Гешев и Сарафов били двете страни на една монета

Прокуратурата дължала обяснение за проточваните с години дела
73
Гешев и Сарафов били двете страни на една монета
Снимка: БГНЕС

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов също дължи обяснение за проточваните с години дела и внезапното активизиране на прокуратурата след заявката за предсрочното освобождаване на Иван Гешев. Това заяви пред БНТ депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Искрен Арабаджиев.

"Отговорът, който дължи прокуратурата и Сарафов, също е, защото той беше плътно зад Гешев години наред - защо тези дела не са разследваха и нямаше развитие по тях преди години, а сега се отключиха за няколко седмици", посочи той.

Още по темата

ПП-ДБ поиска оставката на Сарафов веднага, след като беше избран за изпълняващ функциите главен прокурор. Според Арабаджиев този състав на ВСС не е легитимен за тази задача, а начинът, по който е избран Сарафов е притеснителен.

"Този ВСС, който избра Гешев, години наред не намираше основание да го свали и сега като по команда сваля Гешев, той според нас е нелегитимен. Първо, нас ни притеснява органът, който взе решението ден след като излезе указа на президента - прокурорската колегия, а не пленума, защото има индикации, че това решение трябва да се вземе от пленума на ВСС. Второ - бързината на процедурата, която се случи, критериите, по които беше избран и самата личност. Този ход с промяната на Гешев и слагането на Сарафов, за мен Гешев е само пешка на шахматната фигура, която беше свалена. Гешев и Сарафов са двете страни на една и съща монета. Това не повишава доверието в прокуратурата. Беше необходимо да се направи бавна обществена дискусия и във ВСС за това кои са лицата, които могат да дадат промяна в работата на прокуратурата", заяви Арабаджиев.

"Продължаваме промяната" все още няма категорично становище по въпроса трябва ли да се премахне фигурата на главния прокурор в съдебната система като цяло. Очакват комисията по конституционни въпроси да провери дали за подобна стъпка не е необходимо свикването на Велико народно събрание. Готови са да подкрепят и драстично орязване на правомощията на главния прокурор като ролята му се запази единствено по методическото ръководство на прокуратурата.

"Орязване на правомощията на главен прокурор също е вариант. Както в съдебната система няма главен съдия, не е резонно да има и главен прокурор. Трябва да се провери дали за премахването на фигурата на главния прокурор е нужно ВНС, но правомощията му трябва да бъдат силно орязани и да дадем свобода на всеки един прокурор да има независимостта да провежда наказателно производство", посочи Арабаджиев.

Относно избора на Делян Певески за член на комисията по конституционни въпроси Арабаджиев изтъкна, че ПП-ДБ е против, но се съобразява с решението на ДПС в името на необходимостта от съдебна реформа.

"Разбира се, че сме критични към ДПС. Пеевски е предложението на тяхната парламентарна група за член на комисията. Ние изразихме несъгласие, защото смятаме, че ярки политически фигури не е необходимо да са в тази комисия и могат да попречат на процеса. Но в крайна сметка това беше решение на ДПС и ние се съобразяване с това, защото все пак искаме тя да се реализира. Да дадем шанс на движението, ако наистина искат да се освободи съдебната система от влияние, да се случи", каза той.

Съвсем скоро Министерство на финансите ще публикува за обществено обсъждане проект на Бюджет 2023 с 3% дефицит каза още Искрен Арабаджиев. Работи се и по управленската програма на кабинета.

Подготвя се сериозна реформа при издаването на решения за ТЕЛК.

"У нас има издадени 600 000 ТЕЛК - решения и сериозни съмнения за злоупотреба. Замислили сме реформа в ТЕЛК-овете, така че парите да отиват при действително нуждаещите се, а не при тези, които са си изкарали документ", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
"удобно"забравят,че живеем в Глобален,доган,борисов,пеевски с робството и слугинажа им на путин са заплаха САЩ и Свободният Свят...не можете ни минете с 200...не сме руски роби като вас,ограбващи Народа си от десетилетия!доган,пеевски,борисов обявиха война на САЩ и Свободният Свят опитващи да ги минат с...200 както минават ессср на щази,дс
28
2
 
2
 
! Отговори
българин преди 10 месеца
Народе,какво още чакате от банкянския разбайник и дръндарския крадец?Не става с гласувания,с демокрация.Престъпните *** разбират само от едно-жесток удар право в престъпните им физиономии.Няма избор,иначе те ще ни довършат.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Изиграха един цирк с Гешев, а двамата са си с еднакви шефове. И за двамата има съмнения за корупция и злоупотреби, ама според ВСС са най-добрите за поста. Защо ли?
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ВСИЧКИ СЪБИТИЯ ПОКАЗВАТ, ЧЕ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 30 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ Е БИЛА ОГРАБВАНА ОТ ЕДИННАТА КЛАСА НА ПАРТИЙНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ В УСЛОВИЯТА НА ОПГ - РЪКОВОДИТЕЛИ (ПАРТИЙНИ БОСОВЕ И ТЕХНИТЕ ПИОНКИ), ПОМАГАЧИ - ПРОКУРАТУРА И СЪД, ЖУРНАЛИ ОТ ВСЯКАКВИ МЕДИИ И ЖЪЛТУРКИ, СЪЗДАДЕНАТА МАФИЯ ОТ ВСИЧКИ СПЕКТРИ И ВЪВ ПЪЛЕН ПРОТИВОВЕС НА ИСТИНАТА,ПРАВОТО И СПРАВЕДЛИВОСТТА!!!... ПОЗОРНА ИМИТАЦИЯ НА ДЕМОКРАЦИЯ, НО ВЕЧЕ ГЛАСЪТ НЕ Е САМО ЕДИН, ВЕЧЕ ЗАПОЧНАХА ДА ПРИГЛАСЯТ,ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДОКАТО СТАНЕ ХОР И ХОРОВЕ ...
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ГЕШЕВ И САРАФОВ СА КАТО ДВЕТЕ СТРАНИ НА ЕДНА МОНЕТА, А ПО СРЕДАТА Е ИСКРЕН АРАБАДЖИЕВ КАТО "ГУРТА", ТАКА ЧЕ ТОВА СА ТРИТЕ СТРАНИ НА ЕДНАТА МОНЕТА. ТАКА ОТКРИХМЕ НОВ ФИЛОСОФСКИ ЗАКОН - ЕДИНСТВО И БОРБА НА ТРИ-ЛОЖНОСТИТЕ. НО В СВЕТЛИНАТА НА УДИВИТЕЛНИТЕ ОТКРИТИЯ НА АЙНЩАЙН ТРЯБВА ДА ГО ИЗМЕНИМ - НА N-ЛОЖНОСТИТЕ. Я ДРУГИТЕ N-КИ ДА СЕ ПОДРЕДЯТ ДА ГИ ПРЕБРОИМ!!...
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Главният прокурор трябва да продължи акцията в президенството..
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Главния прокурор трябва да разследва този със смешни доходи но имоти за мултимилиони, тази държава вече е 100% собственост на мафията явно.
22
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Очевидно ВСС трябва да заведе дело срещу министър Славов за злоупотреба със служебно положение и закана за разправа с и.д. Гл.прокурор Б.Сарафов и друго дело срещу Ис.Арабаджиев за клевета срещу избора на ВСС на и.д. В съда двамата ще си уточняват позициите.
21
0
 
6
 
! Отговори
А преди 10 месеца
Джобът е един.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами точно това каза и Станишев за Пеевски, но тогава вие се въргаляхте по площадите и затваряхте улиците, за да не могат хората да се приберат от работа. Вие сте двете страни на една и съща монета
19
0
 
6
 
! Отговори
истински мъж преди 10 месеца
Наблюдавах,и днес слушах министъра на правосъдието по радиото.Тежка съм разочарован.Бел доцент.Добре,но да си кабинетен юрист,не е като да си действащ.И воденето на заседанията на ВСС не му бяха на ниво,и днешния му разговор по радиоте беше сериозно разочароващ.За пореден път се убедих,че да си лектор,не е като да си действащ,практичен и сериозен юрист.
18
1
 
4
 
! Отговори
Ц преди 10 месеца
Еее? Те бяха от Едната страна на монетата, но нещо се обърка, щото Геша поиска имунитета на Мечо Пух.
17
0
 
2
 
! Отговори
toti преди 10 месеца
Чиска от ДЪНО !!! Нови лица,нови грамотни и БЕДНИ да има да наваксват......
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хвани единия блъсни другия! Едни и същи *** и двамата! И с това ли ще правим нова съдебна реформа?
15
0
 
10
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 10 месеца
СВАЛЯНЕТО НА ГЕШЕВ, И ПОСЛЕДВАЛОТО НАЗНАЧАВАНЕ - ШОУ НА ЛИЦЕМЕРНИ И ЕЛЕМЕТАРНИ АРТИСТИ, КОИТО ЖИВЕЯТ С ЧУВСТВОТО ЧЕ СА ВЕЛИКИ.ОСТАНАЛИТЕ ОБАЧЕ ЗНАЯТ ЧЕ ТЕ СА КУКЛИЧКИ НА КОНЦИ. И СЕГА ПОПАДНАХА В КАПАН, КОЙТО САМИ СИ ПОСТАВИХА.
14
0
 
7
 
! Отговори
СМЯХ преди 10 месеца
В ЗАЛАТА
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами вие какви сте бре убостници продажни?Нали уж щяхте да чегъркате мафията,що се залюбихте?
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Еврото избега в Дубай, ама щом Сарафов стана Главен прокурор, може и да се върне :)))
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"А осемте джуджета Сарафка, къде отидоха :))) Не го харесвам Гешев, той също е подчинен на мутрите, ама ти го биеш с джуджетата :))" - коркото по-мръсен, толкова по-послушен и съответно толкова по-високопоставен. Всички от Тиквун, Ристю, Свинчо, Кирчо и Кикорчо та чак до Копейката са един дол дренки.
10
3
 
8
 
! Отговори
Хахаха преди 10 месеца
Открихте топлата вода хахаха!! Боци е шев на всичко щавенето продължава със пълна сила!! А който надигне глава като Къро и брат Галев!! Щели да бутнат Боци смешници!! Не народ а мъ. Е казал един голям българин