Не могат да овладеят пожара в Рила

Не е възможно огънят да се гаси по въздух
25 авг 2024 20:42, Александър Попов
8
Не могат да овладеят пожара в Рила
Снимка: БГНЕС

Пожарът във високата част на Рила планина над село Бистрица, община Дупница, все още не е овладян, съобщи в село Самораново директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов.

Пожарът днес активно го гасихме, успяхме да качим повече от 70 души – пожарникари, горски служители, доброволци. Използвахме транспортен дрон, няколко момчета с мотори ни помогнаха да качим ранцеви пожарогасители, обясни Джартов.

Той посочи, че не е възможно огънят да се гаси по въздух, защото се развива низово. Това е причината да не рискуваме с хеликоптер, добави Джартов.

По думите му пожарът не е овладян, защото е в труднодостъпен терен. За утре е направена организация отново да се качат пожарникари, горски служители, доброволци, може би ще качим военни, посочи Джартов. Той обясни, че във високата част на планината не може да се работи с техника и огънят се гаси само на ръка. По думите му фронтът се разширява, но все още не може да бъде направена оценка върху каква площ е огънят. Отдалеч изглежда по-страшно, отколкото е, но големият проблем е, че не можем да въведем вода по фронта, каза директорът на ГДПБЗН. Основно пожарът е низов, обясни Джартов. Няма опасност за хора, населени места, много е далеч огънят, увери той.

Относно другия пожар в областта, края язовир „Калин“, директорът на ГДПБЗН заяви, че днес огънят се е разраснал заради силния вятър. Направена е организация и утре гасенето ще продължи.

Няма опасност за населените места, но вятърът там ни изигра лоша шега, добре че не пострадаха пожарникарите. Вятърът беше толкова силен в един момент, че имаше опасност и за живота на пожарникарите и те се изтеглиха, обясни още Джартов.

Пожарът е обхванал около 25 декара площ. При него също не може да се използва техника за гасене.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от Страната
Полицията спипа 12 души зад волана на наркотици
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Риторично преди 2 седмици
Е тогава що го запалиха?!?
7
0
 
4
 
! Отговори
да питам преди 2 седмици
а подпалвачите и поръчителите търсят ли ги ?
6
2
 
6
 
! Отговори
емигрант преди 2 седмици
напълни се с про.с.та.ц.и тая държава!!!
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
КОЛКОТО И ПОЖАРИ ДА ПАЛЯТ ПАРИ ОТ ЕС НЯМА ДА ПОЛУЧАТ
4
4
 
7
 
! Отговори
До 2 преди 2 седмици
Заради хора като теб ,неглижираме истинските проблеми. Ти ако си западняк ,аз съм българин. Искам България да има думата. Заборчляли *** като тебе ,които живеят на кредитна карта да ме ми говорят. Ще ти обърна зурлата за 3 секунди.
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ваща кожа гадна крадлива ,35 години само Крадене -земя пари имоти хотели яхти -Милиарди окрадохте ! няма пожарни ,няма хеликоптери ,няма пътища ,няма водоснабдяване , България тъне в мрак и мизерия ,а вие гадни влечуги Алчни до безобразие продължавате да Крадете !
2
13
 
2
 
! Отговори
До Руси преди 2 седмици
Много си негативен и токсичен човек. Сигурно нямаш приятели и семейство.
1
3
 
20
 
! Отговори
Руси преди 2 седмици
Пожарите са най-малкия ни проблем. Духовно ,културно, образователно и демографски сме приключили. Няма държава ,няма държавници ,а само политици в зависимости. Няма страшно за Рила,природата си знае работата. Въпроса е ,че държавата не отива на добре...