Нова прогноза: Фобос-Грунт пада на Земята на 15 януари

Възможно е 20-30 отломки да достигнат земната повърхност
5 яну 2012 07:19, Елка Василева
1837
Нова прогноза: Фобос-Грунт пада на Земята на 15 януари
Снимка: Reuters

Фрагменти от космическия апарат „Фобос-Грунт“, които не са изгорели в плътните слоеве на атмосферата, се очаква да паднат на Земята на 15 януари.

Това заявиха специалисти от Главния център за разузнаване на космическата обстановка към Въздушно-космическите войски, които осъществяват непрекъснат мониторинг на параметрите на орбитата на руския космически апарат.

Говорителят на Въздушно-космическите войски полковник Алексей Золотухин каза за ИТАР-ТАСС, че окончателната дата на падането може да се промени под въздействието на външни фактори.

По-рано Роскомос съобщи, че според експертите апаратът ще падне на Земята в периода от 6 до 19 януари.

Възможната полоса на падането е много широка и е в диапазона 51,4 градуса северна ширина до 51,4 градуса южна ширина.

В тази зона са САЩ, Китай, Африка, Австралия, Япония, южната част на Западна Европа и Украйна, но не влизат Беларус и по-голямата част от територията на Русия, включително Москва.

Още по темата

Според руските специалисти около 20-30 отломки може да достигнат земната повърхност, като общата им маса няма да е повече от 200 килограма.

Първата от 15 години насам руска междупланетна сонда беше изстреляна на 9 ноември от космодрума Байконур и трябваше да достигне луната на Марс Фобос.

„Фобос-Грунт“ успешно застана на ниска околоземна орбита, но не можа да задейства двигателите си и да се отправи по траекторията към Марс.

От декември 2010 г. Русия осъществи 33 изстрелвания на космически апарати от всички космодруми, като шест от случаите приключиха с неуспех, отбелязва NEWSru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1837
Още по темата: Фобос-Грунт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
1
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
Кобрата на Погачов, хайде сега бързичко в youtube... и пак ти повтарям, Су-27 няма променлив вектор на тягата. :)))
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
28Дали знаеш, че от 31 полета за доставяне на модули за МКС, 28 са със тези тотални издънки - совалките ?
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
33Кои са тия фигури дето противоречат на физиката и в какво точно се изразява противоречието ? Да не би да левитират ?
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
добавен от: Анадола преди 34 минутиНещастници, нашите ръкети дето ги истревламе от Анадола не падата. Някой да е чул турска ракета да падне? А?Вашите ракети дето ги иСтрелвате си ги иСтреляйте отзад, ***. Един коментар не можеш да напишеш бе *** долна.. кви ракети ще изстрелваш... Плюя на целия неграмотен народ по тая земя златна
32
4
 
5
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
Витязите летят на Су-27 самолет без променлив вектор на тягата, а всищност изпълнява фигури които все още противоречат на физиката. А сега ми обясни как така Руснаците дето само пият водка правят машини, които останалите правят 20 години по-късно (Еврофайтера излиза 90-те, а американския Раптор чак след 2000)
31
4
 
4
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
Анонимен,Руснаците си имаха Корпльов а американците изпратиха човек на луната благодарение на Вернер фон Браун, нали се сещаш кой е. Глупаво правиш, че не четеш за двете страни. Сега ще ти кажа една случка от преди повече от 10 години. Имам приятели работещи в авиобазата в Крумово, щеше да има авиошоу и канят демонстративна група от САЩ, онези поставят условие да не вдигаме наша група. Причината - предната година на авиошоу Макс излизат Руските витязи и американчетата остават малко...
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 28 сигурно си прав до следващото изтрелване на кораб за многократно ползване от ново поколение, въпрос на време , нали се сещаш че не може вечно да се изтрелват ракети а да се връщат сандъци.
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък да те светна че си имах в къщи играчка на батерии руския луноход и много му се кефих , така е не отричам , но все пак си е много важна тази малка човешка крачка , която е огромен скок на човечеството , жалко че толкова години нищо не последва , а иначе за винаги ще останат в историята на човечеството имената на Колумб, Магелан, Амундсен, Пири , Гагарин , Лидберг , Армстронг и повярвай ще има един нов при това американец , който ще стъпи на Марс първи.
28
4
 
2
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
Анонимния,Никой не отрича успеха на НАСА, проблема е че ти си мислиш че са само те най-най-Нека да те светна за нещо, първият така наречен роувър е изпратен на Луната 1970 - Луноход-1, подобна енергийна ситема се използва сега в Кюриосити. А що се отнася за совалките, да страхотни ама и Руснаците си имат Буран, друг е въпросът че Енергия е в пъти по-ефективна от американския си аналог...
27
5
 
4
 
! Отговори
ЕС преди 12 години
Совалките летяха от 1981 до 2011 , това са си 30 години преднина към днешна дата и 150 полета с 2 провала,--Совалките се оказаха пълна издънка. Гигантски разходи, които не оправдаха очакванията. Затова сега никой няма намерание да произвежда нови совалки. Ако бяха успешни, сега щяха да са на конвейра и само те да владеят околоземното пространство. Затова руснаците се отказаха от този модел и заложиха на Съюз - оказаха се прави. Сега САЩ правят подобрен, модерен вариант на Съюз.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 20 не съм съгласен именно в Щатите науката се експлоатира максимално и частните корпорации за разлика от държавата в момента са добре , вижте какви рекордни печалби отчитат те , винаги от както свят светува още от времето на древните елини и създаването на колониите по нашето черноморие например това са си били частно предприемачески инициативи, примери бол , достатъчно е да ти спомена една Източн-индийска търговска компания или колонизирането на Америките , бъдещето е там и те го могат
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Совалките летяха от 1981 до 2011 , това са си 30 години преднина към днешна дата и 150 полета с 2 провала, стъпването на луната и онова знаменце със зьвездите побито на нея , Хъбъл , марсоходите , дори нашата песен дето вече е извън слънчевата система , това не се прави с ненадежна техника и във филмово студио , глобалната GPS система , сателитната телевизия дори GSM-ви и интернета , а това е само видимата част , атрактивната. така че малко по-полека с оценките.
24
0
 
4
 
! Отговори
бай Петко преди 12 години
Дано да ми падне на оная ми работа, че само такова нещо не ми е падало
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Швейцарчето, най-вероятно си *** или анадолски селянин. Сигурно си работил прислуга в някой руски курорт.
22
7
 
5
 
! Отговори
Schweizer преди 12 години
Руска му работа. Поредмо доказателство за това че мужиците не трябва да се занимават с неща които превъзхождат умствения им и интелектуален капацитет. Руснака си е най-добър в това да бъде крепостен селянин и от сутрин до вечер да се налива с водка. Дори и жените си не могат да оправят като хората, гледам че горките рускини доста често се навъртат около анадолците и арабите.
21
4
 
0
 
! Отговори
Анадола преди 12 години
Нещастници, нашите ръкети дето ги истревламе от Анадола не падата. Някой да е чул турска ракета да падне? А?
20
1
 
3
 
! Отговори
Хъм преди 12 години
"Това, че нищо не казвам, не значи, че нищо не знам" - тази мъдрост сте я чували навярно. Руснаците още от едно време са били такива, нито казват нито показват всичко което имат или могат. САЩ пък са точно обратното - водени от вечната си надпревара(с някого си) само чакат нещо да приключи на етап "разработка" и веднага да се похвалят, и като се замисли човек, ако Русия знае какво прави САЩ, кой според вас е в по изгодната позиция в случая.Винаги е добре да знаеш всичко за другите,а те за теб не
19
2
 
2
 
! Отговори
до 17 преди 12 години
Щатите тръгват в нова насока вкарвайки частния бизнес вече не като поддоставчик на НАСА а като инициатива--Частната инициатива е похвална, но за космически проекти са необходими огромни финансови и материални ресурси и цяла армия квалифицирани учени и техници - а те не разполагат с такива. Ще привлекат още финанси, но целия нужен ресурс е по силите засега само на големи държави, не и на частни корпорации. Разбира се ще имат успехи, но частични.
18
4
 
5
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
САЩ и Русия са равнопоставени към момента. Всяка една притежава технология, която е необходима на другата, и не случайно си сътрудничат...ОК Руснаците са пияници и незнам си какво, но поне създават, а ние Българите какво създадохме след 1990 г.?
17
2
 
3
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
Хубавото на амриканците е, че правят страхотни филми за тяхната техника, които хората гледат и вярват. И аз като по-малък бях така! Но в един момент започнах да чета и за двете страни. Владея и Руски и Английски и повярвайте, много неща не са точно така като по филмите... САЩ са много силни в електрониката, но имат съществени проблеми в създаването на надеждни апарати. Точно заради многото сложна електроника. Руснаците правят нещата прости (поради липсата на пари), оказват се доста ефективни.