Панагюрското златно съкровище се върна в Панагюрище

Оригиналът ще остане в музея до 10 септември
9 авг 2024 14:32, Инна Ангелова
22
Панагюрското златно съкровище се върна в Панагюрище
Снимка: БГНЕС

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завърна в Панагюрище и още от днес ще може да бъде видян в специално изградената за него зала трезор в Историческия музей в средногорския град. Реликвите ще останат в музея до 10 септември, съобщава БТА.

Тази година се навършват 75 години от откриването му и по този повод през месец декември със специална програма ще бъде отбелязана годишнината.

Ювелирната находка беше посрещната при засилени мерки за сигурност от представители на Общината, директора на музея доц. д-р Атанас Шопов и музейни работници.

Доц. Шопов коментира, че завръщането на такъв световен шедьовър, каквото е съкровището от Панагюрище, е трепет и вълнение за всички. По думите му то се е разкрило за второто си раждане пред братята Дейкови, които са били "светли личности".

Тракийските съдове са открити на 8-и декември 1949 година от тримата братя Павел, Петко и Михаил Дейкови по време на изкопни работи в тогавашната керемидена фабрика в местността "Мерул" край града. Общото тегло на находката, която съдържа фиала, амфора и кани ритон, е малко над 6 килограма.

Доц. Шопов припомни, че трезорът е изграден  с дарителски средства на "Асарел-Медет" и проф. д-р Лъчезар Цоцорков в качеството му на меценат. Съгласно дарителското споразумение е регламентирано ежегодно експониране на оригинала на Панагюрското златно съкровище в Историческия музей в Панагюрище. Също така са изработени две точни златни копия от 22-каратово злато.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Съвременните технологии дават възможност точно да се каже къде е находището и къде е обработено, оттам и датирането.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Винаги може да се установи възрастта на металите според съдържанието и достъпните технологии за обработка през съответния период. Но както бе написано, най-простото е сравнението на теглата. Не около 6 кг, всеки предмет при изземването е описан по размери, състав и грамаж. 1 да не съответства, значи е копие.
20
0
 
1
 
! Отговори
Серд преди 4 седмици
Ех деца деца, вместо да подскачате като петлета питайте дядовците и бабите си какво знаят за съкровището. От комунистическо време не е наше притежание, а имаме копие, после копие на копието. Факти - теглото. Нито един предмет не съвпада по тегло с първоначално намерените. И с после премерените. Но са били щедри, няколко грама злато са ни дали повече срещу само хиляди години история.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 17 РУСИЯ НИ ОГРАБИТе руснаците май те онодиха и те направихаГендар та така сега са ти криви
18
1
 
3
 
! Отговори
Стават грешки преди 1 месец
Руснаците са го взели, за да му направят копие в Москва и са ни върнали копието. Явно са се объркали.
17
2
 
5
 
! Отговори
РУСИЯ НИ ОГРАБИ преди 1 месец
ИСТИНСКОТО ТРАКИЙСКО СЪКРОВИЩЕ Е В РУСИЯ, ОТКРАДНАТО ВЕРОЛОМНО, КАКТО АРХИВИТЕ И ОЩЕ МНОГО ОТ БЪЛГАРИЯ
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коментарите във форума са писани от розови еднорози незачитащи нищо ценно
15
2
 
0
 
! Отговори
Няма Космос преди 1 месец
И космонавт не сме имали. Георги Иванов само се е разходил до космодрума Байконур, там са си пили водка с руските пишман космонавти и се върнал.
14
1
 
1
 
! Отговори
Прощавайте преди 1 месец
Тези защо са взели амфората от бомбони "Амфора"
13
5
 
0
 
! Отговори
Фалшиво е преди 1 месец
Всичко намерено, изобретено и открито в комунизма е лъжа. Съкровището е твърде перфектно и гладко, за да е древно.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според мен, широката общественост би имала интерес някой умен да излезне и да обясни дали това наистина е оригинал или е реплика. Да каже по какви научни методи се разбира и т.н. Хората от години имат съмнения и разказват публични клюки.
11
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според джендърската теория и траки няма, а съкровището са го направили дедите на прабългарските емигранти от америка - тротинетката, найо тицин, иван костов, асен генов и едвин сугарев.
10
6
 
3
 
! Отговори
Това е фалшификат преди 1 месец
Иво Андонов смени истинското съкровище с фалшификат на пътя за Вакарел. Кого лъжете с тази китайска реплика?
9
3
 
8
 
! Отговори
Кой преди 1 месец
А дали е оригинала?!
8
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
до Кон /бе,коньове!/ : Не знам дали "анонимния драскач" съм аз,но да ти кажа /и не само на теб/ :-Имах късмета да поживея през "соца"..ТОГАВА СЛУХОВЕТЕ бяха ИСТИНА,защото преминаваха "с борба" през цедката на цензурата. СЕГА слуховата са основно ИЗМИШЛьОТИНИ и злобни фантазии...Но тогава не беше така.
7
3
 
4
 
! Отговори
Кон преди 1 месец
Обаче в заглавието пише "оригиналът". Сега имаме един анонимен драскач, който твърди ебратното, въпреки написаното. А откъде имаш такава информация, някакво доказателство?
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 5 Което да се чете копието.
5
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До @Color Conductor 2 А по какво може да се различи което от оригинал в случая?
4
1
 
9
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 месец
Някой, още ли си мисли, че това е оригинала
3
3
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
аз пък помня че имашеСЛУХОВЕ,че Людмила Живкова го е изнесла /оригинала/ някъде в чужбина,където е и до сега..Това,което разнасят сега е копие на оригинала..Много добро,но копие..А ако "2" е прав,значи това е копие НА КОПИЕТО,което се пази в БНБ..Разбира се ,може и да не е била Людмила,просто злонамерени хора я нарочват нея,но съкровището Е изнесено !