Общините с искане за дългосрочна стратегия и финансов ресурс

Не е нормално през 21 век да говорим за безводие, смятат кметове
23 окт 2024 16:04, Инна Ангелова
8
Общините с искане за дългосрочна стратегия и финансов ресурс
Снимка: Bulgaria ON AIR

Трансферите и субсидиите от централния бюджет към общинските бюджети да бъдат увеличени през 2025 г. с 1,73 млрд. лв. и да достигнат 9,85 млрд. лв. Това поискаха кметовете у нас в писмо до финансовия министър Людмила Петкова.

"За поредна година водим един и същи разговор. Няма държава, която е със стабилна икономика, да превръща бюджета в тема номер 1 и в знаме, което се вее два месеца преди края на годината. Всяка нормална икономика има дългосрочна стратегия. Нямаме представа за това какво ще правим след 2-3 години. Хората са ощетени. Цялата държавна администрация е блокирана и всеки чака новия господар", заяви кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов в "България сутрин".

Кметът е на мнение, че парите на хората трябва да се връщат там, където живеят, а не постоянно да се молим за средства. “Борим се за 20% от тези средства. Трябва да имаме финансов ресурс, на който да можем да разчитаме постоянно. Сигурен съм, че бюджетът вече има рамки, но той не е на терен", каза още Симеонов.

Зам.-председателят на Националното сдружение на общините и кмет на Троян Донка Михайлова на свой ред коментира, че за пръв път Министерството на финансите ги е поканило на разговори преди да бъде внесена рамката на бюджета.

"Силно се надяваме, че след изборите България ще има правителство. В последните години общините носихме основна отговорност за всички услуги. Общините сме почти изцяло зависими от държавата. Затова преговорите по бюджета са толкова важни за нас", посочи тя пред Bulgaria ON AIR.

Според Ивайло Симеонов основна тема е водата и "не е нормално през 21 век да говорим за безводие".

"Основно искаме инфраструктура за хората. Винаги се работи на парче. Г-жа Михайлова винаги е била много оптимистична, но това е да правим постоянни кръпки. Трябва да се направи целият път, целият водопровод. Искаме да имаме последователност в нашата политика. Настояваме да се гарантират средствата за инвестиционните програми за следващата година", обясни кметът на Елин Пелин.

По думите му трябва да бъде изравнен стандартът в цялата страна. "Там, където е правено, трябва да спрат да се дават пари, а останалите региони да наваксат", смята Симеонов.

"Всички данъци върху доходите на физическите лица и корпоративните данъци в общините отиват в централния бюджет, оттам преговаряме каква част ще се върнат при нас. Сбъркан модел. Хората не се интересуват дали ще има правителство. Интересуват се детето им да стигне до училище по почистен път и там да получи качествена подготовка", обясни Михайлова.

"За нас най-важно е да продължи инвестиционната програма, въпреки че тя не дава дългосрочни решения. Но все пак за пръв път имаме възможност да работим в по-широки мащаби за изграждане на инфраструктурата", подчерта кметът на Троян.

Гледайте видео с целия разговор
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от Страната
Двама парашутисти паднаха край Ботевград, единият е загинал?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 25 минути
Какво искате старата канализация не е подменяна от 60 години, а нова не е изградена. Колко язовира изградиха с "помощите" на ЕС? И колко изградиха със съветска помощ? Всичко дължим на СССР, а то се руши с ускорени темпове.
7
0
 
2
 
! Отговори
Teodor преди 49 минути
Симеонов блажната кражба! Елате да видите какъв път направи този Симеонов между Верила и Равно поле. Чисто нов е но на огромни вълни- ще ти изпадат всички пломби. Няма отводняване, няма мантинели, от едната страна те чака дълбок канал ако не държиш пътя. А да, спести и велоалеята по проект. Изобщо ако от там не е откраднал поне едни 100 бона да се превърна в трамвай!
6
1
 
1
 
! Отговори
До вие си ги ..... преди 54 минути
Ами човека на ГЕРБ и Борисов,наряза и разпродаде тръбите на Напоителни системи.За Харизанов говоря.Вместо в затвора,Борисов го направи Пи ар.Сега обикаля телевизиите и ги хвали.
5
0
 
1
 
! Отговори
След преди 57 минути
Министрите и депутатите,кметовете са най-големите крадци.Вужте им имотите даже на селските кметове.
4
0
 
2
 
! Отговори
Koko преди 1 час
Тоя на снимката кмета на Елин Пелин Симеонов е най- голямото корумпе. Един склад не е минал без комисион там. Бяхме един път на маса с него и така се мазни на мой приятел бизнесмен, че очаквах всеки момент да падне на колене под масата. Всички бяхме в ступор!
3
1
 
3
 
! Отговори
вие си ги избрахте преди 2 часа
не е нормално в 21 в да гласуваш за тези ,които намират пари за украйна, субсидии заради украинския безмитен внос, за американско оръжие на двойна цена, за субсидиране на тока заради измислените цени на емисиите, но не намират пари за водата за градовете и земеделието... ама какво ли разбирам аз, щом са атлантици опрайте се
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Кметя иска дългосрочно крадене :)))
1
1
 
1
 
! Отговори
Сифилиско преди 2 часа
Тея къде се намират изобщо? Какви "дългосрочни" планове бълнуват...