Пезешкиан предупреди за "необратимите" последици от регионална война

Могъщата гвардия на Иран и Хаменей обещаха "сурово" отмъщение
Обновена: 24 сеп 2024 10:57 | 24 сеп 2024 10:44, Гергана Попова
9
Пезешкиан предупреди за "необратимите" последици от регионална война
Снимка: БГНЕС/ EPA

Израел иска да въвлече Близкия изток в пълномащабна война, като провокира Иран да се присъедини към почти едногодишния конфликт между Израел и подкрепяната от Техеран "Хизбула" в Ливан, каза президентът на Иран, предупреждавайки от неговите „необратими“ последици, пише Reuters.

Още по темата

Масуд Пезешкиан, говорейки пред група журналисти след пристигането си в Ню Йорк, за да присъства на Общото събрание на ООН, каза: „Ние не искаме да бъдем причина за нестабилността в Близкия изток, тъй като последствията от нея биха били необратими. Искаме да живеем в мир, не искаме война. Израел е този, който се стреми да създаде този тотален конфликт."

Пезешкиан, сравнително умерен политик, който беше избран през юли, обещавайки прагматична външна политика, обвини международната общност в мълчание пред това, което той нарече "израелския геноцид" в Газа.
Призивът на Пезешкиан за разрешаване на конфликта в Близкия изток чрез диалог дойде, след като Израел отприщи интензивна вълна от въздушни удари срещу Хизбула в понеделник, което го превърна в най-смъртоносния ден в Ливан от близо година на конфликт между Израел и подкрепяната от Техеран групировка.

„Ще защитаваме всяка група, която защитава правата си и себе си“, каза Пезешкиан, попитан дали Иран ще влезе в конфликта между Израел и Хизбула. Той не даде подробности.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел, също в Ню Йорк, описа ситуацията като почти истинска война. Той призова световните лидери да направят всичко възможно, за да го спрат, добавяйки: „Тук, в Ню Йорк, е моментът да го направим. Имам съобщение за народа на Ливан. Войната на Израел не е срещу вас. С "Хизбула" е."

Десетки хиляди хора бяха прогонени от градове и села от двете страни на границата поради почти ежедневна размяна на огън между израелските сили и "Хизбула". Израел заяви, че предпочита дипломатическо решение, което би накарало "Хизбула" да се отдалечи по-далеч от границата.

Въпреки това "Хизбула", която също твърди, че иска да избегне тотален конфликт, казва, че само краят на войната в Газа ще спре боевете. Усилията за прекратяване на огъня в Газа са в задънена улица след месеци на провалени преговори с посредничеството на Катар, Египет и Съединените щати.

Регионалната политика на Иран се определя от елитната Революционна гвардия, която отговаря само на върховния лидер аятолах Али Хаменей, върховният авторитет на страната.

Пезешкиан многократно е потвърждавал антиизраелската позиция на Иран и подкрепата му за съпротивителните движения в региона, откакто встъпи в длъжност миналия месец.

Попитан дали Иран ще отмъсти за убийството на лидера на палестинската въоръжена групировка "Хамас" - Исмаил Хания на негова територия в края на юли, Пезешкиан каза: „Ние ще отговорим в подходящото време и място, по подходящ начин“.

Убийството на Хания, за което както Техеран, така и "Хамас" обвиниха Израел, събуди страхове от пряк конфликт между Техеран и неговия върл враг Израел в регион, разтърсен от войната на Израел в Газа и влошаващия се конфликт в Ливан.

Могъщата гвардия на Иран и Хаменей обещаха "сурово" отмъщение за убийството на Хания, което се случи по време на посещението му в Техеран. Досега Техеран се въздържа от пряко отмъщение срещу Израел, който нито потвърди, нито отрече участието си.

Трима високопоставени ирански служители, пожелали анонимност, коментираха пред Reuters през август, че Техеран е участвал в интензивен диалог със западните страни и Съединените щати за калибриране на отмъщението срещу Израел за убийството на Хания.

Пезешкиан коментира, че „ни беше казано, че до една седмица ще има споразумение за прекратяване на огъня“ между Израел и подкрепяната от Иран "Хамас", „но тази седмица никога не е идвала и вместо това Израел продължава да разширява своите атаки“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: войнаИранЛиванИзраел
Още от Русия
Зеленски: Действията на САЩ сега могат да ускорят края на руската агресия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Тези преди 6 минути
напразни заплахи вече се изтъркаха. Това е като при хората, колкото повече някой заплашва, толкова е по-безпомощен. Щеше да има ,,жесток'' отговор. Сега пък ,,сурово" отмъщение. Eх ***, че вие ако можехте досега да сте предприели нещо! Израелците ви отстрелват като гълъби, вие само се заканвате!
7
0
 
2
 
! Отговори
аноним преди 19 минути
Мирът в Близкият Изток ще дойде,когато арабите заобичат децата си повече,отколкото мразят евреите.Голда Мейр.
6
0
 
1
 
! Отговори
1-3 преди 21 минути
Казано е-ще ударя пастира-стадото само ще се разбяга!!!
5
0
 
1
 
! Отговори
аноним преди 22 минути
Примитивният,злобен,черен и ЗАВИСТЛИВ свят,иска да разруши всичко светло,красиво и процъфтяващо.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Много хвалят тук Израел как никой не можел да им се опре в света. Истината е, че Израел без САЩ са нула. Просто и Иран и Египет се страхуват от реакция на САЩ. Ако САЩ не стояха зад Израел Иран щеше да ги смачка буквално. Израел е много хора на малко територия. Няколко ракетки им трябват. Прословутият щит е изграден само и единствено със съдействието на САЩ. Като са толкоз огромни и богати, защо САЩ им гласуват непрекъснато милиарди военни помощи.
3
5
 
3
 
! Отговори
от БАН преди 1 час
Заради тия чафутляци ще изгорим и всички ние бели гоими. Не ми е жал за жълтопаветните отпадъци, те ще отмрат и без Пезешкиан, жал ми е за нормалните хора със семейства.
2
6
 
4
 
! Отговори
Арменско дьонме преди 2 часа
И кво ше напраиш по въпроса? Освен нищо .!. Няма мир под сянката на алахата!
1
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
God Bless Israel