Възможно ли е да има по-бърза и качествена здравна грижа?

Младите специалисти нямат перспектива за кариерно развитие
1 окт 2024 13:58, Инна Ангелова
29

Новото ръководство на Българския лекарски съюз ще насочи усилията си към увеличаване на услугите в извънболничната помощ.

"Трябва да бъде продължена тенденцията да се използва по-подходящо ресурсът на специализираната извънболнична помощ по отношение на дейностите, които могат да бъдат извършвани в специализираната извънболнична помощ. Това ще доведе до по-бърза и по-качествена помощ за пациентите и освобождаване на ресурсите за по-скъпата болничната помощ", коментира зам.-председателят на БЛС д-р Валери Веселинов пред "България сутрин".

Лекарският съюз ще представи необходимия ресурс, който трябва да се осигури от държавните органи. Очакванията на новото ръководство са да има разбирателство и единомислие между съсловието и държавата, за да се осъществят реформите.

"Мащабно проучване беше възложено на специалисти от УНСС. Методиката е направена и от тук нататък нещата са към Министерството на здравеопазването и държавните органи, с които тази методика трябва да бъде договаряна. Можем да направим разчет какви средства са необходими за нормалната дейност, а откъде и по какъв механизъм ще бъдат доставени тези средства, е в компетенцията на държавните органи, ние не можем да кажем да се увеличи здравната вноска", каза  д-р Валери Веселинов.

Как да задържим младите лекари в България?

Пред Bulgaria ON AIR лекарят сподели, че от изключително значение е реформата в продължаващото медицинско обучение и наредбата, която регламентира специализацията на младите лекари. Трябва да бъде направена системна политика по отношение на младите лекари.

Освен с ниското заплащане, младите специалисти страдат и от липса на перспектива за кариерно развитие. “Когато регламентът е ясен и достъпен за младите колеги, ще можем да задържим по-голяма част от тях тук", убеден е зам.-председателят на БЛС.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от Страната
Новородено още с пъпната връв е било изоставено край къща в Айтос
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 минути
Има евтини и качествени стоки, ама са...на различни рафтове!
27
1
 
1
 
! Отговори
... преди 15 минути
Медицината толкова много се развива, че не остана здрав човек по земята.
26
1
 
2
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 46 минути
То и сега си има бърза и качествена здравна грижа. Важното е човек да знае магическото заклинание: "Ще приемете ли заплащане в брой?". Работи безотказно - досега не съм срещнал медицинско лице, което да отговори с нещо различно от звучно и ясно "Да".
25
1
 
2
 
! Отговори
С една дума преди 1 час
Не.
24
2
 
1
 
! Отговори
Казума преди 1 час
Дайте ги на ПП или Герб и гледайте професионалистите в действие. За нула време са ни заличили и от реалността и от учебниците по история (това с изкривяването на историята ни им е нещо като хоби вече). Те ги бяха почнали де ама нещо с това през 6 месеца избори немогат да се развихрят като хората.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
този некадърник го гонеха десет пъти от всички поликлиники в добрич, каварна , балчик къде ли не го наместваха по партийна линия и сега вече и блс, колко души затри
22
0
 
4
 
! Отговори
подвижен банкомат преди 1 час
Лекарите в БГ първо сканират пациента като подвижен банкомат,т.е. колко ще му вземем.После лечението е досадна подробност.Изключително рядко останаха лекари от онези-истинските,които им е призвание за грижа към болния и пълното му излекуване.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
НЕ
20
0
 
3
 
! Отговори
Истината преди 2 часа
Ако лекарите спрат да се бутат в София. Отворете болниците в страната!
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Не е възможно да има качествени здравни услуги в България! Перспективата за българския пациент е напълно безнадеждна!
18
1
 
3
 
! Отговори
ира преди 2 часа
Операция за смяна на става в Лондон. Ами безплатна е тук струва 5000 лв Мед. сестра посещава къщата ,където ще се установи оперираното лице, Проверява матрака на леглото. Тоалетната дава предписание за след операцията и когато се убеди че условията са добри тогава вземат лицето за операция. И всичко това без 1 стотинка.тук са на конвер и изкючително много корекции след това с много пари . Има страшни млади лекари знаещи и можещи ,но трябва да го улучиш . И са човечни мислят за болния.Младите
17
0
 
5
 
! Отговори
хаха преди 2 часа
Ами може и да е възможно, ама след 1000 години евентуално.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
стига глупости
15
1
 
1
 
! Отговори
ира преди 2 часа
Пак в Турция дете скача в басеена на хотела и му прилошава. Линейка в болница . Чакаме повече от 5 ч да разберем причината. Не изтрях и погледнах зад паравана и какво видяхЦяла стена със снимки на главата на детето на осветен екран Имаше поне 10 снимки и трима доктори с паказалци ходят от снимка на снимка и обсъждат проблема.Беше сложна диагноза но ч поставяха точно задържаха го 3 дни и с предисание го пуснаха да лети обратно. родителите бяха спокойни за дигнозата и тук вече продължи точно
14
0
 
2
 
! Отговори
възможно е - 8 преди 2 часа
И само потребителската такса,ще трябва да платиш при нас накрая,за леглодните в болницата ужким,но истината само аз да зная.Такава бе клиничната пътека.По нея дадох своя скромен приноскъм здравната система на страната.Но плюс ли е това или пък минус???
13
0
 
4
 
! Отговори
възможно е - 7 преди 2 часа
Защо ще трябва в болница да бъда?Защо не мога вече да си ида?Обезтрънен с превръзка много лека.Да легна в болница ще е обида.Обида към самия мен, най-вече.Обида и към хилядите болни.Кому е нужно? Сетих се накрая -да бъдат, май, в системата доволни.Ти само ще се водиш, че си тука прошепва във ухото ми сестрата,след седмица ела да те изпишем!Такава всъщност е при нас играта.
12
0
 
3
 
! Отговори
възможно е - 6 преди 2 часа
О, слава Богу! Случаят бил спешен.И вкараха ме в операционна.Хирург пристига, с маска на лицетои почва операция шаблонна.Сестра, упойка, лампа, марля, скалпели дръжте пръста, моля, да не мърда!Усетих аз ръката на хирурга -ръка на мъж - уверена и твърда.Готов съм, свърших, слагайте превръзка!И хоспитализирайте го спешно!Недоумявам, що това е нужно?Дори ми стана малко смешно.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимна преди 2 часа
Що за въпрос? Ако трябва и невъзможното ще направят, за да спасяват и лекуват хората.
10
0
 
3
 
! Отговори
възможно е- 5 преди 2 часа
Освен това, е нужна спектрограма,ще вземем кръв за кръвната картина.Изследването, за да бъде пълно,ще трябва да дадете и урина.Защо пък и урина, не разбирам.Махнете този трън и обещавам,че после, без за миг да се забавя,урината си цяла завещавам.Когато обработим всички данни,ще преценим дали за планов приемили е случай с елемент на спешност,и почваме да *** и да шием.
9
0
 
2
 
! Отговори
ира преди 2 часа
имам в живота си 2 сблъсквания със система в чужбина. Кога ще ги стигнем няма престава ,но тива което видях и преживях тук в Бг е невъзможно. В турция с линейка ме взеха за едно ухо. В Бг диктора с 40 г стаж ми каза че чейнето ми е разместено и ще ме боли ухото до края на живота ми . Там за 2 мин ми решиха проблема с едно почистване на ушна кал. оказа се че се е забила в ушната мида и трябваше да я изчистят, У на с до края на живота болки. Има още