Тестват BG-ALERT в някои грасове утре

Тестовете са с цел проверка
30 сеп 2024 09:08, Анисия Иванова
24
Тестват BG-ALERT в някои грасове утре
Снимка: БГНЕС, архив

В няколко града в страната утре от 11:00 часа ще бъдат тествана Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и системата BG-Alert, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на МВР.

Тестовете са с цел проверка техническото състояние на системата и обучение на населението за разпознаване на сигналите и съобщенията.

Планирано е в тренировката да бъдат включени интегрираните към НСРПО локални системи за оповестяване, изградени в обекти, чиято дейност създава опасност от възникване на бедствие с цел тестване на интеграцията, резервираността и функционалните възможности при реално задействане.

По време на тестването, чрез акустичните устройства на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО), ще бъде излъчен национален сигнал за тревога/край на тревогата.

Проверката ще се осъществи на територията на градовете София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Враца, Стара Загора; в общини в областите Видин, Перник и Ямбол; в населените места в 30 км зона около АЕЦ "Козлодуй".

При провеждането на теста на системата BG-Alert ще бъде разпространено съобщение до крайни мобилни устройства на гражданите на територията на цялата страна, съдържащо текст на български и английски език. Получаването на съобщението ще бъде еднократно, съпроводено от специфичен звук и/или вибрация.

Тестовите съобщения от BG-Alert подлежат на управление и могат да бъдат активирани/деактивирани от потребителите. Подробна информация за настройка на устройството всеки може да намери на официалния сайт на системата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 23 минути
Няма ли българско наименование на тази система та трябва да използват латиницата? Дори в Одрин има надписи на кирилица, а в България повече на латиница. Никъде в Европа няма надписи на кирилица , а българският е официален в ЕС. До кога ще лижем з.адниците на някого? А разните депутати искаха референдум за национален празник 24.май.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 52 минути
Супер, но ни трябва зкаон, че това ще бде позлвано по предназначение, че ще бъде позлвано правилно иняма да има "ами то не разбрахме, че има пожар ... нищо че гори от 1 ден и имаше 25 пожарни и гражданска защита там".
17
0
 
5
 
! Отговори
Ясно преди 52 минути
На 1 ви гасим телефоните за един ден.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Колко пъти ще го тествате бе?
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Канадсксото правителство ползваше тази система, за да агитира хората за глупсоти, както и да им напмня, да си "седят вкъщи" при локдайна.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Имаше на 2-3 пъти из странта БРУТАЛНИ градушки. Разбирайте - коли потрошени на макс - метала е на кратери, стъклата изпотрошени, имаше и деца паднали на улиацта от шока, дето после бяха в болници ... За това НИКВО предупреждение нямаше.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До 7 В САЩ е малко така. Защото имат AMBER Alert (което е на практика същото) дето им исука всеки път, когато има "липсващо дете" и 95% са все някакви разведени родители, повечето хора, просто ги игнорират. Лошото е, че писука на МАКС и дори да си със слушалки, пак тръгва на макс и плаши хората в 2 през нощта.
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
А защо толкова често започнахте да тествате система, която няма как да се повреди от неизползване? Толкова ли не можете да направите диагностика без да вдигате врява?
11
0
 
13
 
! Отговори
Възмутен преди 1 час
Спрете да тероризирате хората с тези глупости! На никой не му трябват тези "предупреждения"!
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
"Получаването на съобщението ще бъде еднократно, съпроводено от специфичен звук и/или вибрация." - Беше много неприятно рпедния път, защото точно бях на кормуване и извенъж започнаха да пищят 4 алармаи, както и самата кола, защото инструктура си беше свързал телефона с CarPlay.
9
0
 
9
 
! Отговори
Това не го ли преди 1 час
изтестваха вече? Колко още ще ни досаждат посред нощ?
8
0
 
6
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 час
Ало редакция от кой"грасове"пушите?
7
4
 
3
 
! Отговори
6534633 преди 1 час
Лъжливото овчарче ще стане, като с онези сирени "ВНИМАНИЕ ВНИМАНИЕ" преди обед когато пенсионерите се тълпят пред магазините. И без това каквито и системи да въведат по решение на ЕС, на българина като му се подпали покрива той седи да варди компотите в мазето.
6
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 час
,, Грасове " !? Пак сте пияни на работа !
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Няма смисъл от тия сигнали и тестове . само софия и натовските бази ще бъдат унищожени останалото си остава
4
0
 
5
 
! Отговори
НъКъЖъИ преди 2 часа
Сега пак ще има "при нас всичко е наред, ама някои оператори не са си свършили работата".Класика
3
0
 
6
 
! Отговори
Десислава преди 2 часа
ГРАДОВЕ , предполагам.
2
0
 
25
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 часа
Заради вашите безумни тестове съм изключил всякакви alert_ти от мобилния ми оператор и сега не мога да получавам никакви тревоги нито тестови, нито реални. Престанете вече да безпокоите хората без причина!!!
1
0
 
16
 
! Отговори
Баш майстора преди 2 часа
Айде нема нужда!