Вучич: Светът е на ръба на ядрена катастрофа

Налице е пропадането на съвременния свят
25 сеп 2024 11:09, Инна Ангелова
48
Вучич: Светът е на ръба на ядрена катастрофа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви в Ню Йорк по време на общия дебат на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН, че кутията на Пандора, когато става дума за заплахи за международното право, не е отворена с атаката срещу Украйна, а много по-рано и попита защо големите лидери, когато говорят за необходимостта Украйна да бъде свободна, да се спазва хартата на ООН и нейния устав, не спазват хартата и Резолюция 1244, когато става въпрос за териториалната цялост на Сърбия, предаде Танюг.

Вучич посочи, че "пропадането на съвременния свят започна, когато уставът на ООН беше дискредитиран и когато престанаха да вярват в правото и започнаха да разчитат на силата".  

“Ще ви го обясня с примера на моята страна, за мен най-красивата в света, Сърбия, как тя беше унищожавана и как беше потъпквана и как дори днес, поради своята издръжливост и свободолюбива традиция, тя е камъче в обувката на силните“, каза Вучич в речта си. Той припомни, че сърбите като нация са претърпели най-големи загуби в Първата световна война спрямо техния размер, както и през Втората, когато са били една от малкото нации, които са устояли на нацистите в Югоизточна Европа.  

Сръбският президент припомни събитията от 1941 година, когато столицата Белград е била брутално бомбардирана.

“Ние, сърбите, не бяхме като другите, които приветстваха нацистите и техните танкове с цветя и платихме висока цена“, посочи Вучич. Той заяви, че случилото се в Сърбия е прецедент, с който се злоупотребява в други части на света и посочи, че кутията на Пандора не е била отворена с агресията в Украйна, а много по-рано.

"През 1999 г. тук в ООН се опитаха да прокарат решението за нападение и агресия срещу Сърбия. Тъй като не получиха съгласие, решиха все пак да ни нападнат, да бомбардират Сърбия и да извършат агресия. В този момент те наистина не се интересуваха от хартата на ООН, резолюциите и международното право“, подчерта Вучич. Той каза, че "съдбата на една малка страна, лишена от права и справедливост, е решена от могъщи западни сили".
 
Вучич представи и документ, в който пише, че никой не може да има въоръжени сили на територията на Косово освен сили под контрола на ООН, а в момента това са КейФОР, с които, както каза той, Сърбия има постоянно сътрудничество, като напомни, че в съответствие с резолюция 1244  Косово е част от Сърбия.  

Сръбският президент заяви, че Сърбия върви по своя европейски път и че искрено иска да бъде част от Европейския съюз и посочи, че сръбската икономика е най-успешната на Западните Балкани. От друга страна според него ЕС, към който Сърбия се стреми, дава да се разбере чрез изявленията на говорителя Петер Стано, че не зачита принципите, основани на Хартата на ООН, и често подкрепя независимостта на Косово.

Александър Вучич оцени, че това е интересът на най-големите и най-силните в Европейския парламент и че Сърбия е малка страна, която не може да се конкурира с големите сили, но "ние сме длъжни на себе си, нашия народ и всички приятели по света да кажем истината".

Той подчерта, че Сърбия и сръбският народ дълбоко съчувстват и споделят скръбта за всички загубени животи във войните по света, включително трагичните събития в Близкия изток и Украйна. По думите му е непростимо днес, в 21-ви век, да говорим за ужасяващи цифри на деца, загинали във войни. “Изглежда напълно невероятно, но светът е на ръба на ядрена катастрофа и ядрен холокост", заяви сръбският президент.

Вучич посочи, че трябва да  се възстанови разяденото доверие и авторитета на ООН. Той заяви, че поради това Сърбия категорично ще подкрепи по-голямо присъствие на африканските страни в Съвета за сигурност на ООН. Според него "практиката на двойни стандарти трябва да бъде спряна, трябва да се възобнови вярата в международното право и принципите, за които всички сме се съгласили отдавна, трябва да се обнови вярата в мира, единственият път, който няма алтернатива".

“Дължим това на всяка невинна жертва навсякъде по света, на всички съществуващи и бъдещи поколения. Бъдещето на света през следващите пет или 25 години е въпрос на наш избор, но и на наша отговорност“, заключи президентът на Сърбия. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: СърбияООНВучич
Още от САЩ
Тръмп проплака: Заобиколен съм от мъже и оръжия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Зоран за дръжавата преди 3 минути
Този човек е глава на държава бомбандирана от американците.Той иска реванш и ако може да се изгради пак Югославия, но тежината му е Косово и затова се изказва по този начин. Сърбия и по специално сърбите ги боли за Косово и са готови на всичко за него.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 24 минути
За разлика от сърбите нашето население живее във села - поддържа се някакво ново на социална ангажираност към останалите хора. Дори и в планините са земеделци, където няма земеделие са печелбари-гурбетчии, или развиват занаяти като строителство, дървообработване (тези резбарски школи), търговия пътуват в осм. империя и по света. В основата на Българите стои личното развитие - затова планинските региони - Западна Македония, Централен Балкан, Самоковско дават най-много възрожденци, попове и интеек
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 31 минути
Това е типично за традиционния сърбизъм! Сърбите са народ от планински свинаpи. Живеят в отделни къщи в горите. Те нямат села. Затова най-големият им празник е кyчнa слава (празник на къщата). Тези хора не живеят в общност - от там дивaщинa, низко културно-социално ниво, мизантропия. От там идва тази нечовешка злоба, която изливат срещу българите в 19 и 20 век. Подобни са традиционно и албанците и планиските гърци. То затова сблъсъкът албанци-сърби е толкова съществен.
30
1
 
2
 
! Отговори
Тенгри кан преди 36 минути
До НенадЩом сме татаре, вий требе сте антички кат макетата? Антички српе?:))) Српе, вие немате земя, оти целата ви држава е върху татарска земя;)))
29
1
 
2
 
! Отговори
Тенгри кан преди 41 минути
Проблема на Сърбия е много по-голям, говоря за териториалният. Сърбия няма земя, за да бъде държава. Защо? Защото тя е държава върху български територии. Така, че, Сърбия трябва да си избие от главата, идеите си за териториално разширение, защото то ще е за сметка на България, не на Албания;))) Там вече не може, Запада ги пази, а Сърбия се натиска да влезе в същия този Запад наречен ЕС;))) Значи, остава да разчита на високото качество на населението си, но за териториални придобивки - да забрави
28
2
 
1
 
! Отговори
Кво мрънкате бе преди 53 минути
Няма страшно и при тотална ядрена война няма как да изчезне бацила наречен човечество
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Запада ли плаши с ядрени оръжия или изтока и нацистите викат дръжте нацистите
26
2
 
5
 
! Отговори
Крундел преди 1 час
ах, поредната кремльовска марионетка, на която толкова дълбоко са бръкнали отзад, че му движат устата, направо радиоточка гаварит мацкваабат, как толупий2 - орбанчето не се е включил да приглася не знам...обаче не споменава, кой плаши на всеки кръгъл час с ядрена война и всичките "политически ток шоута", т.е. неумна пропаганда за алкохолизирани менталноограничени е как ще унищожим лондон, брюксел, берлин... софия
25
10
 
5
 
! Отговори
Слава на Русия!!! преди 1 час
Слава на Русия, защото отново ни освобождава от нацизма!!!
24
8
 
7
 
! Отговори
Майора преди 1 час
Вучич , твоите думи са катослед дъжд качулка! Защо защитаваш войната на Русия срещу суверенна Украйна и влияеш на отношенията на РСМ с България?
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Хехехеее, я Вуче как беше превзет Белград 41,разкажи. Шепа германци и един блъф.
22
7
 
20
 
! Отговори
Фънк преди 1 час
Поредния русофилски диктатор българомразец, който стои зад всички интриги в Македония. Никакво съчувствие към него и бомбардировките на НАТО. Има карма.
21
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
И Русия ни заплашва с ядрено оръжие. Оф, забравих, че Вучич и Путин са приятели. Ние им направихме безплатно "Турски поток" в ущърб на Бг, но сме в списъка на неприятелските държави.
20
6
 
15
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 1 час
Да каже на Путлерчето да се изтегли от Украйна за да няма ядрена катастрофа.
19
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Други хора случайно да са се изказали в ООН?! Или публикуваме само копейките?
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Сърбите се дразнят на това лицемерие!
17
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
В Босна и Херцеговина има близо 50% Сърбско население, което искаше да се отцепи и да имат самостоятелна държава- Република Сърбска! Сега има такава област, но в рамките на Босна и Херцеговина! В Хърватска искаха нещо подобно, като 10% от територията на Хърватска,.която е до Сърбия живеят над 90 % Сърби! При разпада на Югославия те не искаха да са част от Босна и Хърватска! Света не им даде! В Косово е подобно, Албанците не искаха да са част от Сърбия! Света обаче ги подкрепи!
16
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
За ваши сведения Сърбия не е нападала нито Хърватска, нито Босна и Хецеговина! Войната в двете държави беше гражданска, а не от вън! Войната беше между местнито население в държавите. Да имаше паравоенни от Сърбия,.но не и официалните власти! Войната в Косово, на практика беше в Сърбия, защото тогава нямаше държава Косово. Според някои държави Косово не е държава и не е призната! Войната в покраината Косово беше гражданска война в Сърбия!
15
4
 
10
 
! Отговори
А бе преди 1 час
вие тука сериозно ли си мислите, че косовари и бошняци са света вода ненапита?! Това са най-отвр***тителните племена съществуващи на Балканите!!
14
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Дали Радев ще каже,че войната в Украина е страшно нещо и че там всеки ден Русия убива деца? Интересно е че Вучич го казва!!Не виждам Сърбите да са страхливо племе , при условие че тяхния президент показва обратното!