За 60 ст. на едро изкупуват килограм сливенски праскови

Производители: Цената е обидна
6 авг 2024 19:55, Анисия Иванова
43
За 60 ст. на едро изкупуват килограм сливенски праскови
Снимка: БГНЕС

Производителите на праскови в Сливенско алармираха, че изкупната цена на продукцията им е 60 ст. за килограм, което е под себестойността на отгледания плод. Изкупната цена на компотната праскова е станала ясна, след фактуриране на  предадената продукция. Според тях масово се вкарват праскови от Гърция, които се изкупуват там на цена от 35 евро цента.

От 15-20 години изкупната цена на прасковите не е повишавана, каза Коста Петров, председател на сдружение „Българска праскова" Сливен. Той квалифицира цената като „обидна".

"Работна заплата, фонд „Работна заплата", торове, препарати, горива – всичко скочи. Тези хора, които идват да берат също искат някакво достойно заплащане. Ние може да се каже, че правим една социална дейност. Разплащаме се със всички и накрая чакаме от Европа да ни даде някаква субсидия, за да оцелеем. Е, до кога ще продължава това?"

Заради изкупните цени масивите с праскови са под заплаха от унищожаване, а младите производители не виждат бъдеще.

"Тук трябва да вложиш десетки хиляди левове и стотици хиляди левове за инвестиции от джоба си или от банките, а реално не може да получиш една заплата средна за България."

Фермерите коментираха още, че са очаквали тази година по-добра изкупна цена.

Производителите споделиха, че не могат да разчитат Министерство на земеделието да се намеси, защото в техния случай предлагането и изкупуването е на пазарен принцип и няма защитена цена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Поне го прочетете преди 4 седмици
Супер цена? Търсите все по 3 лв.Ами и картофа е по 70_80 ст а го копаш 3_4 пъти. Много повече е труд и сметките срещу хищници и насекоми и болести.
40
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Защо хленчете БЕ,ами продавайте си ги САМИ
39
0
 
0
 
! Отговори
НА преди 1 месец
СЛИВЕНСКАТА ПРАСКОВА НЯМА НАЯЖДАНЕ-ТОЛКОВА СА ХУБАВИ
38
3
 
7
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Държавата предава народа си всеки ден ! Какъв е тоя европейски съюз. Гадна маша! Взеха поминъка на хората. Срам ме е от държавата !
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименТе са различни сортове, по-твърдите, са за компоти, сладка, а по-меките и сочните, са за десерт, сокове и т.н., има и полудиви, невероятно ароматни и вкусни, но са почти изчезнали от района.
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Производителя трябва да определя изкупната цена. Като не ги устройва или да продават директно на клиенти или да не продават на толкова ниска цена.
35
0
 
12
 
! Отговори
селския преди 1 месец
От Сливен съм,само за инфо да кажа,преди 10 години изкупната цена беше 80 ст,сега трябва да си голям мазохист да се занимаваш с праскови за да ти се подиграват с труда ти
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** ,алчен и сбъркан народ - Абе спреш му на сергията до градината с праскови ,па ти оглежда колата ,жената , та да ти каже цената - нов джиб 5лв кг. ,а иначе се жалва ,че на прекупвача е 60ст ! Я му казах дгд и чал
33
0
 
4
 
! Отговори
Праскови онлайн преди 1 месец
Понеже днес в един от коментарите се спомена и пазаруването онлайн, когато някой по някаква причини не може или не иска да отиде до магазина, да ви кажа, че в един такъв онлайн супермаркет хубави средноголеми праскови се продават по 0.79 ст за 1 брой, а 5 такива праскови тежат около 1 кг. Пак там се продават едни наистина много сочни и сладки гръцки плоски (сплеснати) по форма праскови. Те струват 4.49 ст за 500 гр.
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато е добре узряла, сливенската праскова е нещо фантастично!
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отидете да видите на какви цени ги продават на сергиите до самата прасковени градини в Сливен. Като не ги намалят, за да ги изкупят хората, ще ги продават на 60 стотинки на прекупвачите.
30
0
 
10
 
! Отговори
Иво преди 1 месец
Странно. Омзи ден спрях край Гаврайлово и праскова под 3.5 нямаше, хубавите едри бяха 5лв. 0.60 плащат за компотните, дори хубавите компотни са 1.5лв. 0.60 са дето отиват на пюре. Същата работа с черешите: 1лв е компотната, хубавата Ван за пазара е 2лв минимум
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде отидаха натуралните плътни месести български праскови нещастници. За Гмото и 1ст /кг е много
28
0
 
11
 
! Отговори
Хемус преди 1 месец
Тоя АЙ ТИ папагал спрях да му обръщам внимание!То не беше рентиер,не гледаше био кокошки във ферма,сега пък и от био земеделие разбирал!Пич ела да те вкарам в един обор да вземеш малко био тор,само по начина,по-който хванеш лопатата,ще те разкрият,че си лаладжия!
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Производителите са прави. Трябва да има таван на маржа на посредниците
26
0
 
4
 
! Отговори
Дъртак преди 1 месец
До Панде Йот СкопиеКато студенти сртирахми праскови в Петрич, наистина бяха фантастични. Най-едрите и без червени петна разбира се бяха за износ.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Купувам 2 щайги по 1 лв. килото :)))
24
1
 
4
 
! Отговори
Панде Йот Скопие преди 1 месец
Най-прекрасната българска праскова преди години се раждаше в петричкото поле!
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-големия майтап с прасковите е следния...един и същи сорт от една и съща фирма се предлагат в няколко магазина на моя квартален пазар. Първоначално прасковата тръгва от 3.50. Твърда праскова узряла, но твърда. Втория момент е където леееко е поомекнала и е на 3 лева. И за 2.50 предлагат същите праскови, които вече са омекнали така че да изпиташ удоволствието от сладостта им. Хората си мислят че като са омекнали значи не са хубави, а то напротив- омекналите за 2.50 праскови са най-вкусните:)))
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
4лв е килото в магазина. Държавата къде е?! Като ще плащаме 4 лв поне да платят както трябва да на производителите.