цивилизация се изчерпа и няма какво повече да предложи на света.
27
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В БГ и пет висши да имаш, нямаш ли връзки, доникъде няма да стигнеш. Особено по държавните институции всичко е наши и ваши
26
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И "хазарта" няма квалификация, а го назначиха на длъжност със заплата 50К евро в ЕП.
25
1
 
23
 
! Отговори
само да попитам преди 1 месец
тази есен ли ще ни покажете със стаии и новини за свалените ***-РЕАЛНОСТТА НА СКРИТАТА БЕЗРАБОТИЦА!!!! за тези които не знаят в софия масово в частните фирми тихомълком се освобждавават "съвсем случайно" служители и се закриват техните длъжности и работата се прехвърля на останалите служители един работи на три длъжности без да му се променя заплатата!!!това е ефекта на скритата безработица и илюзията как "много работа имало ама нямало кой да работи"!!!така най опростено се пестят разходи!!!
24
0
 
7
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
Не работи могу,а накарай могу да работят за теб,срещу себе си и потомството си,и те ще бъдат щастливи ,от никога няаа научат кви нещастници са.
23
0
 
9
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
Има адин тарикат от наше селу,продава светещи балони. 10 балона по 10 леаа са 100 кинта за 2-3 часа. Няаа данъци,няаа нищо. Сичко за него Да работят бедните и простите.вика.
22
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България квалификация и образование изожщо не ти трябват, стига да познаваш правилните хора. Познавам човек с основно образование, директор е на на Горско стопанство, защото има здрави връзки с ГЕРБ и те го настаниха.