Слънчев бряг отново е фаворит на британците за бюджетна морска почивка

Миналата година турският курорт Мармарис беше начело, но цените там скочиха
6 авг 2024 12:02, Нели Христова
49
Слънчев бряг отново е фаворит на британците за бюджетна морска почивка
Снимка: БГНЕС

Слънчев бряг и тази година е безспорният фаворит на британците, които търсят бюджетна морска почивка. Новата класация на Post Office Travel Money за най-евтините дестинации за семейна лятна ваканция в Европа нарежда на първо място българския курорт. Миналата година турският курорт Мармарис бе изпреварил нашия Слънчев бряг, но сега отстъпва след значително покачване на цените в южната ни съседка.

"Разходите за живот се покачват постоянно и спазването на определен бюджет за пътуване е по-важно от всякога", посочват от Post Office, като подчертават, че 2/3 от британските семейства прекарват лятната си ваканция в чужбина.

Проучването  сравнява цените на 10 основни стоки и услуги, свързани с храната и напитките, а също така слънцезащитен крем и репелент против насекоми, в 16 популярни за британците европейски курорта. Слънчев бряг е единственият български курорт в проучването. Гърция е представена с 4 дестинации, Испания, Португалия и Италия - също с по няколко. С по един морски курорт са включени също Кипър, Хърватия, Малта и Турция. Проучването показва и в кои от изброените дестинации има ръст на цените в сравнение с миналата година.

За Слънчев бряг сметките показват, че средно около 110 паунда излиза дневният разход на семейство с деца за обед и вечеря в ресторант, както и за закупуване на кафе, бутилка бира, чаша вино и безалкохолно в заведение, минерална вода от магазина. Към тези разходи са прибавени и слънцезащитният крем и репелент против насекоми.

Спрямо миналата година този дневен разход е нараснал с 10%, но въпреки това българският курурорт това лято е най-евтин за британските семейства. Кафето у нас е 1.38 паунда, бутилка бира - 2.07 паунда, а безалкохолно - 2.21 паунда. В някои от другите курорти в класацията тези артикули може да се намерят и на малко по-ниски цени, но това, което прави Слънчев бряг най-евтин, са разходите за обед и вечеря. Цената на 2-степенно меню за двама възрастни е 20.25 паунда, пица или паста за две деца - 8.29 паунда, а тристепенно меню за семейство с включено вино и безалкохолни напитки струва средно 59.38 паунда, пише  "Индипендънт".

Турският курорт Мармарис е на второ място след Слънчев бряг. Миналата година Мармарис излезе първи по най-евтина ваканция, но тази година се отчита 17% ръст на цените. Там храната в ресторант може да е малко по-евтина, отколкото в Слънчев бряг, но виното и бирата са доста по-скъпи, както и слънцезащитен крем. Заради това и дневния разход в Мармарис на едно семейство излиза 116 паунда.

В най-скъпата от 16-те дестинации - Ибиса, цените на 10-те наблюдавани стоки и услуги са двойно по-скъпи от тези в Слънчев бряг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много лошо качество и най-евтино. Отдавна се отказах от почивка на море в България. Светът е голям и нормални почивки на море има навсякъде. Защо да се мъча в България?!
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До гоце Аз ви казвам че сте гадни злобни и проклети гH.,и.ди, дето чуждото благополучие ще ви задави от яд, и продължавате да го потвърждавате с всеки коментар. И не нямам нищо на слънчака, бил съм там 1 път за последните 15 години. Ама ти продължавай да си измисляш лъжи, с които да спиш по спокойно :DDD
46
0
 
1
 
! Отговори
до 30 преди 1 месец
Прави си, че е пълно само с разни мрънкалници, които навсякъде виждат само косури. Аз лично на Сл. Бряг няма да стъпя, защото после ще трябва да си почивам от почивката, да си лекувам ушите и да се влача по съдилища, защото съм набил някакъв си английски наглец. Определено там не е място за семейна почивка. Ако бях с 20 години по-млад.. Но ние правим друго - обикаляме за около 2 седмици да се видим с приятелите ни, които или вече живеят по морето, или вече са там. И децата дивеят, и ние почиваме
45
0
 
3
 
! Отговори
Борбата е Неравна! преди 1 месец
Новите технологии позволяват Милиони в Реално Време да виждат Какво става навсякъде по Света!На Ден Десетки а по Някого Стотици споделят къде са БИЛИ колко са ПЛАТИЛИ за Хотел Храна Бира Алкохол Забавления..!Споделят в Социалните мрежи НЯКОИ имат СТОТИЦИ ДРУГИ ХИЛЯДИ А ТРЕТИ ДЕСЕТКИ СТОТИЦИ Хиляди АБОНАТИ и ПОЧТИ ТОЛКОВА ГЛЕДАНИЯ И СПОДЕЛЯНИЯ!Така че колкото и да слагате Минуси в СЪЩАТА МИНУТА ХИЛЯДИ ГЛЕДАНИЯ ЗА СЛЪНЧЕВ БРЯГ за ВОДАТА ХРАНАТА ЗАБАВЛЕНИЯТА го Правят ЛЮБИМА ДЕСТИНАЦИЯ за ЧУЖДЕНЦИ!
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредната измама, евтино не означава хубаво а смея да твърдя тук е и скъопо и гадно защото е сезона и това им било достатъчно да искат 200 лева на вечер за най-мизерното място за нощуване.
43
2
 
3
 
! Отговори
Гоце преди 1 месец
До Анонименъ 32...и ти си сигОрно нЕкой соПственик на бетонна кошара на слънчака. Но най-вероятно си почиваш на Бали с парите на балъците, дето се гмуркат у *** в слънчака. Ега се задавиш с глупостите дето говориш.
42
10
 
3
 
! Отговори
Ех Ювиги Ювиги .... преди 1 месец
На нашето Черноморие отдавна се настаниха Световни Хотелски вериги като Американската Хайат има 3 Хотела само в Слънчев бряг а общо 8 в цялата страна!За сведение в Гърция има само 2 хотела в Атина и Солун!Нашите хотели въпреки че работят само 5 месеца от май-септември са ПО ИЗГОДНИ ЗА АМЕРИКАНЦИТЕ!Влез в Ютюб и виж как 5 хиляди чужденци се радват на екстрите! Добре че чуждите блогъри американци англичани румънци немци ... не четат експертните ви мнения за Слънчев бряг и се кефят на живота в Б-я!
41
1
 
7
 
! Отговори
Слънчев бряг от преди 1 месец
едно време е бюджетно място за алкохолен туризъм за британците и секс туризъм за британките.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако отивате на Слънчака , носете си въдици , за ЩИПАЛКИ !
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статия / от 113 място / :''София е най-доброто място за живеене след пенсия "!НалЕ , даже и здравеопазването е ''безплатно'' , няма корупция , няма бежанци ,.. всичко е ТОП !
38
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На ''СЛЪНЧАКА'' , гъмжи от щипалки , избягах от там и се настаних по на юг в Приморско , там няма щипалки , много са отвратителни !
37
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България е колабираща държава, а вероятно с найслабият сезон от векове, но... статиите продължават да ни ги бълват.
36
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 35 Айде пак стигнахме до евтините тpoллски тактики да си измисляме лъжи за непознати хора, в жалък опит да излезем прави. Точно защото съм по много места в света, знам че гърция не е нищо особено и различно от България.
35
10
 
2
 
! Отговори
Глупости преди 1 месец
До Анонимен 32 Не си стъпвал там ,щом не си разбрал !
34
1
 
7
 
! Отговори
Айше преди 1 месец
Има два алкохолика от маалата дето цяло лято са на слънчака
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен С една дума ,алкохолиците от демократична Ивропа ...пак са тук...
32
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И пак не разбрах какво й е по хубавото на гърция. Като отидеш там е 1:1 като в България, само че надписите са на гръцки. Почвам да си мисля,че да е някаква измишльотина на нашите дето ходят там, да не би да излязат че са будали и да има за какво да се тупат по гърдите. Нещо като нашите дето лъжат колко яко е в Англистан, само защото те живеят там :D
31
6
 
22
 
! Отговори
Ювиги преди 1 месец
Нашето море го провалиха псевдо хотелиери и търговци ! Само скапанняци и предимно търсещи евтин алкохолен и секс туризъм крретени от западните страни . Това са предимно чужденците . Слънчев бряг е едно гето ! Бетонно и задръстено гето !!!
30
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много е смешно да идвам да чета коментарите на киселите потни чукове дето пишат тук. Каквато и да новината все ще го извъртят, колко е зле в България и колко е готино еди къде си другаде през призмата на собствения си тъжен и неудовлетворен мироглед. Станали са като някаква само-пишеща се пародия, особено като тръгнат да се пенявят от всяка добра новина за България. Малко е тъжно, но предимно смешно.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
от 28 Изчистени замразени калмари килото им е 20 лева. Смятайте каква надценка... с порция калмари година иска да храни скааапаняка.