На Острова скоро ще похапват лабораторно отгледано месо

Великобритания е привлекателна за вегани и вегетарианци
8 окт 2024 16:06, Инна Ангелова
29
На Острова скоро ще похапват лабораторно отгледано месо
Снимка: Pixabay

Месото, култивирано в клетки и отгледано в лаборатория, може да бъде пуснато в продажба в Обединеното кралство до няколко години, каза регулаторът на храните. “Новото поколение” месо вече събужда интереса на Острова и вече има подадени заявление за лабораторно отглеждани пържоли, говеждо, пилешко и гъши дроб, съобщава The Guardian.

Във вторник Агенцията за хранителни стандарти (FSA) получи финансиране от правителството на стойност 1,6 милиона паунда за разработване на ефективен процес за оценка на безопасността на новите храни.

Оказва се, че Обединеното кралство е привлекателен пазар заради големия брой вегани, вегетарианци и флекситарианци, които са “отворени” към нови храни в сравнение с много други европейски страни. От друга страна на Острова има и голям финансов сектор за подкрепа на стартиращи компании.

Култивираното месо се произвежда чрез отглеждане в клетки и не изисква отглеждане или клане на животни. Култивираното пиле беше одобрено за продажба на потребители в Сингапур през 2020 г. и в САЩ през 2023 г., а култивираният стек беше одобрен в Израел през 2024 г. Десетки компании по света разработват подобни продукти, включително използване на свинско и риба, пише още The Guardian.

Компаниите, разработващи култивирано месо гарантират, че то е напълно безопасно за консумация.

“Компаниите очевидно се стремят към продукти, неразличими от животинския еквивалент, но начинът, по който го постигат, е фундаментално различен”, каза проф. Робин Мей, главен научен съветник във FSA.

Клетките се отглеждат в течност и се развиват в мускулна, кръвна и мастна тъкан. “Много от техниките, използвани за създаване на клетъчно култивирани продукти, са били използвани преди това за създаване на клетъчно култивирани лекарства“, каза Мей.

Той каза, че Агенцията за хранителни стандарт понякога е била критикувана за забавяне при вземането на решения за нови храни, но “най-важното е храната, която купувате, да е храна, на която можете да се доверите”.

От компаниите смятат, че лабораторно отгледаното месо е по-безопасно, отколкото традиционно отгледаното такова във ферми, най-вече защото се избягва заразяване с бактерии като ешерихия коли и салмонела.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от Близък Изток
Ахмед и Ваад - най-възрастната и най-малката жертва на войната в Газа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Британски учЕн преди 9 минути
Ние отдавна си похапваме пластмасови зеленчуци и плодове, месото е органично но с неустановен произход, което поради отсъствието на вкус минава за всичко. Преди няколко години имаше скандал с голяма верига супермаркети, които продаваха замразено конско месо вместо телешко. Месо в лаборатория няма да се отглежда поради високата цена, по-скоро ще правят телешко от плъхове и свинско от рибно месо.
28
0
 
3
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 22 минути
Да си м е сладко. Язе ям печени *** ребра и пия 8 годишно вино.Ха наздраве.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 29 минути
Скоро в целият ЕС ще ядем само менте месо и веган продукти. А вие докато пишете по форуми ще забранят и кокошки на село да се гледат.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 30 минути
Разкошни туморни клетки за вас, мега-ГМО, расли в химически вани! Каква наслада! И естествено - напълно Безвредни и Безопасни! Експертите са категорични! А какво е това, което яде трева и произвежда месо - няма значение! ТУМОРНИТЕ КЛЕТКСИ СА ПО-ДОБРИ!
25
1
 
2
 
! Отговори
Муахаха преди 52 минути
нали Искате да работите в Климатизирани Офиси, в случаят - Климатизирани Лаборатории! Истинската храна е работа - в калка, в обора, на полето, след Муухите и Миризмите - нали не искате това, ами яжте - Екскрементите, като не Искате да се ПоИзцапате, докато работите!!
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Е то иначе трябва да рупат скакалци и глистя кат нас у евроГатлантиците.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Само да не се окаже, както с новите генномодифицирани семена за домати? От нормалния домат можеш да си извадиш семе за нова реколта, но от домати с генномодифицирани семена , няма как...
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
А да им е сладък поредния б_ о_ к_ л_ у_ к за ядене. Нямат ли естествена храна тия?
21
1
 
4
 
! Отговори
Бати Колио Драгана преди 1 час
А да ми ядат бахура може ли ?
20
0
 
8
 
! Отговори
и Фекалиите са преди 1 час
По-Питателни и По-Полезни от този Сатанински Продукт на Глобалистите-ЮдеюМасонИлюминати!
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Нека хората да знаят,че и от фекалиите започнаха да правят храна ! Хайде сега на изборите дружно да гласувате за джендърските партии,които подкрепят това! И храните им гнусни и партиите им също!
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
веганите няма да изядат прасковата, а ще я направят на смути, няма да си сварят леща, а ще си направят кълнове, няма да си схрускат бадеми, а ще ги разбият на мляко, изобщо само храна им е в главата, как да я направят по-така
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
вегани, вегетарианци и флекситарианци мислят само за храна
16
0
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 час
Започва се със записване на населението. И да не се чудите ако след няколко години има взрив от ракови заболявания. Това са т. нар безсмъртни (ракови) клетки, които се възпроизвеждат неконтролируемо. Наздраве!
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Там събират от маалата ножките и има цели контейнери с тях, ама пак се ръгат по улиците ... Махнаха британския флаг, да сложат гейското знаме. После, ако си с британския флаг някъде, може да те изгонят от полицията ... Имат си "небинарни" попове ... Па сега и месо от матрицата ли няма да дъвчат ... The London Bridges has fallen ....
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Помня как, един от канилите, които "не-са-диркенто-спонсорирани-от-амерканското-правителсво" - оххх апчиих беех таз кашлица ... Та един мнго известен канал, направи видео, деот изнамериха некво "лабораторно месо" и си нпаравиха бургер с него и питаха ... БИЛ ГЕЙТС ... от всички хора, какво мисли за него. Видиш ли, тубърчето си го намерило в мазето съставките и машнитие, направило си месцето и баш па бил гейтс бил отсреща, свободен, да запишат едно видийце ... ЕЙ!
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Анонимен 5 - Абе ... баят остров е да ти кажа.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До 9 - Разбирам и не знам от кого и какво съм изостанал, ама щоооом ти казваш ..
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ако знаят на острова , сега като се застуди ,какви печени джоланчета ще си правя .......
10
0
 
18
 
! Отговори
Шеф Манчев преди 2 часа
Дами и господа, днес в менюто има химическа пържолка, печена на кварцова лампа с гарнитура от млади буболечки. Enjoy!