Германците искат да се разговаря с Путин след две години мълчание

45% от анкетираните: Украйна да даде територии на Русия
11 окт 2024 07:58, Елка Василева
191
Германците искат да се разговаря с Путин след две години мълчание
Снимка: архив, БГНЕС

Ясно мнозинство от германците биха искали канцлерът Олаф Шолц да възобнови диалога с руския президент Владимир Путин след почти две години мълчание, показва проучване, публикувано днес, предаде ДПА.

Допитването, проведено от института за проучване на общественото мнение Югов (YouGov) по поръчка на ДПА, показва, че 59% от анкетираните подкрепят възможността двамата лидери да разговарят по телефона. Само 26% са били против, а 15% не са дали отговор.

В Източна Германия 68% от анкетираните са искали двамата да разговарят, докато 19% не са искали.

От няколко седмици Шолц агитира за нова мирна конференция за Украйна, в която да участва и Русия. Путин не беше поканен на първата мирна среща на върха в Швейцария през юни, припомня ДПА.

Днес Шолц трябва да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски в Берлин за трети път в рамките на пет седмици. Разговорите вероятно ще се съсредоточат върху усилията за намиране на мирно решение на войната, която Русия започна през февруари 2022 г. Двамата вероятно ще говорят и за по-нататъшна военна подкрепа за Украйна.

Шолц и Путин за последен път са разговаряли по телефона на 2 декември 2022 г., но германският канцлер неведнъж е давал да се разбере, че може да си представи, че ще разговаря отново с Путин.

Има спекулации, че телефонният разговор може да се състои преди срещата на върха на Г-20 в Рио де Жанейро на 18 и 19 ноември. Русия ще вземе участие в тази среща, въпреки че не е ясно дали самият Путин ще присъства.

Германците са разделени по въпроса дали Украйна трябва да се откаже от част от територията си в името на мира с Русия. Около 39% смятат, че тя не трябва да отстъпва и сантиметър. Но 22% смятат, че Украйна трябва да се откаже от украинския полуостров Крим, който беше незаконно анексиран от Русия преди 10 години.

Други 23% твърдят, че Киев трябва да се откаже не само от Крим, но и от териториите, които са окупирани от Русия след пълномащабното ѝ нахлуване преди повече от две години. Общо 45% от анкетираните са за отказ от територии.

Несъгласие има и по въпроса дали на Украйна трябва да бъде разрешено да обстрелва със западните оръжия с голям обсег цели дълбоко в руската територия. От анкетираните 42 % са "за“, а 43 % са "против“.

Зеленски отдавна призовава западните си съюзници за такова разрешение, заявявайки, че без него е все едно да се опитваш да воюваш с вързани ръце.

Шолц е скептично настроен по този въпрос. За разлика от САЩ, Великобритания и Франция, досега Германия не е доставяла на Украйна оръжия с далечен обсег на действие. Шолц последователно не желае да предостави на Киев крилати ракети „Таурус“ с обсег на действие 500 км, тъй като се опасява, че в такъв случай Германия и НАТО могат да бъдат въвлечени във войната.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от Наука
Рядката комета C/2023 приближава към Земята
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
11
 
4
 
! Отговори
дедо Груйо преди 6 часа
С Руснак се преговаря само с картечница Максимов на водно охлаждане.
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Ко стаа с меркелица? Треперят ли й крадливите кървави ръчички?
28
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Краварите капитулират
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
а верно ли бре - до оня ден само помия изливаха по него сега да си говорели - може ако се намерят нормални гермаци - защото и там като при нас командват вашингтонските ***
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Укронацистите вън от България!
25
1
 
2
 
! Отговори
Ваш Вова преди 6 часа
Може само на микрофона
24
1
 
8
 
! Отговори
mDa преди 6 часа
Каква вътрешна опозиция бе , те "опозиционерите" само се избиват нали оня ден Литва разкри как единия поръчал пребиване на другия с чук ... опозиция хаха.Киевската хунта отива към логичния си край и който не избяга ще бъде убит от самите украинци
23
1
 
11
 
! Отговори
германският канцлер преди 6 часа
неведнъж бил давал да се разбере, че може да си представи, че ще разговаря отново с Путин. И какво като е давал? Важното е, че Президентът Путин нито веднъж не даде да се разбере, че има желание да говори с улаф. Хегемонът бута слугите напред да разговарят, а Президентът Путин многократно е казвал, че разговорите със слугите на Хегемона са безполезни и контрапродуктивни.
22
10
 
2
 
! Отговори
Кешо Кашпивор преди 6 часа
Тези фейк кремълски наративи не струват пукната копейка. Да оставим настрана че всичко се решава от Америка. Ако чичо Сам поиска главата на Путин, ще я получи, но чичо Сам си прави някакви много тънки сметки и всичко опира до пари. Без Путин те няма да получат повече мъни така че нямат зор да го затриват бързо само заради рахатлъка на Украйна. Обаче нямат полза и пуйлото да постигне пабеда, защото ще излезе че са заложили на бита карта и са вложили милиарди в губещо предприятие.
21
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Единственият правилен разговор е, Путягин капитолираш ли? Ако отговорът е нет, Германия увеличи военната помощ за ВСУ.
20
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Путин не воюва с Украйна ей така от скука.Войната в Украйна е жизнено важна за оцеляването му във влстта.Да подтикне вътрешната о озизия,да смаже свободите и да изнесе военна агресия в Чужбина.Това е схемата на всеки диктатор.Разбшра се ,Путин допусна капитална,чудовищна грешка-в името на своето оцеляване3,5 ,7 години-пожертва бъдещето на Русия за столетия напред.Мнооого т ъп убиец....
19
2
 
2
 
! Отговори
До 29 преди 6 часа
А бе ти мъж ли си жена ли си не може да ти се разбере
18
9
 
5
 
! Отговори
Дядо Соци преди 6 часа
Украйна трябва да се концентрира много сериозно върху личността на Путин. Само те имат това право.Срина държавата им ей така от скука.
17
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Решението е разполагане на стратегически ядрени оръжия в Украйна, насочени към Москва и Ленинград
16
7
 
3
 
! Отговори
Егор 13тъй преди 6 часа
Плохо ребята, плохо. Я папал в лапи рускава мира и сейчас у меня два въйбора, толи поеду на есвео, то ли отдадут меня на кадировцъй. На есвео я могу потерят голову, а кадировци толко мая халка будут разхлабит и ктото может оженится для меня и буду стоит в его харем. Плохо, плохо, но все таки предпочитаю кадировцъй. Я свикну с мою разхлабеною халку и буду счастлива в харемом, а если вернус с есвео без ног и без рук, с етово не посвикнеш. Ура!
15
1
 
17
 
! Отговори
Те били искали преди 6 часа
канцлерът им улаф да възобнови диалога с руския президент Владимир Путин. Руснаците наобратно: не искат Президентът Путин да разговаря с улаф. Щом германците искат да се възобнови диалога, да си сменят канцлера.
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Москва не вярва на сълзи
13
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Какво има да се разговаря или дискутира с един диктатор с ментални проблеми? Диктатор с огромно его като Путин, разбира само от езика на оръжията. Той показа, че няма да отстъпи от собствените си условия, което е чист рекет!
12
2
 
19
 
! Отговори
Що за сурат? преди 7 часа
Дойчовците са доказани измамници по признанията на Меркелица. Що за *** сега?
11
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Западът плахо, но вече прави стъпчици ситни по въпроса за преговори, но доста пътища за отстъпление са отрязани. Обявиха Путин за военопрестъпник и интересно как пеговарят ? Искали те, но трудно ще излезете от нелесната ситуация в която сами се накиснахте.