Кучетата помнят с години името на играчката си

Бордър коли знаело как се казват над 1000 предмета
Обновена: 4 сеп 2024 14:02 | 4 сеп 2024 13:10, Петър Бойчев
3
Кучетата помнят с години името на играчката си

Собствениците на кучета може и да имат проблеми със запомнянето на това коя играчка е „Пискун“, но тези имена могат да се запечатат в паметта на домашните любимци, установиха изследователи. Преди това учените са открили, че някои имат забележителна способност да научават имената на играчките, като бордър колито Chaser, което знаело как се казват повече от 1000 предмета.

Сега изследователите са открили, че някои кучета могат да запомнят името на играчка, дори когато не са я виждали в продължение на две години. Шани Дрор от университета „Етвьош Лоранд“ в Унгария, първи автор на изследването, заяви, че резултатите показват, че тези кучета съхраняват имената на предметите в дългосрочната си памет, а не просто че паметта им се опреснява от техните стопани чрез честа игра с предмета.

Дрор добавя, че откритията могат да имат значение за разбирането на еволюцията на човешкия език, тъй като паметта е един от многото му компоненти. „Защо езикът е уникално човешки? За да разберем това, трябва да разберем кои части от езика са налични при други животни, а кои – не“, казва тя.

В списание Biology Letters Дрор и колегите ѝ съобщават, че са изследвали пет кучета, които при предишни изследвания са научили имената на 12 нови играчки. Впоследствие тези играчки са били прибрани за две години.

В новото изследване собствениците на кучетата извадили играчките от пенсия. Три кучета са имали всичките 12 играчки, друго е имало 11 играчки, а едно е имало само пет играчки.

След като позволили на кучето си да разгледа предметите, всеки собственик поставил пет или шест от „тестовите“ играчки в една стая в дома си, заедно с осем от другите играчки. След това собствениците се преместили във втора стая и помолили кучето си да вземе всяка от тестовите играчки – една по една. За да сведе до минимум смущенията, собственикът сменял избраните играчки само когато в купчината оставали само три тестови играчки.

Изследователите наблюдавали онлайн чрез устройства за видеозапис. Резултатите показват, че като цяло кучетата са избирали правилната играчка средно в 44 % от случаите, като при някои от тях успеваемостта е достигала 60 %. Изследователите добавят, че тези цифри са далеч над очакваното ниво на случайност. Резултатите се дължат на уменията на четири кучета, които запомнят имената на между три и девет от играчките, с които са участвали в теста.

Екипът подчертава, че само защото някои кучета могат да научат имената на предметите, не всяко куче може да го направи, като факторите, които стоят зад това умение, все още не са изяснени. Въпреки това Дрор отбелязва, че кучетата с този талант често са имали стопани, които са прекарвали много време в общуване с тях. „Колкото повече инвестирате в кучето си, толкова повече ще получите обратно от връзката си с него“, каза тя, пише Dariknews.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: кучеколипомни
Още от Страната
Безводие: Удължиха бедственото положение в община Стралджа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Баси, това куче знае имената на повече предмети от Кирил Петков бе!?! Па то е готово да стане МП на България и водач на партия!
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Моята помни името на майка си, кой нормален кръщава играчките с имена? А вие помните ли как се казваше пуделчето на Бойко Рашков, казва се Тоби!
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А прocтите българи не помнят коя мутра ги ограби и пак ще гласуват за нея.