Мтел продължава да губи клиенти

За една година операторът е загубил 200 000 абонати
Обновена: 14 ное 2013 21:54 | 14 ное 2013 16:45, Бойчо Попов
106
Мтел продължава да губи клиенти
източник: Reuters

Най-старият български мобилен оператор Мтел продължава да губи клиенти, като техният брой намалява с 4,9% на годишна база. Докато преди година компанията е имала над 5,5 млн. клиенти, сега те са с 200 000 по-малко – около 5,3 млн. По този начин дружеството държи 44,8% пазарен дял.

Същевременно през деветмесечието на 2013 г. приходите на компанията отбелязват спад от 16,3% до 300 млн. евро. В допълнение към неблагоприятната макроикономическа ситуация компанията е била засегната и от понижените от регулатора цени на едро. Според компанията ефектите от това възлизат на 36,9 млн. евро спад в приходите за разглеждания период.

Намалените с 21,3 млн. евро (10,7%) оперативни разходи не са успели да компенсират негативното развитие и сравнимата EBITDA се понижава с 23% до 126,7 млн. евро. Ниските цени за терминиране, таксите, които операторите плащат за извършване на взаимни повиквания, накърняват бизнеса в България, пояснява компанията-майка Telekom Austria.

Мтел отбелязва ръст от 23% на клиентите на фиксирани услуги на годишна база, а потреблението на мобилен интернет се повишава с близо 17% също на годишна база. Третото тримесечие е белязано и от забележително повишение в продажбите на смартфони и таблети в магазините на телекома - 552% за таблети и почти 100% за смартфони.

Резултатите не са добри и за Telekom Austria AG, един от двата големи мобилни концерна в Европа, в които Карлос Слим има участие чрез своята America Movil SAB. Печалбата преди данъци и такси за третото тримесечие спада до 357,9 млн. евро спрямо 410,4 млн. евро, обяви базираната във Виена компания. Анкетирани от Bloomberg анализатори очакваха печалбата да е в размер на 357,7 млн. евро. Приходите от продажби спадат с 5,3 на сто до 1,04 млрд. евро.

„Ниските оперативни разходи успяха само частично да компенсират спадащите приходи", заявиха от компанията в тримесечния си доклад. Бизнесът в Австрия, България и Хърватия е най-голямата спирачка за печалбата, отчита още концернът. В Хърватия EBITDA се срива с 34 на сто, след като приходите от роуминг намаляват силно след присъединяването на страната към Европейския съюз.

Telekom Austria е изправена пред плащане на 1,03 млрд. евро за радиочестотен спектър в Австрия, придобит през миналия месец. Компанията ще плати парите за 14 честоти от четвърто поколение (LTE), като аукционът бе сред най-скъпите подобни търгове в Европа и завърши с почти четири пъти по-голяма сума от първоначалната минимална цел.

Преди няколко месеца анализатори прогнозираха, че TA ще плати за честоти едва около 300 млн. евро. Заради голямата сума международната рейтингова агенция Moody's понижи кредитния рейтинг на компанията на "Baa2" от "Baa1". Малко по-късно и от Standard & Poor’s намалиха рейтинга на оператора.

Още новини за телекомуникациите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: МтелTelekom Austria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
0
 
! Отговори
r.ov4 преди 10 години
Крадците от мтел на кол!
103
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 10 години
4е трябва и това даже да го има и изоб6то нета като функция склуу4ена като цяло каквото си пла6та6 това да полу4ава6 а не измислица от 1001 но6т
102
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 10 години
e не знам за мтел какво губят но скоро заради вида услуга на глобал с неограни4ния и скороста варзана кам нея те маи са наи зле както ми изглежда.Ние като потребители смятаме 4е имаме законни права и по простата при4ина 4е си пла6таме смятам 4ее неморално да ти резне 80 мб и след това да ти каже аиде пла6таи при условие 4е си склиу4ил неограни4ен или да те сложи на скорост дето хептен да не вар6и6 ни6то Поне за елементарните не6та да е 4етене,писане,слу6ане и гледане не говорим за теглене
101
0
 
0
 
! Отговори
дарко преди 10 години
явно вeроятноста с излагването е наи голяма.4удя се наистиа тия де гледат какво изоб6то гледат тогава заплатата от жоба ни еи затова бг няма да е наред никога
100
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 10 години
и се oтту4eте дадавате даван номер.6тото или 4е баркат или 4е се правят на луди *** за сметката не баркат ама ина4е да го тарсим по горублене става.Толкова лие сложно като види централистката 4е това нее тоя номер да спре да го дава не знам но това е пално безобразие никадe го няма в цяла европа но явно сме дале4е от тоя стандарт
99
0
 
0
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!! преди 10 години
Ne prodavaite kodirani tel. kito da rabotqt samo s karti na mtel i razkodiraite ostanalite aparati koito ste prodali i shte si varnite 4ast ot pazarnite pozicii.
98
0
 
0
 
! Отговори
ignew преди 10 години
то аиде веднаж *** на оня дето гое сбаркал да земат да го подсетя *** явно им става навик 6тото маи няколко месеца не е само един в слу4ая за които говорим а пропо под4ертавам се о6те продалжава това и скоро можем да го отнесем кам следва6тата институция 4е никои нее искал да зема даван номер а и оня дето го е дал дее пак бил тои и за6то пак и клиента другия дето го е закрил нее уведомил отсре6тния орган там кадето си оставя не6тата а продалжава сас стария 4е по лесно.
97
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 10 години
егаси обаркването *** за сметката пи4 се не е6та да сбарка таи 4е пла6таи пак 6то и ти не знае6 4е била сбаркана системата амин от работохолизам
96
0
 
1
 
! Отговори
бат Миро преди 10 години
до gost(99) Първо-много си неграмотен. Това обяснява и защо и не може да мислиш. Картата и номера към нея са 2 много различни неща. Може и 1000 карти да има и все да им слагат един и същи номер. Като си загубиш карта/телефон нали ти дават нова със същия номер? Някой преди е ползвал този номер, който са ти дали. Спрял си го е и сега са ти дали на теб номера. Явно някой, който е познавал стария собственик на номера сега звъни без да знае, че вече е на някой друг. Или просто някой е излъгал някого.
95
0
 
0
 
! Отговори
дампи преди 10 години
интересно мие 4ии са в централата поддражници в софия дето дават номера насам натам и с какво право ги и дават на хора маи дето не си стоят в офисите а обикалят в другите офиси като таласами проста теория малак град мои твои принцип ако си на некои 4овек има6 ако не си сори аиде тази практика я отменете 6том си пла6таме си даржим на правата и след това мислим да идем до агенция за потребителите 6тото ми писна от такива
94
1
 
0
 
! Отговори
gost преди 10 години
4е наистина си губят редовните платци губят сиги имам един вапрос наскоро си зех стационарен телефон оба4е в един момент некакав *** ми звани и ми казва 4е тарси друг 4овек на са6тия този номер и ве4е по4вам да се замислям самата карта преди да е ползвана от друго лице аиде обеснете ми това дават ти 4исто нова карта говори6 в група само и изведнаж ти се вясва некакав *** ккоито тарси 4овек на са6тия този номер на савсем друго измерение дефакто некаде из софия вие как го разбирате
93
0
 
1
 
! Отговори
tedi преди 10 години
аз съм на мтел-телефоните прекъсват а интернета е ужасно слаб но няма друго
92
0
 
5
 
! Отговори
българин преди 10 години
Имам договори с Виваком от много години.Досега са коректни.Има дребни надхитрявания но не са мошеници.Единият ми договор е с прехвърляне на минути за другият месец.За него се обадиха над 100 пъти да ми предложат "по изгодни условия".Накрая мирясаха.Не надписват.За цените-средна хубост,но Мтел са наистина ужасни.Много познати изреваха от тях и избягаха при някой от другите 2 оператора.Лошо е,че към другите оператори цените са високи.
91
2
 
5
 
! Отговори
benevolent преди 10 години
На мрежата на Телеком Австрия са с контрол на съзнането-много политици и бизнесмени. Помните ли как Телеком Австрия дадоха 1 млн, на Станишев и как Австрииски канцлер подаде оставка за подкупи в Австрия от телекома. Истината е че това е организирана престъпност с милярдери за политическо влияние!
90
0
 
9
 
! Отговори
az преди 10 години
Това е наймбездарната фирма на пазара, дано фалирва по скоро
89
0
 
15
 
! Отговори
да преди 10 години
това е така защото не предлагат конкурентни цени...
88
23
 
2
 
! Отговори
hdUSHdwg5235erd преди 10 години
90% от сметката ви за телефон я прибира държавата под всевъзможни данъци, какво плюете срещу операторите.
87
0
 
3
 
! Отговори
Стойчо преди 10 години
нека по-скоро и другите оператори подобрят качеството на фиксираните си услуги.
86
5
 
2
 
! Отговори
Крум преди 10 години
моля да ме извините, но пък на Виваком покритието за съжаление е с най-ниското покритие.
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Учудвам се, че само толкова клиенти са ги оставили. Вероятно това се дължи на инерцията на хората и дългогодишните договори. Представяте ли си - работя в Окръжна болница в центъра на Сливен и нямам добро 3G покритие. Оплаках се, но ми казаха, че ще е така защото живущите в блоковете наоколо не давали да им се инсталират антени по покривите. Това го разбирам, но не разбирам как така колегите, които ползват услугите на Виваком нямат проблеми с покритието и интернета.