Дечо Дечев за надценките на лекарствата: Държавата да си влезе в ролята

Бившият управител на НЗОК коментира проблема с надценките на някои лекарства
15 сеп 2024 20:30, Красимир Ангелов
20

Държавата трябва да си влезе в ролята и да спазва законите, смята бившият управител на НЗОК Дечо Дечев, който коментира проблема с надценките на някои лекарства в частни болници.

В ефира на "Брюксел 1" той даде пример с лекарствен продукт, който в държавни болници струва между 37 и 47 лева, а частни го купуват за 393 лева. Повод за разговора е последното предупреждение на ЕК към България да въведе обществени поръчки и в частните болници. Според експерта европейският орган се е намесил, за да има равнопоставеност между всички участници на пазара.  

Дечо Дечев разясни и за кои лекарства става въпрос: Проблемът се отнася само за лекарствата, които се заплащат от НЗОК извън цената на клиничната пътека. И второ – в тази група лекарства (почти изцяло онколекарства) проблемът се касае само за онколекарствата, които са паднали от патент – тоест там, където има повече от един производител за един препарат лекарствен продукт.
Държавата не контролира надценките

Държавата не контролира надценките, категоричен беше Дечев пред Bulgaria ON AIR

Той даде пример, който онагледява проблема: Производителят продава на всички на една и съща цена. Купува един търговец на едро един продукт, той се появява за 50 лева в една болница, която провежда обществени поръчки. Същият търговец купува пак на същата цена този продукт, продава го в частна болница 20, 25 пъти по-скъпо, отколкото го е купил“.

Според госта разковничето на проблема е, че някой в държавата трябва да контролира как, след като пише в закона, че надценката за лекарствата може да е до 4%, се получават 2500%.

"Не мисля, че частните болници трябва да правят търгове. Не е въпросът в търга. Въпросът е да се спазва действащото законодателство и да има ефективен контрол по веригата производител - търговец на едро - болница. Това е. Няма нужда от нови текстове и нови закони", категоричен е Дечев.

Целия разговор гледайте във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от Общество
Милошев поиска общ туристически продукт между Турция и България
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Дечката преди 2 дни
Дечка,я кажи нещо за сина ти Сашко Дечев в Пирогов? Я кажи колко *** под масата? Семейство тарикати сте,евалата! Докато ти беше шеф на НЗОК в тия надценки не виждаше проблем,а сега вече проблем има. Хаха.
13
0
 
3
 
! Отговори
vale_karo преди 2 дни
До Катя Е да де, нали така беше преди 1989 година.Тогава защо скачахте по площадите?
12
1
 
7
 
! Отговори
4 преди 2 дни
Убиха ни с тези цени на лекарствата вместо да ни лекуват!Страната джунгла сме ние !Закривайте я вече -стига й толкова демонокрация!
11
0
 
4
 
! Отговори
Катя преди 2 дни
Както да го въртят и сучат проблема е в закона. В съседните Турция и Гърция крайната цена е фиксирана и никоя аптека не може да си слага надценка. В Гърция също така са фиксирани цените за здравното заведение, търговец на едро и за аптеката.. Давам пример: Вибрамицин цени 1.17 за болнично заведение, 1.34 за търговеца на едро, 1.84 за аптеката като крайна цена. Няма никаква сложност , просто се иска желание от страна на законодателя да сложи край на сагата.
10
2
 
3
 
! Отговори
Зайо Байо преди 2 дни
Точно Крадеца вика "Дръжте крадеца!".
9
1
 
5
 
! Отговори
Мечо Мечев преди 2 дни
Нали ревахте като заклани прасета да няма държава- Държавата била лош стопанин- Държавата ви пречела за бизнеса. Сега ревете , че държавата ви била крива.
8
0
 
4
 
! Отговори
Пловдив преди 2 дни
Болниците играят в някои случаи с вносители,фармацевтични фирми.И убеждават пациентите,че е за тяхно добро.Лекарството е безплатно за пациента,но се купува на двойна цена друго лекарство със същата съставка,от същия производител.Причината е,че не му било изгодно на вносителя.Лекарството е имуноглобулин.Яко източване на Здравната каса има .
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
има ли нещо, което да е наред в тая държава?
6
3
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 дни
лошо,момичета!...Но какво да правиш?..Та у нас Държавата-това сме НИЕ ! ..Аз пак ще повторя,дано да се разбере:..-"Трън до цвят,шарен свят..От кратунка-кратунки,от мамунка-мамунки"../"Криворазбрана цивилизация" /..Та от нас-такива като нас..Лошо,момичета !...
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Глупости, търговецът не го продава на частната болница 20 пъти по-скъпо, дори може да е по-евтино, отколкото се таксува за държавната болница, щото частната болница ще си го достави направо отвън, прескачайки такъв алчен търговец. Истината може да е е фалшификация на фактури от частната болница за измама с размера на разходите, като се цели намаляване на данък печалба. А може и да обират пациентите
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Като има големи надценки тогава трябва да следват големи данъци. След като някой слага 40% надценка тогава да плаща 40% данък.
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Държавата да си влезе в ?!?!Коя държава уеее??Бълхаристан отдавна не е държава а разградена кУчина. Като чуя такива заучени шаблонни нищоКазвания и ми се дрЪйфа. Проблема е че в Бг ВСИЧКИ сте тъъъпи еднокнижника Селяни точно като оня селлтак дето мазал филии с мас.Отврат.
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ми тя държавата е напълно абдикирала от всичко. Как пък на тази кокона й дойде на акъла че точно лекарства трябвало да контролира "държавата" ?
1
1
 
10
 
! Отговори
Велес преди 3 дни
Хайде де, кажете какво става с бикалутамида.... Кой си играе със здравето и нервите на онкоболните?

Спонсорирани публикации