Кремъл осъди убийството на Хасан Насралла

Песков: Това води до дестабилизация на ситуацията в региона
30 сеп 2024 16:52, Инна Ангелова
91
Кремъл осъди убийството на Хасан Насралла
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кремъл осъди убийството на лидера на ливанското шиитско движение "Хизбула" Хасан Насрала, който загина при израелска въздушна атака миналата седмица. Дмитрий Песков заяви, че оценява риска от голяма война в Близкия изток като "изключително висок", предаде Ройтерс.

"Руската страна осъжда подобни действия, смятаме, че те доведоха до значителна дестабилизация на ситуацията в региона", заяви пред журналисти говорителят на Кремъл..

"Основното е, че подобни безразборни бомбардировки на жилищни райони в Ливан водят до огромен брой човешки жертви, което неизбежно ще доведе до хуманитарна катастрофа като тази, която наблюдаваме в Газа", добави той, изразявайки "най-дълбоко безпокойство" от страна на Москва.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия определи убийството на Насрала през уикенда като политически мотивирано, а руското външно министерство призова Израел да прекрати незабавно военните действия в Ливан.

Песков отговори на запитване във връзка с информация на Ройтерс, според която членовете на Корпусът на гвардейците на Ислямската революция използват предимно или произведени в Русия или Китай комуникационни устройства, като заяви, че търговските връзки на Москва с Техеран се развиват.

По-рано Ройтерс съобщи, че Иран е обезпокоен от проникването на израелски агенти в страната след смъртоносните взривове на пейджъри и уоки-токита, принадлежащи на членове на "Хизбула", като се позова на официален ирански представител в областта на сигурността. Според него в момента се провежда мащабна операция за проверка на всички комуникационни устройства, използвани от гвардейския корпус.

"Не знам колко надеждни са тези източници", заяви Песков. "Единственото, което мога да кажа, е, че търговските и икономическите ни отношения с Иран се развиват. Те се развиват във всички области, както и в търговията", добави той.

По данни на руското правителство по-късно днес руският министър-председател Михаил Мишустин ще пристигне в Техеран за разговори с иранския президент Масуд Пезешкиан и първия вицепрезидент Мохамад Реза Ареф, отбелязва Ройтерс. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от САЩ
Харис с работна среща за мерки срещу урагана “Хелън”
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
7
 
1
 
! Отговори
До 21 преди 3 часа
Вярвай си уркостя
22
5
 
1
 
! Отговори
До 20 преди 3 часа
Като Зеленски ли :)
21
5
 
8
 
! Отговори
Това е е проблема преди 3 часа
Костя - че русия просто не може да действа като Израел
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Естествено, че Москва ще подкрепя организацията, която направи атентата в Сарафово..
19
3
 
19
 
! Отговори
Митев преди 3 часа
Терористите се защитават. Сега на Путин ще му се налага да се крие още по-дълбоко в земята!
18
1
 
8
 
! Отговори
не мога да разбера преди 3 часа
защо всяка снимка на Песков е как говори по червен iphone
17
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Ако Русия действаше както израел в Газа, Украйна щеше да бъде премазана за 3 дни. В момента тази измислена държава Украйна съществува само благодарение на благородставото и милостта на Путин и на Русия.
16
1
 
11
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 3 часа
Ще протестират ми, те нали са едни такива "прогресивни друзя", които се борят срещу всякакви форми на "мракобесие" и "империализъм" (думите в кавички нямат никакво съдържание и смисъл, ergo го играят засукан пълнеж за впечатляване на също толкова обогатенити последователи на въпросните). Все пак е много, много лошо да ти претрепят лиейзона с директната връзка при диваците, сега ще трябва да координират простотиите през Тех'ран и брадатите животни там :))).
15
11
 
2
 
! Отговори
До Зозо преди 3 часа
Ти ли бе украински ***
14
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Според верния ПЕСков на путин - цитат:"подобни безразборни бомбардировки на жилищни райони в Ливан водят до огромен брой човешки жертви,". А, какво ще каже за "безразборни бомбардировки на жилищни райони" в Украйна тогава? Безграничната и невероятна руска наглост!
13
2
 
19
 
! Отговори
G.I. Joe преди 3 часа
И на 10 метра под земята в бетон пак го убиха като куче Насралата.
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Остана и фашистите да не осъдят елиминирането на терориста. Хамас, хисзбула, кремъл - една организация, дирижирана от Иран.
11
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Малиииии кой говори за убийства на цивилни граждани. Б. Е товарищи от кремъл съвсем загубихте връзка с реалността...направо сте се Насралли
10
6
 
23
 
! Отговори
Историк от СУ преди 3 часа
Терористите се подкрепят.Путин е най-големият терорист. Пред Хитлер и Сталин вече.
9
14
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 часа
И да осъждате и да не осъждате смисъл няма.За еврейте убиването на хора различни от тях не е нещо лошо,а даже напротив.В тях е и хляба и ножа,така че....
8
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Какво лицемерие! А Кремъл вече трета година бомбардира панелки, болници, училища в Украйна. .
7
5
 
22
 
! Отговори
Зозо преди 3 часа
На оня късия в Мордор да не му взривят и на него телефончика? :))))))))))) Аааа, той неговия е аналогов с шайба :)))))))))))))))))))))))))))))))))
6
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Не думай, викаш агресията срещу суверенна Украйна не води до дестабилизация на региона?
5
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Терористите жалят за терористите. Какво друго да очакваме?
4
0
 
19
 
! Отговори
Насралаа преди 3 часа
Укрепвайте бункерите!