Чудо: Как държавната хазна на Гърция се пълни с пари?

Сенчестата икономика миналата година е възлизала на 21,7% от БВП
4 окт 2024 07:09, Елка Василева
52
 Чудо: Как държавната хазна на Гърция се пълни с пари?
Дълго време Гърция не успяваше да се справи със сенчестата икономика. Но сега Атина обяви война на укриването на данъци и вече постига успехи. Държавната хазна се пълни повече от очакваното, пише Дойче веле.
 
Някои финансови министри в ЕС биха могли да завидят на гръцкия си колега Костис Хацидакис. Държавната хазна на Гърция е добре запълнена, става ясно от данните, които гръцкият министър на финансите представя всеки месец, пише "Ханделсблат". През първите осем месеца на 2024 г. данъчните приходи са надхвърлили плана с 1,9 милиона евро, което е с пет процента повече от предвиденото, посочва икономическото издание.
 
Увеличението на приходите се дължи до известна степен на силната конюнктура, пише "Ханделсблат" - ръстът на гръцката икономика през второто тримесечие е 2,3 процента, при положение, че за държавите от еврозоната този показател е средно едва 0,6 на сто. Големите приходи обаче се дължат най-вече на това, че Гърция успешно се бори с укриването на данъци.
 
Как Гърция постигна този успех
 
Дълго време гръцките правителства не успяваха да се справят с този проблем. Но консервативният премиер Кириакос Мицотакис обяви "война" срещу укриването на данъци за един от своите приоритети. Сега промените, които мнозина в Гърция смятаха за невъзможни, бяха приложени. Същевременно премиерът не смята да спира дотук – за него борбата срещу укриването на данъци е борба за социална справедливост.
 
"Ханделсблат" припомня, че укриването на данъци бе една от причините за гръцката дългова криза около 2010 година, особено що се отнася до ДДС. По данни на ЕК обаче Гърция е успяла от 2017 г. до 2021 г. да намали възлизащите на шест милиарда евро липси в приходите от ДДС почти наполовина. Оттук следва, че е постигнала особено голям напредък в това отношение и се подрежда след Германия, Унгария и Нидерландия. На Гърция все още ѝ се губят 15 процента от дължимия ДДС, но финансовият министър иска да намали тази квота до 9% до 2026 година.
 
Успешната рецепта е в последователната дигитализация на данъчните дела. От миналата година бе въведено задължението всички каси и терминали в търговските обекти и в заведенията да са свързани чрез мобилна телефония или интернет с фиска – по този начин данъчните власти имат представа за оборота в реално време. Търговците по пазарите и таксиметровите шофьори също бяха задължени да започнат да приемат банкови карти. И това веднага даде резултат, изтъква "Ханделблат": през второто тримесечие обемите на безкасовите плащания се увеличиха с 15 процента спрямо предходната година.

Как самонаетите лица укриват данъци
 
По данни на икономистите от университета в Тюбинген, цитирани от медийната мрежа RND, сенчестата икономика в Гърция миналата година е възлизала на 21,7 процента от БВП. Според други оценки обаче става дума дори за 30 на сто. В Италия показателят е 21,8%, докато в Германия е 10,9%, в Австрия - 7,9%, а в Швейцария – 6,1%.
 
Високото ниво на сенчестата икономика в Гърция се дължи най-вече на самонаетите лица, които там са 27,3 процента, т.е. двойно повече, отколкото средно в ЕС (13,8 на сто). Те имат много възможности да укриват доходите си, посочва германското икономическо издание. А това се случва основно с въпроса "Със или без фактура?" - който я откаже, получава намаление, а така се създават възможности за укриване на ДДС. Това важи както за водопроводчика, който отива да отпуши запушена тръба, така и за лекаря с частен кабинет. 
 
Според информацията, публикувана от "Ханделсблат", за 2022 година седем от десетима самостоятелни предприемачи в Гърция са обявили приходи от под 11 000 евро, а 400 000 от общо около 750 000 самонаети са декларирали средно едва 3216 евро годишно. По този повод финансовият министър Хацидакис казва: "Не мога да приема, че някой живее с 268 евро месечно".
 
От тази година самонаетите лица вече са длъжни да плащат данъци поне за минималния доход. В зависимост от бранша и стажа той е между 10 920 и 50 000 евро годишно. А който не се съгласи с изискванията за деклариране на минимален доход, трябва да приеме да му бъде извършена данъчна проверка – акт, от който повечето се боят.
 
Така във финансовото министерство на Гърция очакват само покрай промените в закона за данъчно облагане на самонаетите лица допълнителни приходи от 874 милиона евро. А това ще улесни покриването на дължимите от Гърция лихви по заемите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от Звезди
Лени Кравиц с коментар за връзката между дъщеря му и Чанинг Тейтъм
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Тарикат византиец преди 3 минути
до началото на Ситония за 5 маслини вади касовия апарат, обаче към южния край по кръчма с 150 евро сметка ти дава лист надраскан с молив, дет нищо му не разбираш. Толкоз за малкия им бизнес
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 минути
Съвременното политическо устройво е достигнало състояние, при което плащате повече данъци от колкото може да си представите. Реално погледнато вече никой не знае, защо и за какво плаща данъци. В Европа по над 50% от БВП е в следствие на плащания от държавата. Тоест държавния апарат е над половината от икономиката. Решението на всеки проблем е "да налеем още пари в икономиката", "да предприемем още инвестиции". А тези сладки приказки означават "да доим още говедата"...
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 минути
ПЛАН - 1,9 МЛН ЕВРО ЗА 8 МЕСЕЦА - ИЛИ 5%. ТОВА ПРАВИ 40 МЛН ЕВРО ИЛИ ЗА 12 МЕСЕЦА - 60 МЛН ЕВРО. ОТНЕСЕНИ КЪМ 250 МЛРД ЕВРО БВП И ОКОЛО 90 МЛРД ЕВРО БЮДЖЕТ СА КАПКА В МОРЕТО... БРЕЙ, ЧЕ БГ КАПАЦИТЕТНИ ПЪЛНАЧИ!!!...
42
0
 
8
 
! Отговори
Фед Красивия преди 46 минути
Значи долу пишещите викат плащай си,че да има за Шведи и кражби по пътищата и програмите да крадем също...На тая държава само давам,Дадох си мъжкия данък с казармата,дадох си за обучението,от тогава давам данъци ,за имушество движимо ,недвижимо,данъци коли,винетки,глоби даже ,осигуровки,ДОД,ДДС а насреща до тука на 50 години от държавата едно голямо НИЩО!!!
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Да, затова куп малки бизнеси им умряха, а хората едва свързват двата края и въпреки обявеното увеличение на работната седмица на 6 дни бяха обявени за най-бедната страна в ЕС.
40
0
 
4
 
! Отговори
Ticiano Ferro преди 1 час
На прекрасния високо интелигентен Мъдър не алчен не завистлив не пр о ст и перфектен в всяко едно отношение български народ отнякъде му идват много тъ пи ко п елета за политици не мога да си обясня от къде в някаква лаборатория ли ги прави Путин де да знам.
39
2
 
8
 
! Отговори
Мр1сна Буржуазия преди 1 час
В България няма средна класа!!!Само крайно бедни и мр1сни богаташи живеещи на гърба на крайно бедните!
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Когато още в правите три изречения объркаш милиарди с милиони ти става ясно, че не си заслужава да четеш надолу :) 1.9 мил повече приходи за 8 месеца впечатляващо :D
37
0
 
9
 
! Отговори
Breaking News преди 1 час
Извънредни новини секретарката на Доган на гладна стачка защото прокуратурата на република България си е свършила работата да образува досъдебно производство срещу корумпиран политик заловен с белязана 100Янка ( сто хиляди) Алах Алах откъде ни дойде таз зла беда на чалмичките.
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
А в Гърция половината заплата дава ли се под масата?А уж безработните,които получават социални помощи,а иначе работят в строителството,където получават поне по 2-3 хилядарки на месец и ако ги повикаш за услуга ти съдират кожата,някой контролира ли ги?Щото у нас е така.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
В Гърция на пазарите приемали с банкови карти.А у нас не стига,че не ти дават да пипнеш зеленчука,ами ако си недоволен от смачканите домати,те замерят с тях.И никой не им търси сметка за печалбата.А пък да плащаш с банкова карта си е направо абсурд.
34
0
 
4
 
! Отговори
Мхмм... преди 1 час
Газ че то например в Германия отдавна е така. Ама това става ако държавата има реални желание да се пребори с този проблем, а не като у нас - схемите и далаверите са кристално ясни на всеки, ама никой не си мърда реално пръста да направи нещо освен ако не е поръчка от горе...
33
0
 
11
 
! Отговори
Шишо преди 1 час
Няма никакво чудо. ЕЦБ изкупува гръцки държавни облигации. Без значение дали са изгодна инвестиция или не. Това стимулира банките да държат част от тях. Изкуствено поддържана икономика. Естествено ЕЦБ печата нови палети с евро, които никой не е изработил и напомпва още инфлация.
32
3
 
3
 
! Отговори
Това е преди 1 час
Не се краде толкова,колкото у нас.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Еми,браво на гърците!
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Тук няма да проработи защото всички са ИЗРЯДНИ. Бойко скромно 20к лева в банката, Шиши има едно опелче и някви 15к, Доган го видяхме, че горкия няма нищо и живее под наем цял живот и така. Политици за пример.
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
А.., то и в Бг хазната се пълни, бе, въпроса коя хазна -тази на държавата или на Олигарсите ни!?
28
2
 
9
 
! Отговори
Зоран за дръжавата преди 2 часа
Тази държава свети-грее и всяко населено място е с ток и млади хора, а тук в България-производителката на електроенергия е мизерно и бедно.
27
6
 
7
 
! Отговори
Хейт преди 2 часа
Като всяка година им опростяват заемите и после теглят нови. Ето как. Защото са "люлка на демокрацията" и са "дали толкова много на световната култура". Номерът все още минава.
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Имат държава затова.Като са си извоювали правата е така.Тук като се мълчи само се плаща и като ти дотрябва държавата я няма!Пак си доплащаш.