След дълъг сух период, може да очакваме екстремни валежи

Проф. Емил Гачев: Човек трябва разумно да се меси в делата на природата
4 сеп 2024 14:00, Анисия Иванова
8

Година от наводнение в Царево, 2 г. още е жив споменът от потопа в Богдан и Каравелово. Адската жега това лято остави хиляди на изпитания на воден режим.

"Характерно за климата последните години е явления с по-рядък характер, в една затоплена атмосфера има повече енергия и всички процеси стават по-интензивни. Това важи и за валежите, и за сушите. Имахме продължителен сух период, над 2 месеца с изключително оскъдни валежи, това не пречи да очакваме периоди с екстремен валеж", заяви проф. Емил Гачев от Института за изследване на климата, атмосферата и водите към Българската академия на науките в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че отводнителните системи са разчетени за определен капацитет, а при над 100 литра на квадратен метър няма как да няма наводнение, но щетите зависят от подготовката за такива събития.

"Няма как да избегнем това нещо, тези неща ще се случват. Трябва да сме готови. Трябва да се разчетат отводнителните съоръжения. В Ахтопол на кея шахтите връщат. Деретата трябва да се поддържат в образцово състояние. Да не се допускат каравани, кемпери, да се обяви червена зона за тези неща, особено в късното лято", предложи проф. Гачев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гостът подчерта, че човешката намеса в делата на природата е голяма, което е нормално, защото я използва, за да извлича блага. Въпросът е да го прави разумно.

"Когато населението на света е по-голямо - има повече контакти с природата. Световната статистика показва, че има все повече бедствия с човешки жертви", каза още проф. Емил Гачев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: сушаклиматBulgaria ON AIR
Още от Страната
И утре ще бъде слънчево, но на места ще превали
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Айде ся, глупости преди 1 седмица
природата си отмъщавала. Защо на селтака си отмъщава, а не корпоративния бос? Айде стига клишета, все обикновения човек е виновен и трябва да бъде наказван.
7
1
 
1
 
! Отговори
Обиден преди 1 седмица
До Глупчо Бездънски- Прав сте, синоптици ли са това или екскурзианти начело с онова недоразумение георги рачев, този постоянно е на екскурзии на държавни разноски. Крайно време е държавата да им спре субсидиите! Не само, че не познават какво щ е времето след 1 час, те дори не знаят какво е било преди един час. В синоптик бг. постоянно сменят прогнозата и не можеш да разчиташ на вярна прогноза от тези ***, имат компютърни програми, карти, партньорски центрове и пак не познават.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От 2 седмици нямам вода и няма и информация кога ще има. Като няма работеща държава да осигури ще чакаме Дедо боже...
5
0
 
5
 
! Отговори
Глупчо Бездънски преди 1 седмица
Ей,синоптици хренови,на 10% вашите прогнози са действителни!То не беха бури,проливни дъждове в Бургас...пембенини кодове....аман от простотии...Капка не е паднало от 3 месеца!Толкова лъжи,колкото от синоптици,не съм чувал цял живот!
4
0
 
9
 
! Отговори
Лило преди 1 седмица
След някой други месец ще видите че ще се почне - валежите са прекалено много. Няма така една година да кажат нещо е добре!!!!! Вече не ми се чете глупостите им!!!!!
3
0
 
8
 
! Отговори
ЦИРК КЛАЙМЪТЧЕЙНЧ преди 1 седмица
Да ви преведа от клаймътченч-пропаганден-език - след лятото, идва есен. Ще вали.
2
2
 
12
 
! Отговори
Зевс преди 1 седмица
На територията заради липса на здрава мисъл има вече само две състояния на водата: суша или наводнение.
1
2
 
7
 
! Отговори
ъъъъъъъ преди 1 седмица
всъщност кво казва този професор ?!