ВАС: Подпорната стена на Алепу е напълно законна

До две години там ще има изградена жилищна сграда с апартаменти
4 юли 2024 22:50, Анисия Иванова
160
ВАС: Подпорната стена на Алепу е напълно законна
Снимка: БГНЕС

До две години на първа линия ще има изградена голяма жилищна сграда с апартаменти, обясняват от инвеститора

Окончателно решение по скандала със строежа, станал известен като подпорната стена на Алепу. 5-членния състав на Върховния съд реши, че всичко е законно и проектът може да продължи. Така в скоро време на Шофьорския плаж край Созопол ще се появи комплекс с ваканционни апартаменти.

Строежът на първа линия на морския бряг е напълно законен. Това е решението на 5-членния състав на Върховния административен съд. Така се слага край на сагата, която започна в началото на 2019 година и продължава досега.

Инвеститорът на обекта заяви пред Нова тв , че след решението на ВАС започва подготовката на документи за издаване на строителни разрешения за втория етап на проекта, а именно - 90 апартамента.

Скандалът с изграждането на подпорна стена и последващ строеж на ваканционно селище се разрази в началото на 2019 година. Тогава обектът беше спрян под натиска на еколози. Последваха дела, последното от които на 5-членен състав на ВАС.

„Това решение потвърждава друго решение на 3-членния състав на ВАС, че обектът представлява укрепително противосвлачищно съоръжение, изграден е законно и всякакви коментари за събарянето му, за засипването и т. н трябва да престанат”, заяви инвеститорът Стоян Василев.

Еколозите са на друго мнение. „Всичко е възможно да стане в тази държава. Притесненията ми са, че този така наречен хотел, или „подпорна стена”, той ще се реализира. Това са загуба на ценни местообитания за различни видове птици или дюнни местообитания, които се срещат в района”, каза Спас Узунов от  БФ „Биоразнообразие”.

Сега с решението на Върховния административен съд проектът "Алепу вилидж" може да бъде завършен. Предвижда се жилищна сграда с 90 ваканционни апартамента на плажа.

„Да, оттук нататък можем да преминем към действия по получаване на разрешение за втори етап, като вече са отпаднали всички проблеми, неясноти по изпълнението на първия”, заяви инвеститорът Стоян Василев.

От Общината са категорични, че няма да коментират съдебни решения. „Ако нещо е законно, а съдът явно произнася това, пак отварям скоба и казвам, че аз лично не съм се запознал с решението на съда не виждам да имам механизъм”, заяви кметът на Созопол Тихомир Янакиев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още по темата: стенаВАСАлепу
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хайде стига драми... Всичките като ходите в Гърция не спите в палатки, ами се бутате в хотелите. Същото е и при нас. Отидете до най скъпите места в света и ще видите колко е зелено. В Монако е по зле от Манастирски ливади. В Маями на плажа на пясъка има 30 етажни сгради. Отидете в ски курортите в Европа и вижте , че има десетки лифтове, а в Банско 10 години не можело да се изгражда втори, че щяло да е лошо за природата.
73
0
 
7
 
! Отговори
Един Българин преди 2 месеца
Чекмеджан беше казал че той гарантира, че няма да се строи там, защото било резерват, въпреки че инвеститор беше мъжът на неговата външна министърка Екстерина...ей го спечели изборите, неговият слуга държи съдиите, но чекмеджето си е чекмедже!
72
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Крадливо племе без общочовешки ценности дотам стига.
71
0
 
7
 
! Отговори
Дървен Шоп преди 2 месеца
Някой да не си помисли , че съдиите са купени ?!
70
0
 
16
 
! Отговори
Сил преди 2 месеца
Щом е ПОДПОРНА СТЕНА, защо в нея ще има 90 броя апартаменти?!
69
0
 
16
 
! Отговори
Тошо преди 2 месеца
Подпорната стена може да е законна , но хотелът НЕ Е !
68
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Въпреки всичко мутрите дочакаха ! Всичко в тая пропаднала територия е пълна порнография !
67
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мутрите спечелиха изборите и всичко в Алепу стана законно.
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Резидент, съдът, но на последна инстанция. Там са интересите - във Върховтия съд.
65
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На земната пропита от корупция власт не може да се надява човек, но справедливост скоро ще въздаде... морето! То ще си вземе територията в реални граници,
64
5
 
17
 
! Отговори
Резидент разединител преди 2 месеца
Последно май на Мая Манолова брат и го беше взел доколкото си спомням. Решението на съда, както и примерно присъдата за двете сгазени деца от 6 години показва, че именно съда е виновен за беззаконието обхванало страната в последните 35 вече години. Съдии, прокурори, адвокати всички са част от една престъпна и много печеливша екосистема, в която всичко е възможно и ако някой те дразни даже лично можеш да го сгазиш и да го излежиш даже и под домашен арест. Срамота.
63
2
 
9
 
! Отговори
Хмм, преди 2 месеца
кой се е съмнявал в обратното, м?! Сега да плати разноските по делото!
62
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поредния нон сенс в нашата съвременна демократична държава или по точно подобие на държава. Ако пред обществото се разкрият всички подобни и не само проекти затвърдени със съдебно решение, обществото ще занемее от почуда
61
3
 
10
 
! Отговори
НАЛИ ГЕРБ преди 2 месеца
Разправяха ме наляво да се строи хотел там!
60
4
 
34
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 месеца
Поредна победа на Винету и неговите индианци над остатъците от българския народ!
59
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е нали тогава властта разправяше,че това не е стена,нито жилища,а били обеми?!
58
4
 
12
 
! Отговори
Нелсън Манделла преди 2 месеца
Властта в България е нелигитимна!Престъпен Апъртейд на турски терористи и ДС мафията!
57
2
 
18
 
! Отговори
Българина гледа преди 2 месеца
Все някаква малка далаверка да има нещо да открадне да пре е бе някой пък недай си боге да се види в пари да се покаже с скъпи коли и ланци колко е велик колко е над всички.Но това не е величие!Това са едни страхливи и комплексирани пи4 ки които си останат роби!
56
8
 
13
 
! Отговори
България е най преди 2 месеца
Жалката държава в света заради вас българите защото и вие сте жалки!
55
2
 
6
 
! Отговори
МишелОтСъпротивата преди 2 месеца
61 а да го взривим?