Празник на булгура в село Воден

Готвят го със спанак, зеле, месо, правят баници
5 авг 2024 22:05, Петър Бойчев
5
Празник на булгура в село Воден
Снимка Пиксабей

Започна подготовката на третото издание на регионалния празник „Ден на булгура“, който ще се проведе на 14 септември в димитровградското село Воден, информира секретарят на местното читалище „Пробуда 1908“ - организатор на инициативата, Господинка Делчева.

Традициите по приготвянето на булгура в село Воден са свързани не само с бита, но и с вярванията, каза за БТА читалищният секретар.

"Приготвяме булгур и за новородено до 40-ия му ден, и за помени. Така традициите на селото ни са свързани с пшеницата. Затова и решихме да посветим един ден на булгура", казва тя, като добавя за незнаещите, че булгурът се прави от пшеница, която се попарва, суши и накрая зърната леко се смилат, докато станат по-ситни и начупени.

"Много обичаме булгур – със спанак, със зеле, баница правим, с месо, кюфтенца. А пълнените домати са любими на цялото ми семейство", допълва голямото богатство на кулинарният си тефтер с ястия от булгур Господинка Делчева.

И в третото си издание празникът на булгура в село Воден ще е със състезателен характер и жури ще оцени най-добрите рецепти. Макар в предходните вече две издания  да е представено многообразие от храни с основна съставка булгур, все нови и нови рецепти се появяват, добавя  читалищният секретар Господинка Делчева.

За „Ден на булгура“ от читалището са подготвили и богата фолклорна програма с участието на самодейци и състави от целия регион. Освен това по традиция в пространството пред читалището ще бъде сложен 150-литров казан с булгур, от който ще бъде раздадена местна гозба за всички гости и участници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: баницабулгурводен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
с това си храня преди 1 месец
Свиинките, а като ЗаТлъстеят Добре - Пържолки - моята Храна!
4
1
 
2
 
! Отговори
ДенНаБулгура преди 1 месец
Браво за Ден на булгура, който ще се проведе на 14 септември в Димитровградското село Воден! Изброените ястия с булгур са много вкусни и здравословни! Полезен и елегантен празник е "Денят на булгура"!
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кво ще готвите като нивите изгоряха?
2
4
 
1
 
! Отговори
бл преди 1 месец
Глей ти! На по-малко от 40 едно от друго има две села Воден - едното в Димитровградско, а другото в Първомайско. Ей тия селяци като са си кръщавали селата, грам въображение са нямали!
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
:)