ВАС: Подпорната стена на Алепу е напълно законна

До две години там ще има изградена жилищна сграда с апартаменти
4 юли 2024 22:50, Анисия Иванова
160
ВАС: Подпорната стена на Алепу е напълно законна
Снимка: БГНЕС

До две години на първа линия ще има изградена голяма жилищна сграда с апартаменти, обясняват от инвеститора

Окончателно решение по скандала със строежа, станал известен като подпорната стена на Алепу. 5-членния състав на Върховния съд реши, че всичко е законно и проектът може да продължи. Така в скоро време на Шофьорския плаж край Созопол ще се появи комплекс с ваканционни апартаменти.

Строежът на първа линия на морския бряг е напълно законен. Това е решението на 5-членния състав на Върховния административен съд. Така се слага край на сагата, която започна в началото на 2019 година и продължава досега.

Инвеститорът на обекта заяви пред Нова тв , че след решението на ВАС започва подготовката на документи за издаване на строителни разрешения за втория етап на проекта, а именно - 90 апартамента.

Скандалът с изграждането на подпорна стена и последващ строеж на ваканционно селище се разрази в началото на 2019 година. Тогава обектът беше спрян под натиска на еколози. Последваха дела, последното от които на 5-членен състав на ВАС.

„Това решение потвърждава друго решение на 3-членния състав на ВАС, че обектът представлява укрепително противосвлачищно съоръжение, изграден е законно и всякакви коментари за събарянето му, за засипването и т. н трябва да престанат”, заяви инвеститорът Стоян Василев.

Еколозите са на друго мнение. „Всичко е възможно да стане в тази държава. Притесненията ми са, че този така наречен хотел, или „подпорна стена”, той ще се реализира. Това са загуба на ценни местообитания за различни видове птици или дюнни местообитания, които се срещат в района”, каза Спас Узунов от  БФ „Биоразнообразие”.

Сега с решението на Върховния административен съд проектът "Алепу вилидж" може да бъде завършен. Предвижда се жилищна сграда с 90 ваканционни апартамента на плажа.

„Да, оттук нататък можем да преминем към действия по получаване на разрешение за втори етап, като вече са отпаднали всички проблеми, неясноти по изпълнението на първия”, заяви инвеститорът Стоян Василев.

От Общината са категорични, че няма да коментират съдебни решения. „Ако нещо е законно, а съдът явно произнася това, пак отварям скоба и казвам, че аз лично не съм се запознал с решението на съда не виждам да имам механизъм”, заяви кметът на Созопол Тихомир Янакиев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още по темата: стенаВАСАлепу
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
2
 
! Отговори
г преди 2 месеца
Недейте го палете! Моля!
53
1
 
5
 
! Отговори
д преди 2 месеца
Много би било гадно ако някой хвърли един *** вътре
52
1
 
7
 
! Отговори
Арестуваха член на преди 2 месеца
Терористичната организация ДПС!Бяха открити у него горяма количество боеприпаси гранати и стая пълна с над три милиона лева но беше арестувам не защото полицията и службите си вършат работата а защото им беше заповядано понеже делеше само на едно тоест само за себе си а не както Попринцип трябва с ръководството на ДПС.Човекаима шест фирми за незаконен дърводобив който се води законен по помярското българско законодателство разбира се!
51
3
 
5
 
! Отговори
Доган е подарил преди 2 месеца
Държавната граница на плажа в Росенец на Русия !
50
1
 
8
 
! Отговори
Военен Прокурор преди 2 месеца
Трябва да минем в военен режим и всички които служат на мафията и са врагове на народа да цъдат преследвани!
49
0
 
15
 
! Отговори
Напълно законно е преди 2 месеца
Когато законът в България е врата в полето
48
0
 
5
 
! Отговори
МишелОтСъпротивата преди 2 месеца
ВЗРИВ на стената на Мутроченгеджийските ДС престъпници!Заедно с Нотариуса които я е узаконил!
47
0
 
7
 
! Отговори
Отпорчик преди 2 месеца
На някой да му се намира динамит?
46
3
 
1
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
Хайде вече да спим, след три часа ще съмне. И да не сънувате апокалиптични свлачища, подобни на Великия потоп! Лека нощ!
45
0
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 месеца
Не знам какъв инвеститор е тоя, но знам, че и Боко има едни 30%... както навсякъде, където капе.
44
2
 
13
 
! Отговори
Чужденец преди 2 месеца
Блrpcтaн - най корумпираната страна в Европа след Украйна.
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен....Реализира ли се проекта на бг черноморието няма да стъпя. ----///----- Никой не го интересув дали ще стъпиш. Тези имат толкова пари, че изобщо не му трябват гости - ей така ще си го пртежава само за да си храни егото.
42
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как може подпорна стена да бъде жилище? Все едно язовирна стена да бъде жилищен блок. Това е откровено антиконституционно решение. Конституцията забранява заграбването и застрояването на девствена земя за частна полза. Конституцията го ЗАБРАНЯВА ! И не можеш да затваряш морския бряг, той е на ВСИЧКИ !
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Укрепително противосвлачищно съоръжение било! Нямаше ли кой да обясни на съдиите какво има на морското дъно близо до нашите брегове? Защо не извикаха поне един специалист по подводна археология като вещо лице? Цели улици от антични селища, покрай които са запазени руините от сгради, включително и храмове. Плъзнали са се там при свлачища. Допреди 60-70 години са можели да се видят дори от плаващи с лодка, защото водата е била много чиста. Имат ли някои представа колко тежи една укрепителна стена?
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ВАС запознат ли е със становищата на експертите по околната среда? И взели ли са ги предвид? Не остана много за бетониране, а накрая Черноморието ще изглежда като Звездата на смъртта, и ще привлича само туристи-аутисти, които ще дойдат тук еднократно, като в Дисниленд.
39
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В "стената" вече има договорени по няколко апартамента за всеки съдия от ВАС участвал в делото.
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А кой държи ВАС? А познайте? Да да, точно така. ГЕРБ-ДПС. Една от няколко причини заради които отидохме на избори, защото ГЕРБ-ДПС не искаха там да се назначават хора след явни и обществени конкурси..
37
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заради тази безобразна постройка никога няма да гласувам за ГЕРБ. Най-вече ме дразни начина по който го направиха, първо казваха че било само стена, а сега директно си казват каквото го виждахме от началото. Явно взимат народа за много глупав.
36
0
 
28
 
! Отговори
казах и така ще бъде преди 2 месеца
5членния състав на ВАС трябва да влезе в затвора за по 30 години без право на обжалване, ако не народен съд за тях и семействата им!
35
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Егати безсрамниците! После защо има ниска избирателна активност.