Шефът на Apple подаде оставка

Стив Джобс не посочи мотиви за оттеглянето си
Обновена: 25 авг 2011 11:17 | 25 авг 2011 07:16,
72
Шефът на Apple подаде оставка
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Стив Джобс подаде оставка като генерален директор на Apple - технологичния гигант, който той основа някога в гараж заедно с двама съдружници, предадоха световните агенции.

Ройтерс определя решението на Джобс като зашеметяващ ход, който слага край на 14-годишното му "царуване" в корпорацията. То изглежда е резултат от неуточнения здравен проблем, който го принуди да излезе в отпуска по болест в началото на годината, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

55-годишният съосновател на Apple , който се пребори с рак на панкреаса през 2004 г., а през 2009 г. му бе трансплантиран черен дроб, си взе почивка на 17 януари тази година за неопределен период от време, но не обясни заради здравословен проблем. Стив Джобс ще бъде заменен като генерален директор на корпорацията от втория човек в нейната йерархия - оперативния директор Тим Кук, който бе смятан от дълго време за негов бъдещ наследник.

Самият Джобс е избран по свое желание за председател на съвета на директорите на компанията. Легендата на Силициевата долина, който обяви своето решение в кратко писмо до съвета на директорите на "Епъл", не посочи мотивите си.

"Винаги съм казвал, че ако един ден не мога да изпълнявам моите задължения и да отговарям на очакванията като директор на Apple , ще съм първият, който ще ви уведоми за това. За жалост, ето че този ден дойде", пише Стив Джобс.

В същото време той планира да запази своето място в съвета на директорите на "Уолт Дисни", съобщи източник, близък до компанията.

Акциите на технологичния гигант поевтиняха рязко със 7 процента след новината до 357,40 долара. Те бяха спрени от търговия, преди да бъде обявено оттеглянето на Стив Джобс, като преди това бяха поскъпнали вчера с 0,7 процента до 376,18 долара.

"Ще кажа на инвеститорите: не изпадайте в паника и останете спокойни, това е правилното нещо, което може да направите", призова финансовият анализатор Колин Гилис.

Джобс основава компанията през 1976 г. заедно с Стив Возняк и Роналд Уейн. Той изиграва ключова роля за революцията на персоналните компютри. Стив Джобс е отстранен от Apple  през 1985 г., което води до западане на компанията. Нещата се обръщат и тръгват отново нагоре, едва когато той е убеден да се върне в технологичния гигант през 1996 г.

Джобс представя през 2001 г. музикалния плейър iPod, като по този начин полага основите за излизането през 2007 г. на iPhone и през 2010 г. на Ipad.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
9
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Иронията е, че всички вие, които по цял ден седите пред компютъра и плюете всичко и всеки под всяка статия, не разбирате, че ако не беше този човек, сега вероятно нямаше да имате нито интернет, нито дори персонален компютър вкъщи (или най-малкото технологиите щеха да са с 10-15 години назад).
48
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МРЪН МРЪН МРЪНРЕД СЪЛЗИ,РЕД СУПОЛИРЕД СЪЛЗИ ,РЕД СУПОЛИ.АМ АМ АМ МНОГО ГИ ЯМ.ЩО Е ТО.*** БЪЛГАРСКИ ***.
47
1
 
6
 
! Отговори
Станев преди 13 години
gogo, точно заради парите живее още... чернодробна трансплантация без пари и вече 7-*** година борба с рака не се правят!
46
1
 
15
 
! Отговори
gogo преди 13 години
К'во нещо е живота мама му стара.Тоя не си знае парите, световно известен, обаче това изобщо не може да му помогне.
45
4
 
21
 
! Отговори
Фактите преди 13 години
Един безспорен гений на съвременните технологи си отива. Отива си с достойнство когато коварната болест не му позволява да бъде полезен. Господ прибира онези които обича по-бързо при себе си. Не намирам подходящите думи да изразя възхищението си пред човека, гениалния изобретател и най-добрия мениджър на нашето време - Стив Джобс. Искам само да ви припомня края на знаменитата му реч в Станфорд: "Stay hungry, stay fооlish". Отива си един велик човек.
44
1
 
22
 
! Отговори
До 38 преди 13 години
А такива като теб омаловажават всичко, защото самите те са малки и нищожни.Това са хора променили света, а собствената си страна няма да е плюем, когато и ние създадем нещо и дадем на света.Не може единствената ни гордост да е Златния век или трето поколение в родословното дърво на Джон Атанасов.Колкото и да не ти се иска, ние сме нищожни на фона на световните сили. И няма да се промени това, ако продължаваме в същата посока.
43
2
 
32
 
! Отговори
ПайнЕпъл преди 13 години
Да направиш от една въшлива компания мултимилиардна корпорация, заслужаваш респект. Дано се оправи пича, или поне да понесе нещата по-безболезно!
42
6
 
8
 
! Отговори
митко преди 13 години
смешни сте.като напусне какво ще стане.да няма света да свърши бе
41
0
 
3
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
До 28: Потресаващо *** си, Саше... :))))
40
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АЗ ГО ПИСАХ В МОЯТА ИСТОРИЯ,БЯХ В ТОАЛЕТНАТА ДА КАКАМ И СЕ ЗАБЪРСАХ СЪС СТАТИЯТА.
39
13
 
5
 
! Отговори
митко до 37 преди 13 години
и скакво ще остане в историята
38
24
 
4
 
! Отговори
тъпаци суполиви преди 13 години
АУ ,УЛ,АХ,ВАХ,КВО КЕ ПРАВИМЕ СЕГА ,ВЪИ, БЕЗ ТОЗ "ГОЛЯМ 4ОВЕК"СВЕТА ЩЕ СВЪРШИ БЕЗ НЕГО .АУУУУБАУУУФАК ГЛУПАВИ ТЪПУНГЕЛИ,ДАИ ИМ НЯКОИ ДА ОПЯВАТ И ДА ЖАЛЯТ,А СОБСТВЕНАТА СИ РОДИНА САМО ПЛЮЯТ .
37
1
 
19
 
! Отговори
EXTREMIST преди 13 години
Stiv *** e ime koeto ste ostane v istoriqta
36
7
 
4
 
! Отговори
митко преди 13 години
йулта към ссср хора се пренесе към култа към сащ.информират ни за всичко в сащ както едно време ни информираха за ссср
35
15
 
4
 
! Отговори
митко до форумците преди 13 години
голяма работа бе хора.подал оставка.какво от това.нали ще го заменят.смешна новина
34
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
evrein
33
2
 
31
 
! Отговори
БоСимеонов преди 13 години
Стив Джобс е велик човек от който всички можем да се учим. Но нека не го опяваме още. Предполагам, че води люта битка с рака. Пожелавам му успех. Малко хора имат тази увереност, ум, доблест и кураж.
32
0
 
9
 
! Отговори
до 28 преди 13 години
Правилно е написано! Чети: ".... Силиций (на латински:Silicium), Si е химичен елемент...." и "... Силикон (англ. silicone) е смесен органично-неорганичен полимерен материал с химична формула...", и още ".... Силициевата долина (на английски: Silicon Valley, от silicon - силиций, нерядко погрешно[1] превеждана като Силиконовата долина.....".
31
0
 
9
 
! Отговори
www преди 13 години
Някой да изпише въпросната долина както трябва... браво. Силиконова е само в болните мозъци, на които им се привижда само силикон. А англ. силикон си е точно силиций.
30
1
 
11
 
! Отговори
до 22 преди 13 години
Силиконовата долина, ти явно четеш само сакати журналисти и медий. И явно не си чувал за Силициевата долинина. Силиконова долина не знам да има. Сигурно и няма хора, които да знят за нея. За Силиконова долина знаят само тъпите и прости българи.