До 10% по-евтино ще ни излезе зимнината тази година

Българинът консервира главно собствено производство
5 сеп 2024 10:48, Анисия Иванова
17
До 10% по-евтино ще ни излезе зимнината тази година
Снимка: БГНЕС

До 10% по-евтина зимнина може да сложим тази година спрямо миналата година, коментира пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

Наблюдава се обаче доста сериозно намаляване на този тип дейност, която е традиционна за страната ни, отчита експертът. По думите му вече няма такова търсене на продукти за зимнина, каквото е било наблюдавано през септември в миналото. Иванов изрази предположение, че хората, които слагат зимнина, го правят предимно от собствено производство.

Сбъркахме концепцията на българския аграрен сектор. Продоволствената верига трябва да стане абсолютен приоритет. България може да храни 30 милиона, а не 7, изрази категорична позиция Владимир Иванов. Той даде пример с Полша, която от изоставаща в земеделието държава преди 30 години сега е "тигърът на Европа". Като други успешни модели експертът назова Турция и Испания.

В предаването "Преди всички" Иванов обясни, че пазарът на едро в момента е "доста стабилен и равновесен". Пазарът на дребно е по-раздвижен, като има и регионални особености.

В големи магазини може да се наблюдават трендове, които не са обосновани чисто икономически, посочи той.

Има свръхпредлагане на свинско месо в ЕС. Яйцата се предлагат на по-ниски равнища от тези за миналата година. На европейския пазар се регистрира сериозен спад в цените на зърното, отбеляза още Иванов.

"Пазарът е изключително труден. Русия е много мощно на пазара. Свръхреколта в световен мащаб. Това ще създаде невероятни трудности по отношение на реализацията на нашите производители."

Тенденциите на какаото и кафето се обърнаха. Цените тръгват надолу, обясни Владимир Иванов.

"В средносрочен период трябва да се очаква, че ще се стабилизират цените, няма да видим екстремални проявления."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: ценазимниназеленчуци
Още от Страната
Добри условия за туризъм в планините, температурите до 23°
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Килограм корнишони на пазара е 3.50лв, не знам кое му е по евтиното от миналата година. Килограм хубави домати е 6лв в разгара на сезона.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Цяло лято плащаме по 30-40% отгоре, ама за зимнината ще е 10% надолу. Чудесно, голям келепир!
13
1
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Кой се занимава със зимнина? В тези консерви няма витамини.
12
1
 
7
 
! Отговори
Не съм виждал преди 1 седмица
В белите държави да си слагат зимнина.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да, лятото някак си в пика на сезона доматите са по-евтини от декември, когато всичко е внос от оранжерии и на няколко пъти по-висока цена. "Експертът" от статията можеше да каже за цените на елхите колко са сега спрямо на 20.12.2023. Само да попитам дали този човек знае кога и как се прави зимнина. През лятото се консервира и зимата се консумира. Кой прави лютеница декември освен заводите(щото там толкова ползват чушки и домати, де....)?
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нищо не купувам. Имам си земи, плащам да ми гледат био зеленчуци. Хем има за мен тонове, хем подарявам на приятели, хем продавам. Ама така е- доста народ продаде на баба си нивите да ги замени за панелка в Обеля.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До най-после Храна не купуват по селата. Който живее в града, купува всичко от магазина.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Евроатлантик 1 Доматите на пазара са по 3-4-5 лв/кг. Миналото лято бяха по 1,50-2 лв/кг. Недей сравнява със зимата на 2023 г., а сравнявай с миналото лято! По сезони сравнявай!
7
2
 
2
 
! Отговори
най-после преди 1 седмица
да се признае,българина храна не купува,аз от кога го повтарям,не знам за какво реве,ей така да се намира на работа,щото друго не може да прави
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Зимнината няма да излезе по- евина. Консервното домати винаги е било по 1 лв/кг, а тази година не слиза от 1,50-1,60 лв/кг надолу. Червената капия също беше по 1 лв/кг, тази година е около 2,50 лв/кг. Всичко е скъпо.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да който не ходи по магазините, може и да повярва. Добре че е вносът от Турция, въпреки оскъпяването е пак по евтино. Ако на Бг само се разчита, цени Космос., без качество.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е пп мушетата нали искаха да излизаме на свободния пазар и то без.нощна е енергия ,няма по големи предатели от пп крадците
3
4
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
положението с цените е неспасяемо мислете на изборите защото загиваме повсички фронтове
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ква ценна лажа
1
12
 
1
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 седмица
Септември 2024 доматите на пазара са по-евтини от декември 2023! Факт! И това е благодарение на кабинета Денков!