Слънчев бряг отново е фаворит на британците за бюджетна морска почивка

Миналата година турският курорт Мармарис беше начело, но цените там скочиха
6 авг 2024 12:02, Нели Христова
49
Слънчев бряг отново е фаворит на британците за бюджетна морска почивка
Снимка: БГНЕС

Слънчев бряг и тази година е безспорният фаворит на британците, които търсят бюджетна морска почивка. Новата класация на Post Office Travel Money за най-евтините дестинации за семейна лятна ваканция в Европа нарежда на първо място българския курорт. Миналата година турският курорт Мармарис бе изпреварил нашия Слънчев бряг, но сега отстъпва след значително покачване на цените в южната ни съседка.

"Разходите за живот се покачват постоянно и спазването на определен бюджет за пътуване е по-важно от всякога", посочват от Post Office, като подчертават, че 2/3 от британските семейства прекарват лятната си ваканция в чужбина.

Проучването  сравнява цените на 10 основни стоки и услуги, свързани с храната и напитките, а също така слънцезащитен крем и репелент против насекоми, в 16 популярни за британците европейски курорта. Слънчев бряг е единственият български курорт в проучването. Гърция е представена с 4 дестинации, Испания, Португалия и Италия - също с по няколко. С по един морски курорт са включени също Кипър, Хърватия, Малта и Турция. Проучването показва и в кои от изброените дестинации има ръст на цените в сравнение с миналата година.

За Слънчев бряг сметките показват, че средно около 110 паунда излиза дневният разход на семейство с деца за обед и вечеря в ресторант, както и за закупуване на кафе, бутилка бира, чаша вино и безалкохолно в заведение, минерална вода от магазина. Към тези разходи са прибавени и слънцезащитният крем и репелент против насекоми.

Спрямо миналата година този дневен разход е нараснал с 10%, но въпреки това българският курурорт това лято е най-евтин за британските семейства. Кафето у нас е 1.38 паунда, бутилка бира - 2.07 паунда, а безалкохолно - 2.21 паунда. В някои от другите курорти в класацията тези артикули може да се намерят и на малко по-ниски цени, но това, което прави Слънчев бряг най-евтин, са разходите за обед и вечеря. Цената на 2-степенно меню за двама възрастни е 20.25 паунда, пица или паста за две деца - 8.29 паунда, а тристепенно меню за семейство с включено вино и безалкохолни напитки струва средно 59.38 паунда, пише  "Индипендънт".

Турският курорт Мармарис е на второ място след Слънчев бряг. Миналата година Мармарис излезе първи по най-евтина ваканция, но тази година се отчита 17% ръст на цените. Там храната в ресторант може да е малко по-евтина, отколкото в Слънчев бряг, но виното и бирата са доста по-скъпи, както и слънцезащитен крем. Заради това и дневния разход в Мармарис на едно семейство излиза 116 паунда.

В най-скъпата от 16-те дестинации - Ибиса, цените на 10-те наблюдавани стоки и услуги са двойно по-скъпи от тези в Слънчев бряг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 23 Дюнер за 25 лева е безбожно високо, ами какво да кажем за 200 грама калмари за 35 лева?
27
0
 
6
 
! Отговори
В СЛЪНЧАКА преди 1 месец
ЧЕСТНИТЕ ЧАСТНИЦИ МАСОВО КРАДАТ И НЕ ПЛАЩАТ ВОДАТА И ТОКА, ЛЪЖАТ ЗА БРОЯ НА НОЩУВКИТЕ, ИМАТ ОТХОДНИ ТРЪБИ ДЪЛБОКО В МОРЕТО И ЗАТОВА ПЕЧАЛБИТЕ ИМ СА ФАНТАСТИЧНИ > за нас остават само фекалиите на туристите
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичката социално отвратна *** от Англия се изсипва на Слънчака. Получили от социалните безплатния пакет и с 500 паунда е цар. А хървати и гърци приемат туристи с яхти , сещате ли се де е скрито имането...
25
1
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
МИЛИАРДИ СЕ ИЗЛЯХА В СЛЪНЧЕВ БРЯГ ТО Е ЯСНО , ЧЕ РЕКЛАМАТА ЩЕ Е ВСЕКИ ДЕН! ТАМ Е ХОТЕЛ ДО ХОТЕЛА КИЛОМЕТРИ В КОЯТО И ПОСОКА ДА ТРЪГНЕШ ОТ ХОТЕЛ КУБАН
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Алекс Е те в ден днешен всички британци са пропаднал ии на социал. Защо мислиш се африканизираха?
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кое му е бюджетното? 25 лв. дюнер? Абсолютно ненормално! Аз на никого не препоръчвам да идва в България.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се организират конкурси по вомитинг и 6алконинг!
21
2
 
6
 
! Отговори
Малък праз преди 1 месец
Тоест сме първи по евтинджос? Това за гордост ли е въобще?
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Алкохолен туризъм. Всички пиандета от острова се изсипват на Слънчев бряг.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чудно, вече официално сме туристическата тоалетна на Европа! Няма да привлечем с качество, с история или с култура, а с евтиния алкохол и нощните заведения. Много ми е интересно ако се направи анкета сред британците дали ще нарекат почивката бюджетна или евтина, ставаща за тия пари!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 10 Нерде Плиска и Преслав, нерде Слънчака? Близко каза....120 километра ако е близко....
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз нямам пари за море
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цял ден пият помиятa блек рам англетата в хотелите си безплатно и накрая на вечерта така се омотват че прилагат спорта балконинг.
15
0
 
6
 
! Отговори
44 МИЛИОНА преди 1 месец
БРИТИ ЩУРМУВАТ СВЕТА ВСЯКА ГОДИНА. ИМА ЛИ БДЖЕТНИ ПИЯНКИ БРИТИ В СЛЪНЧЕВ БРЯГ ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ НА ТУРИСТИТЕ???...
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Нарко курортТолкова вярно.
13
1
 
17
 
! Отговори
Нарко курорт преди 1 месец
Райски газ, трева, синтетика, леки жени, менте алкохол и всичко това на едно място.
12
0
 
6
 
! Отговори
бургазлиици се женят преди 1 месец
за британки . исипват се с рейсовете . стари и млади . бедняшка класа . не средна или богаташи . ол инклузив а вечер пииванв
11
3
 
3
 
! Отговори
Анономен преди 1 месец
... 2 апартамента на Слънчака и 1 в София и си оправя човек живота за още 100 години напред...
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най важна за британците е цената на веселите хапчета и бирата . Там е големия пробив ;) Алкохолен и наркотичен туризъм номер ииноо в Европа . Аве там са близко Плиска и Преслав дали ще отидат да гледат камъни ,,британците,, :))) Те не са ли културни хора ? В Атина как туристите ходят на Акропола ? Наще ,,туристи,, що нещат ?
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи догодина очаквайте поредното ценово "израстване" на наглярите хотелиери. Те още от предния месец започнаха да "лаят" колко им е скъпо и непосилно електричеството (удобно премълчавайки факта, че всички хотели имат слънчеви панели генериращи не малко електричество)