Зеленски: Войната в Украйна е жестока, колкото и Втората световна

1000 ракети са били използвани срещу украинците
5 май 2022 10:45, Елка Василева
220
Зеленски: Войната в Украйна е жестока, колкото и Втората световна
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски призова датския народ да си спомни за нацистката окупация и как се е освободил благодарение на това, че нацистите са загубили Втората световна война. Зеленски заяви това на събития в Копенхаген и Орхус, предаде ДПА.

Още по темата
По онова време хората са празнували и са се надявали, че тази жестока война ще бъде последната, каза Зеленски, който се включи в двете прояви по видеовръзка. Но войната се е завърнала с руската инвазия в Украйна, която по думите му е точно толкова жестока, колкото и тази, годишнината от чийто край се отбелязва всеки месец май.

Близо 1000 ракети са били използвани срещу украинците, повечето от които са ударили граждански обекти като детски градини, училища и университети, каза той.

"Окупаторите вече са убили 220 деца, но не знаем каква е ситуацията в окупираните територии", заяви Зеленски. "Руската държава не е готова да спре войната. Те мечтаят за превземането на Украйна и други европейски страни. Те все още мечтаят свободата в Европа да изчезне", каза той.

На 4 май датчаните отбелязват освобождението си от германската окупация. На този ден през 1945 г. е обявено по радиото, че германските войски в Дания са се предали.

Във възпоменателните събития в двата най-големи датски града се включиха много хора. Те носеха факли и изразиха солидарност с Украйна.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
1
 
3
 
! Отговори
Статистик преди 2 години
Да, ама не. Нямаш база за сравнение, Зеленчук! По време на ВСВ САЩ и Англия пуснаха само над Дрезден 22000 тона бомби, въпреки че градът е бил без военно значение!А ако Путин беше направил същото?
164
4
 
17
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
Да, жестока е! А коя война не е нежна грижовна и хуманна освен американските разбира се! Няма такава война! Войната винаги е жестока! Въпроса не е дали войната е жестока, а кой я причини? НАТО ли се опитва да наруши стратегическото равновесие като настъпва на изток или Русия е на границата на САЩ? Русия ли иска нови бази в Мексико и Куба или НАТО в Украйна? Украйна създадена ли е под условие да е неутрална? Украйна осъди ли нацистите, заснети, че взимат участие в паленето и убийството на хора?
163
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски а вие имате ли газ в Украйна , при нас щот спря
162
2
 
5
 
! Отговори
той преди 2 години
Сталин само пощенски марки пускаше по време на ВСВ, също като теб. И народа се редеше на опашки да ги купува. Манипулатор!
161
1
 
5
 
! Отговори
така е преди 2 години
Зеленски. И по време на ВСВ хората от Киев се редяха на опашки за марка, както тази година, когато ти пусна марка ...ти си знаеш каква. Каква жестокост!
160
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Великан: В момента в Русия масово критикуват Путин за излишен либерализъм и мекота. Та, бой се от желанията си! Следващият президент на Русия ще е далеч по-твърд и праволинеен. Например някой от ЛДНР, участник във войната, три пъти раняван и целият окичен с ордени. Аз ако съм един евролиберал, ще се моля за здравето на Путин и свещичка ще му паля да векува. :D
159
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо му пишете името Зеленски. Той забрани буквата "З" и сега е Еленски. Та на Еленски ще му го кажа простичко - Хвърляй кърпата брат. Така или иначе ще трябва да преговаряш. По-добре сега, отколкото после! Запомни първата оферта на Путин е най-изгодна. Не слушай чичо Джо. Той все по-трудно разбира с кого се ръкува. Последният път с гордост зояви, че доставя джавелини на Русия! Очаквам в скоро време да заяви, че те е победил! Хвърляй кърпата и се не бой! Путин няма да позволи Украйна да изчезне!
158
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя да си спомни Степан Бандера през втората световна-неговия украинец, който е бил много по-жесток от Хитлер и на който е последовател. Това е било животно, не човек, а тоя на зеления му е му е идол.
157
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Великан Колкото и да си голям, законът за бумеранга е по-голям от теб, така че по-леко с пожеланията...
156
2
 
14
 
! Отговори
Какво му стана... преди 2 години
Уж свестно момче беше тоя ама какво му стана... Как може да сравнява световна война с локална, която той сам е предизвикал - не зная. Някой хора се самозабравят, надскачат и сънуват докато са будни. Май по-скоро на него някой трябва да му напомни кой е и къде се намира, не той да подтиква датчаните!
155
4
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
межд съд за сащ назначиха наркоман превърнаха украина в мюре а целта ерусия и китаи които се заиграва със сащ ще си пати фатално
154
14
 
5
 
! Отговори
Великан преди 2 години
Хаха лилипутин е с рак и паркинсон - мъчително приключване му желая !
153
6
 
24
 
! Отговори
Клоунът Мой Приятел преди 2 години
Ако му спрат опиатите на клоуна-президент уркски ще му се стори още по жестока.
152
4
 
17
 
! Отговори
Сес преди 2 години
Те както отиват нещата може в Аляска да проговорят на руски
151
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помните ли оня виц, дето се събудил Клинтън след 100 години и трябвало да си плаща за Кока-колата в Ню Йорк с рубли. ... Май иде това време.
150
1
 
11
 
! Отговори
1914 преди 2 години
Да, Хайверски - ти знаеш най-добре!
149
0
 
15
 
! Отговори
хаха преди 2 години
До Анонимен 171-Човек не е за твоята глава да мислиш.Ако искаха до сега да бяха избушили всичко и превзели Киев. Но не е там проблема. Други са проблемите след превземането.
148
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То се видя жестокостта от къде идва. От ***, лишени от всякаква чест и човечност, които не се свенят да пускат клипове с издевателства над руски войничета, да се крият зад гърба на цивилни и да ги ползват за разменна монета, от промити с русофобия и евроатлантически ценности мозъци, които смятат другите за не-хора. Война е безумие, но тази война Русия води срещу едно зло, облечено в красиви приказки за свобода и демокрация.
147
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ламби Ламби вече 40 дни не могат да ги опердашят - защо ли??? Май "великата" руска армия се оказа не толкова велика колкото всъщност ви я предтавяха и ви се щеше и на вас :)
146
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е кофти тръпка.Клоунът си мислеше че играта е следната- той се дърви на руснаците те му скачат а след това целият свят ги пребива много лошо а той като военна плячка си гепва едно парче земя към половин-един милион квадратни километра и стартира Велика Украйна. А то какво стана? Врътнаха го много лошо- хем го вкараха във война която единствено и само може да загуби по различни начини хем увеличиха размерът на Русия със 100 хил кв км. Пак ви претаковаха скъпи хохали.Нищо де.Украйна е голяма.