Раненият парашутист е с опасност за живота

Пациентът е в тежко състояние
23 окт 2024 12:49, Александър Попов
33
Раненият парашутист е с опасност за живота
Снимка: БГНЕС

Мъж на 37 г., пострадал тежко при височинна травма беше приет по спешност в СО на УМБАЛ "Св. Анна" - София АД, съобщиха от болницата.

Пациентът е в тежко състояние, с опасност за живота.

Има травми на лумбални прешелени и е пренасочен към КАИЛ(реанимация) на болницата. Не се потвърдиха подозренията за фрактури на таза.

Инцидентът


Тази сутрин в 9.12 ч. на тел. 112 е подаден сигнал за инцидент край Ботевград.

Двама парашутисти са паднали в нива между селата Литаково и Новачене, като единият от тях е загинал на място. Според очевидци те са скочили от балон с топъл въздух, но в района е имало мъгла, не са видели и преценили разстоянието до земята, и не са могли да отворят парашутите си навреме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 16 минути
Когато скачаме по програма на НВО (начално военно обучение) дори с изтеглящо въже (закачрно за самолета) в раницата на парашута имаше уред за автоматично отваряне под 300 м. С такта скачаха и състезателите, а времето за свободно падане се увеличаваще за сметка на височината от която скачаха. Ние от около 800м, а те колкото достигне Ан 2 около 1500м примерно.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 25 минути
В друга медия прочетх, че са повече от опитни парашутисти, така че са наясно и с висотомери и автоматично отварящи се системи и пр. От многото опит са претръпнали и допуснали фатална грешка. А може и да са снимали нещо екстремно и опасно.
29
0
 
1
 
! Отговори
селянин преди 33 минути
ПД-47 (парашут десантен 47 година)
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 37 минути
До селянинВоенните парашути са по-различни от тези използвани за любителски скокове.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 44 минути
Не били преценили височината? Ами драги ми пещерняци, хората много отдавна са измислили един уред наречен висотомер с който се измерва височината и няма нужда да преценяваш визуално на каква височина си.
26
0
 
2
 
! Отговори
до 24 преди 49 минути
Ти си скачал с изтеглящо въже затова при самолет зависимост от парашута заради движението с новите RS4 например дори 150 метра са достатъчни, но примерно при хеликоптер вече стават 250 метра. При любителските скокове рядко се ползва изтеглящо въже, за да не им се отваря веднага парашута, а да се возят да си правят кефа. Е повозили са се...
25
0
 
2
 
! Отговори
"в района е има преди 1 час
мъгла, не са видели и преценили разстоянието до земята". Не знаеш ли от каква височина скачаш? Не знаеш ли какво разстояние за 1 секунда свободно падане изминава твоето тяло? Трудно ли е да пресметнеш след ? секунди ще се удариш в нивата, ако не разтвориш парашута? Все детски въпроси.
24
0
 
1
 
! Отговори
селянин преди 1 час
преди години и аз бях парашутист скачахме от ан-2 но самолета се движи със 180 км в час и парашута се отваря приблизително веднага и 800 метра бяха безопасни от балон който практически няма хоризонтална скорост защо мислите че безопасната височина за скок е 1600 метра (до земята не надморска височина)
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
На кого е балона с горещ въздух - дето е пускал парашутисти :)))
22
1
 
5
 
! Отговори
до 20 преди 1 час
До Обективен,нищо му няма,ще му мине като на куче,нали точно на българския господ е разчитал като е скочил,освен това бг здравеопазването е най-доброто в света
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Бълггарацците не могат да пазят равновесие от глупост а тия ми се правят *** Икар. Егати индианското племе.
20
3
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 1 час
Както мъдро е казал народът - "Да би мирно седяло, не би чудо видяло". Животът не е игра, а Божий дар. Скачането с парашут, алпинизмът и други подобни екстреми безумия са си чисто самоубийство. Бог да прости и вразуми!
19
2
 
13
 
! Отговори
До 20 преди 1 час
Само ненормалници скачат за кеф :)))
18
3
 
2
 
! Отговори
До 19 преди 1 час
На какво се радваш? Да не би да си ненормален?
17
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Кеф цена няма :)))
16
1
 
11
 
! Отговори
До 17 преди 1 час
Висотомерите се настройват. На височината от която излиташ се нулира. Но тука явно имаме неспазване на каквито и да било изисквания за безопасност.
15
2
 
6
 
! Отговори
И преди 2 часа
какво като има висотомер? Най-напред трябва да се съобразиш с надморската височина на терена над който скачаш.
14
2
 
5
 
! Отговори
НЕРАЗУМНО преди 2 часа
ОЧЕВИДНО СА СКОЧИЛИ ОТ ПРЕДЕЛНО МАЛКА ВИСОЧИНА, КОГАТО ВСЯКО ЗАБАВЯНЕ Е КРИТИЧНО, ОЩЕ ПОВЕЧЕ КАТО СЕ ИМА В ПРЕДВИД ПЛАНИНСКИЯТ ТЕРЕН...
13
3
 
13
 
! Отговори
моряка преди 2 часа
Не мога да разбера,как ще скочиш без да виждаш земята?Дори самолет не каца докато пилота не види задължително пистата.При цялата електроника.Визуален контакт е задължителен.Да не са се скарали,и да са от различни партии,а?Необяснимо е как разумен човек ще скочи в нищото.Нарича се оценка на риска.
12
3
 
0
 
! Отговори
До 12 преди 2 часа
И нат теб при раждането ти са ти изхвърлили мозъка по ред причини.