Мъск и SpaceX ще инвестират $15 млрд. във Виетнам

Държавата е привлекателна инвестиционна дестинация
26 сеп 2024 09:20, Инна Ангелова
28
Мъск и SpaceX ще инвестират $15 млрд. във Виетнам
Снимка: ЕПА/БГНЕС

SpaceX, собственост на Илон Мъск, планира да инвестира 15 млрд. долара във Виетнам. Целта е да се направи опит да се повиши привлекателността на държавата като инвестиционна дестинация за най-големите компании в света.

По време на визита си в Ню Йорк тази седмица президентът на Виетнам То Лем се е срещнал с Тим Хюз от SpaceX, който е казал, че “високо цени“ потенциала на Виетнам за “сателитния интернет план“ на компанията, предаде VNA, цитирана от АФП.

“Правителството “обмисля инвестиционното предложение“, обяви Лем.

Хюз – старши вицепрезидент по глобалните бизнес и правителствени въпроси в SpaceX, е заявил, че фирмата цели да инжектира 15 млрд. долара в страната в близко бъдеще.

Ханой е помолил SpaceX “тясно да се координира с релевантните виетнамски агенции и партньори за приключване на инвестиционните процедури“. Комунистически Виетнам, който за дълго време беше евтина дестинация за производство на дрехи, обувки и мебели, се стреми към бързо изкачване в глобалната верига за доставки.

Лем проведе срещи с шефове от Google, Apple, Meta и IT фирмата Supermicro по време на посещението си в Ню Йорк. Американски и виетнамски бизнеси подписаха редица сделки по време на това пътуване, включително в областта на полупроводниците, изкуствения интелект (ИИ) и авиацията.

Каран Бхатия от Google, който ръководи правителствените въпроси и публичната политика, е казал на Лем, че технологичната фирма желае повече изследвания и сътрудничество с Виетнам при разработването на ИИ и киберсигурност. Лем заяви, че приветства предложението на Google, подчертавайки, че би донесло практически ползи и за двете страни.

Лем също се срещна с президента Джо Байдън по време на Общото събрание на ООН, две години след като двете държави сключиха сделка за задълбочаване на отношенията и сътрудничеството в областта на стратегическите доставки в условията на нарастваща конкуренция от страна на Китай. / БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: ВиетнаминвестицияSpaceX
Още от Спонсорирани публикации
Българите вече могат да пазаруват и да разделят плащанията в любимите си магазини от едно банково приложение
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Русия преди 7 часа
Как точну ф комунистически Виетнам, а не в територията? Бананжийти за ко д*хат на атлантицити. Американците вложеха трилярдитити в комунизма, а нас ни рекитират милиарди за американизма.
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
Краволюбите като няма какво да изломотят и забърбориха за заплатите.
23
3
 
3
 
! Отговори
Средната им заплата преди 15 часа
В Ханой и Хошимин е приблизително между 9 и 10 милиона донга (около 375-420 щатски долара) ...най-високите стигат до 1000-2000$.
22
4
 
2
 
! Отговори
Значи преди 15 часа
Много евтина работна ръка има и ще работи за милиони виетнамски донги 24,000,000 са 1000юсд, всичките виетнамци ще са милионери в донги. Като българите в България!
21
0
 
1
 
! Отговори
В Газа да инвестира преди 15 часа
Според Министерството на здравеопазването на Газа към 23 септември тази година броят на загиналите в резултат на атаките на израелската армия срещу ивицата Газа от 7 октомври 2023 г. се е увеличил до 41 455 души, включително най-малко 16 680 деца и най-малко 11 275 жени.
20
0
 
1
 
! Отговори
бачкатор преди 15 часа
Ще дойде на нашата Мъск- Едно бау бау, две тик так.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
До До 15. Всъщност немам особена необходимост. Ти кажи защо Мъск ще инвестира там ? Те нали са комунисти ? И ще издадат всичко на Русия. ИИ, авиация, полупроводници...
18
0
 
1
 
! Отговори
До 15 преди 15 часа
Ти нали си мегаум, защо не напишеш в google средна заплата Виетнам на английски, ако ти е по силите, за да видиш колко е реалната срадната заплата там.
17
0
 
0
 
! Отговори
ЕСССР Беден преди 15 часа
като Камбоджа през 20век!
16
1
 
1
 
! Отговори
Изнервен преди 15 часа
Елон! Елон! Елон! Научете го най-после!
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
До Анонимен 10. Като ви знам как след като стане въпрос за Виетнам веднага заломотвате как у нас щели да изчезнат всички кучета и котки и ми е ясно колко задръстени пенсии сте останали в миналия век.
14
1
 
6
 
! Отговори
americano преди 15 часа
Не виетнамците, албанците скоро ще ви задминат!!!
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
До Анонимен 10. Секи чете квот му е угодно. Аз чета официални български източници. "Днес средното месечно възнаграждение в провинция Тхан Хоа, където живее Нгуен, е 1000 долара и с тях могат да се купят около 6 тона ориз. " А ти си се радвай. На никого не пречиш.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
До Анонимен 11 Не знам от какво трябва да бягаш за да се навреш с още 40 като тебе в хладилен камион.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
До Анонимен 8. Секи търси нещо си... Има провинции и провинции заплати и заплати. Нали там е комунизъм, а те искат "свобода".
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
"While Vietnam's economy is growing, the average income is still low compared to global standards. In 2024, the average monthly salary in Vietnam was about 300 USD, and the yearly average salary in vietnam is about 90 million VND, which is 3,600 USD."Та така лъжлива русофилска ***.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
Можете вече да не се чудите защо не можахме да си внесем милиони виетнамци. Инвестициите тичат на там...
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
До Анонимен 7 Ако средната заплата във виетнам беше 1000$ нямаше да хващат камиони с натъпкани вътре виетнамци-мигранти като сардини в Австрия.
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
До бай Мъск 6. Ако отвориш читанките ще разбереш, че средната заплата във Виетнам е около 1000 доларя.
6
6
 
4
 
! Отговори
бай Мъск преди 16 часа
До Анонимен 1 Щото ти искаш 1500$ заплата, а виетнамецът 150.