Виаграта намалява риска от Алцхаймер?

Ако има лекарство, броят на заболелите може да намалее
25 мар 2024 18:38, Инна Ангелова
15
Виаграта намалява риска от Алцхаймер?
Снимка: kalhh from Pixabay

Медицински продукт, който се използва за лечения на еректална дисфункция, скоро може да бъде препоръчан за лечение намаляване риска от Алцхаймер. Проучването е направено в САЩ и е одобрено от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (АКХЛ). Лекарства като виагра първоначално са били предназначени за лечение на високо кръвно налягане и стенокардия. Основното действащо вещество в тях е силденафил.

Изследването показва, че ензимните блокери в лекарството не само имат способността да засилват притока на кръв в мъжкия полов орган, но и могат да предотвратят увреждането на нервната система, която е отговорна за деменцията. Блокерите в лекарството участват в нервните сигнални пътища, които влияят положително върху невропластичността. Предишни изследвания върху животински модели показват също, че имат известен защитен ефект върху мозъка.

След 5-дневно лечение лабораторно отгледаните неврони произвеждат значително по-ниски нива на тау протеини при добавяне на големи количества от концентрации на фосфор. Това потвърждава умението на силденафил да защитава мозъчните клетки.  

Във втората част на изследването се използва изкуствен интелект за търсене на признаци за действието на силденафил на популационно ниво. Предишни проучвания са използвали данни от медицинското осигуряване, за да установят, че силденафил може да намали риска от болестта на Алцхаймер с около 60%.
„Вярваме, че нашите открития предоставят необходимите доказателства за клинични изпитвания, за да се проучи допълнително потенциалната ефективност на силденафил при пациенти с болестта на Алцхаймер“, казва един от авторите на изследването, Фейшонг Ченг.

След като силденафил вече получи одобрението на АКХЛ за еректилна дисфункция, доказването на неговата безопасност и ефективност за намаляване на риска от болестта на Алцхаймер може да предостави на здравните власти бързо средство за справяне с това, което изглежда е нарастваща вълна от деменция.

Алцхаймер е най-често срещаният вид деменция.  Очаква се броят на хората, страдащи от деменция, да се удвоява на всеки 20 години - от малко под 80 милиона в края на това десетилетие до близо 140 милиона в средата на века. Ако разполагаме с хапче, което може да намали този брой, подобни изследвания ще бъдат от съществено значение за доказване на неговата стойност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Тъй,тъй преди 1 месец
Виаграта не само намалява, ами направо свежда до нула риска от Алцхаймер защото който зоби виагра няма да доживее до възрастта в която се развива Алцхаймер.
11
1
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
"Не помага,хора,не вярвайте! Ъъъ някой да ми смени памперса,че прелива..."
10
3
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
До Анонимен 8 === Пийте бром, за да не ви става :)))))))))))))))))))
9
1
 
5
 
! Отговори
Ами преди 1 месец
Да, просто инфарктът идва преди алцхаймера.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
баси а тези на които ни става нормално какво да правим???
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече ни го рекламирахте...но не сте дописли, че осигурява хубав инфаркт.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен5 Еш па тоъ - Асанка я зима преди журналистИ!
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никога не съм я пробвал.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Бай Дън Не го мисли - оперирали са го навремето, защото е ляв либерал. Като нашите.
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен1 Ох, дедовото... ако знаех какво ще се пръкнеш, щях да си купя навремето презерватив!
2
3
 
6
 
! Отговори
Бай Дън преди 1 месец
Ми ако се предозира и се спомина... дали ще могат да затворят после капака на ковчега?!
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
- Дядо, какво е най-важното на твоята възраст? - Да си пиеш гинко билобата, чадо! - Защо? - Ами, да помниш къде си сложил ракията и виаграта.