Остров Сарк - едно от последните места, прегърнали демокрацията

Само допреди няколко години на острова имало феодално управление
29 авг 2013 07:24,
3
Остров Сарк - едно от последните места, прегърнали демокрацията
Снимка: flickr.com

Представете си място, на което времето сякаш е спряло. По улиците не се движат автомобили, природата е запазена почти непокътната, а духът и атмосферата са много далеч от модерното. Сарк е малък остров, намиращ се в югозападната част на Ламанша – на 40 километра от френското крайбрежие на Нормандия.

Само допреди пет години Сарк имал феодална система на управление, датираща от последните четири века. През 2008 година на острова се провеждат първите демократични избори. Характерно за това място са липсата на автомобили, несъществуването на улично осветление и забраната за развод. Тези порядки на живот са запазили Сарк една от най-чистите територии в цяла Европа.

Територията на острова е 5 кв. км, а населението му наброява около 600 души. През 1565 година Елизабет I предоставя острова на благородника Хелиер де Картерет в замяна на защитата му срещу пиратите. Много от законите, по-специално тези, свързани с наследството и върховенството, са се променили малко след приемането им през 16-ти век. До 2008 година например, само феодалният владетел имал право да отглежда некастрирано куче.

Също така всички отломки, донесени от приливите и отливите, оставали собственост на владетеля. През 2008 година възрастното население на острова избра първият демократичен парламент с 28 члена. Далеч от политиката, Сарк е чудесно идилично място за почивка. Придвижването до острова е със самолет и ферибот. Самолетът каца в Гърнси и от там се взима ферибот, с който се стига до Сарк за 45 минути.

Колите на това място са незаконни. Единствените разрешени превозни средства са: каруци, велосипеди, трактори, както и захранвани с батерии моторни велосипеди за възрастни или хора с увреждания. Дори линейката и пожарната нямат право на двигатели и при извънредни ситуации трябва да бъдат теглени от трактор. Като цяло обаче придвижването на острова не е проблем, тъй като е толкова малък, че лесно може да бъде разгледан пеша.

В Сарк има две църкви, две заведения, кметство, едно училище, един полицай-доброволец и две клетки за затвор, които обикновено са празни. Жител на острова осигурява здравното обслужване, а пожарните и спасителни услуги разчитат изцяло на доброволци. Има също така няколко хотели и къщи за гости.

Влезте в галерията na Tialoto.bg и разгледайте мястото, на което времето сякаш наистина е спряло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
super pi` преди 11 години
ле лееееее това е супер,и аз искам да отида там и да живея
1
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Живеели си много добре ама им дошла демокрацията