Новата стратегия на САЩ за конфликта в Ливан

Новият подход е едновременно практичен и рискован
12 окт 2024 20:30, Гергана Попова
28
Новата стратегия на САЩ за конфликта в Ливан
Снимка: БГНЕС/ EPA

След седмици на интензивна дипломация, насочена към осигуряване на прекратяване на огъня между Израел и бойците на Хизбула, САЩ се спряха на съвсем различен подход: оставят разгръщащия се конфликт в Ливан да се разиграе.

Още по темата

Само преди две седмици Съединените щати и Франция поискаха незабавно 21-дневно прекратяване на огъня, за да се предотврати израелска инвазия в Ливан. Това усилие беше провалено от убийството на лидера на Хизбула Сайед Хасан Насрала от Израел , стартирането на 1 октомври на израелските наземни операции в Южен Ливан и израелските въздушни удари, които унищожиха голяма част от ръководството на групировката, пише Ройтерс.

Американски официални лица сега промениха позицията си за прекратяване на огъня с аргумента, че обстоятелствата са се променили.

„Ние подкрепяме Израел да започне тези нахлувания, за да влоши инфраструктурата на Хизбула, така че в крайна сметка да можем да получим дипломатическо решение“, каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър на брифинг за пресата по-рано тази седмица.

Промяната на курса отразява противоречиви цели на САЩ - ограничаване на непрекъснато разрастващия се конфликт в Близкия изток, като същевременно сериозно отслабва подкрепяната от Иран Хизбула.

Новият подход е едновременно практичен и рискован.

САЩ и Израел биха спечелили от поражението на общ враг - Хизбула, който Техеран използва, за да заплаши северната граница на Израел - но насърчаването на разширяващата се военна кампания на Израел рискува конфликт, който да излезе извън контрол.

Джон Алтерман, бивш служител на Държавния департамент, каза, че САЩ искат да видят Хизбула отслабена, но трябва да преценят това срещу риска от „създаване на вакуум“ в Ливан или провокиране на регионална война.

Днес не се водят смислени преговори за прекратяване на огъня, казаха европейски източници, запознати с въпроса, добавяйки, че израелците ще продължат операцията си в Ливан "седмици, ако не и месеци". Двама американски служители казаха пред Ройтерс, че това може да е времевата линия.

Вашингтон също така смята, че военният натиск може да принуди Хизбула да свали оръжия и да проправи пътя за избиране на ново правителство в Ливан, което да измести мощното движение на милицията, което е важен играч в Ливан от десетилетия.

Джонатан Лорд, бивш служител на Пентагона, сега в Центъра за нова американска сигурност във Вашингтон, заяви обаче, че това ще бъде трудно постижимо.

Крайната цел, казаха американски служители тази седмица, е да се наложи резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, която дава мандат на мироопазваща мисия на ООН - известна като UNIFIL - да помогне на ливанската армия да запази южната си гранична зона с Израел без оръжия или въоръжен персонал, други отколкото тези на ливанската държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от САЩ
Тръмп обвини Харис, че тя и Байдън съсипват САЩ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
от 1948 до днес, израел са нападани точно 12 пъти от джихадистите в съседните държави и печелят точно 12 пъти. всяка една война! а за незнаещите - от 48 до 64г., израел е в съветския блок, управляван от комунисти и всъщност сащ постоянно са се чудели как да прецакат израел. едва след като египетския президент вместо комунист се оказва ислямист, национализира суецкия канал и напада израел, а ссср не прави нищо за съюзника си, евреите преминават към западния блок.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Тия размножили се до безкрай зайци,трябва да се унищожават!Пренаселено е!
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Очакваме и новата стратегия за Зелята : сърбай си Зеля попарата, дето си надробил !
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Аиде молим поръчкова статия оправдаваща геноцид,на практика аз съм живял и с араби и евреи години наред и всичките са едни братчеди ,но единия народ се изживява като богоизбран и прави гено прочиска на неудобните си съседи
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
"Вашингтон също така смята, че военният натиск може да принуди Хизбула да свали оръжия и да проправи пътя за избиране на ново правителство в Ливан"---------------Веднага си проличава демократичното мислене на Вашингтон- желание за сваляне на редовното правителство с военна сила и заместването му с марионетно.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
От статията разбираме, че САЩ са били против инвазия в Ливан, но Израел е показал, че не бръсне САЩ за слива, и сега медиите представят това като "стратегия" на САЩ ахахах
19
0
 
4
 
! Отговори
Лично БайДэн ли я преди 1 час
е ИзМислил?! той е Интелектуално - над Всички!!
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Каква литературна тъпня по преразказ,*** правят геноцид а геноцида ражда лидери.Някакъв *** пита останаха ли лидери ,ами направихте маса нови,на кои сте убили семеиството,на кои децата,на кои жената.Не искаме повече евреи на наша територия,пътя чантата.тоягата и марш в обетованата ви пустиня боклуцци
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Иран показа, че може да пробие "железния купол" и да удари израелски военни обекти. И там принципно бойните глави на ракетите могат да се окажат всякакви, просто принципно, не сега, по принцип става дума, но със сигурност ще проникнат през "железния купол". Това променя ситуацията от преди 20 години, когато нищо такова нямаше. И какво излиза - Израел е малко гъстонаселено парче земя, с много стратегически обекти, и дори ядрени, и ако някой може да ги порази, какво ще стане с мъничката пренаселена страна? А Иран показа, че може да достигне тези цели.
16
6
 
7
 
! Отговори
Енджи преди 2 часа
Хизбула съсипа хубавата страна!
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Вождове останаха ли?
14
3
 
3
 
! Отговори
Колапс Израел преди 2 часа
С Ливан процъфтява...
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Както винаги,конфликта е:бедни и богати!
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
САЩ се управлява от банкери от еврейски произход . Зад този геноцид стоят САЩ . Който плаща той поръчва геноцида . Там след началото на конфликта САЩ изпратиха пари и тежки 500 кг ви бомби които ако се използват в гъстонаселени райони са оръжие за геноцид а не за война . Много ясно че САЩ няма да си признаят както и Китай отрича че помага на Русия . Тва са американски номера . САЩ поръчаха това клане защото и принца не повишава добива на петрол .
11
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Израел по зле от Украйна, за разика от Украйна нито имат население, нито територия, нито могат да воюват (докато украинците са добри войници, имаха население, имаха територия), Израел няма нищо от това, евреите са лихвари, не воини, винаги са губили войни, могат да воюват само срещу слаб и невъоръжен противник! Без САЩ Израел няма да просъществува и 1 месец.
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Задава се мащабен икономически колапс за Израел. На 1 октомври водещата световна рейтингова агенция Moodys понижи кредитния рейтинг на Израел, като го свали с два пункта наведнъж от A2 на Baa1.
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ситуацията се променя. Представяте ли си преди 10 години Иран да обстрелва с балистични ракети Израел и САЩ да не могат нищо да направят.
8
1
 
0
 
! Отговори
doker bg. преди 2 часа
Casut e 10:16 nali !
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Над 30 страни които са против Запада и неговата роля в Света се събират в Русия.
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
САЩ каква работа има в Ливан?