Димитър Ганев: Няма нищо нереално в цените на имотите

Пловдив е най-достъпен за инвестиция в недвижимо имущество
11 окт 2024 12:23, Инна Ангелова
65
Димитър Ганев: Няма нищо нереално в цените на имотите
Снимка: БГНЕС

Димитър Ганев от Национално сдружение “Недвижими имоти” коментира имотния пазар и каза, че няма нищо нереално в цените и няма как “те да бъдат завишавани в пазар, където има изключителна конкуренция във всички посоки в сектора”.

По думите му цените на имотите са отражение на цялостната икономическа ситуация в страната.

Според Ганев все още не може да се каже със сигурност по какъв начин ще се отразят няколкото рестрикции, които БНБ предприе към търговските банки по отношение на жилищното ипотечно кредитиране. Според по-голямата част от колегията обаче това вероятно ще се отрази.

През второто тримесечие видяхме сериозни ръстове по отношение на няколко големи градове в страната, отбеляза Ганев и обясни, че това се дължи на увеличения обем на сделките, който продължава.

"Ръстът там е средно с около 5-15%. За София е около 13%. 7-те основни града, които формират 40% от пазара, са София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Несебър. Южното Черноморие е един от най-големите пазари в страната”, споделя Ганев пред БНР.

Експертът направи и равнение - ако погледнем от 2010 г. до сега като период на растеж на цените, ние не сме в първите 5, а се движим около 10-12-о място в Европа. Данните показват, че София е някъде на 90-о място сред европейските градове от 137 изследвани града и е на 13-о място в Източна Европа.

"За 6 месеца в класацията София, Варна, Пловдив и Бургас са подобрили, покачили са се в класацията като цени на имотите в централните части на градовете. Последните месеци бяха много активни. Една от причините е ниската цена на кредитите - там безусловно сме на 1-2 място в последната година по цена на ресурса".

Димитър Ганев не подмина и факта, че от 2019 г. около 60% са се увеличили средните брутни възнаграждения на българите, което също е значителна част от основанията за интереса към закупуване на имоти и покачването на цените.

Друга сериозна причина за увеличаване на индекса на жилищните цени е намалялото предлагане, отчете специалистът. Очаквахме спад на обема от сделки и той се случи, декларира той.

"Година и половина имахме постоянен спад на обема от сделки. Поради малкото предлагане не видяхме спад на цените. В момента също тече тази тенденция".

Ганев не очаква в София да има драстичен спад, точно заради намалялото предлагане. "При тази конюнктура на покачване на доходите и малкото предлагане трудно ще видим драстично спадане на цените. Може за последното тримесечие за някои райони да видим лек спад на ръстовете, но и това не е сигурно".

Според него ако НСИ засичаше статистиката извън шестте големи града, щяхме да видим спад на цените. 17% е спадът на обема от сделки за 9-месечието в цяла България, посочи той.

По думите му най-достъпният град в България за закупуване на имот е Пловдив, който е на 30-та позиция от 130 града в Европа. София е на второ място в България по достъпност и на 39-о място в Европа. Бургас е на 42-ро място, а Варна е на 52-ро място в Европа. В Източна Европа нашите 4 града са в топ 10, обяви експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от Страната
Пожар пламна в депото за битови отпадъци на Враца и Мездра
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
НЯМА НИЩО РЕАЛНО В ДИМИТЪР ГАНЕВ!!!...
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Някой неща които ме карат да се замисля: Първо лихвите по ипотеки са на нива в които никога до сега не са били, не само в България. 2. В момента един апартамент едва връща от наем 3%, а какво остава като го вземеш и със заем (при идеални условия). 3. Данъците на апартаментите в България са несравнимо ниски. Колите са с много по-високи данъци. 4. Според статистиката след 10 години, ще сме с 650к по-малко. За нашата държава, това е сериозна цифра. Който искаа да купува, аз ще пропусна.
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Докато вървеше помпата повече от десетилетие, някой спекуланти, направиха доста пари, други доста изпраха, ама определено цените не са справедливи за държава като нашата.
60
0
 
2
 
! Отговори
Брокер преди 2 часа
Нашия пазар е малък и контролиран - не е пазар. Не купувайте ново строителство, купете нещо не толкова старо на добро място и си го ремонтирайте, или си купете парцел и постройте кооперирайки се с приятели ( има законови начини да си регулирате отношенията )
59
0
 
0
 
! Отговори
Мишо преди 3 часа
Купих 2011 за 38 хиляди евро.Преди два месеца го продадох за 224.Дабре ли е ?
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Като смятат цената на квадрат, вземат ли в предвид общите площи и степента на завършеност.
57
0
 
3
 
! Отговори
Анка преди 3 часа
Моя арматурист купи си БМВ за 85 хиляди анааа
56
0
 
5
 
! Отговори
Айше преди 3 часа
Асан фаянсаджия 20 Хил. на месец не ги харесва ич
55
0
 
3
 
! Отговори
Капустин преди 3 часа
Как я направихте тая пирамида перфектна
54
0
 
4
 
! Отговори
Брокер преди 3 часа
И аз захлебих мощно
53
0
 
4
 
! Отговори
Инвеститор преди 3 часа
Стадото ме направи мултимилионер
52
0
 
2
 
! Отговори
Хазарта преди 3 часа
2008 много хора плакаха
51
0
 
9
 
! Отговори
Васил преди 3 часа
Нереално,чак брутално
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Бъдещето е празни блокове и хора на улицата.
49
0
 
8
 
! Отговори
vs преди 4 часа
Съвсем явно е, че имоти се купуват с инвестиционна цел! Може би над 70%! В Кърджали има 6 празни блока, новопостроени, никой не живее в тях, и като питаш има ли свободни за продажба - казват " не, всичко е продадено"!
48
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Колкото и пак да си чешете езиците, и 1001 живота да живеете някои с това мислене имот няма да имате. Недоумявам какво ви интересува хора без 2лв. в джоба, живуркащи в панелката на баба, ТКЗС-арката и дядо, бачкерът неграмотен в Кремиковци, заедно с мама и тати, колко стрували имотите?!
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
така е, нереални са лихвите, но едва ли ще е з адъшго. Сега банките хвърлят мрежите и шараните влизат.
46
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Средна цена на квадрат в Скопие 1500 евро, средна цена в Тирана 1700 евро, средна цена в Белград 2200 евро и това в градове на страни извън ЕС . Ако има някъде балон това е Белград, където доходите им са с 20% под софийските , но наемите и цената на имотите им е по висока.
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Едно нещо струва толкова, колкото са готови да дадат за него, а не колкото им се иска на пишещите тук...През 2008 година когато заплатите бяха на половината на сегашните квадрата беше станал над хиляда евро и понеже нямаше кой да купува от 1000 падна на 600 евро за квадрат за период от 3-4 години. Сега ако пак няма кой да купува ще спаднат цените, ама ако има кой да купува на 2 хиляди евро, може и 2500 да стигнат средно цените в София за квадрат.
44
3
 
11
 
! Отговори
Fck преди 4 часа
Нищо не е нормално на територията, наречена България....за съжаление.