Тествани в реални битки: Отбранителната индустрия в Украйна иска да изнася оръжия

Местните оръжейни компании могат да произвеждат оръжия и боеприпаси за $20 млрд. годишно
Обновена: 12 окт 2024 09:50 | 12 окт 2024 09:48, Елка Василева
123
Тествани в реални битки: Отбранителната индустрия в Украйна иска да изнася оръжия
Снимка: Bloomberg LP

Украинските власти са поставени под натиск да разрешат износа на местни оръжия. Ако това се случи, политиката по отношение на страдащата за пари местна оръжейна индустрия ще се промени коренно, пише Politico.

„Към днешна дата решението за отваряне на контролиран износ все още е на етап търсене на политическа воля на най-високо равнище на ръководството на Украйна“, коментира украинският депутат Халина Янченко пред медията. Янченко е и секретар на Националния инвестиционен съвет - консултативен орган, който насърчава контактите между индустрията, правителството и инвеститорите.

Украинският парламент вече работи върху механизъм, който ще позволи на производителите на оръжия да продават излишната продукция в чужбина при строг контрол, за да се гарантира, че се продават само артикули, които не са необходими на украинската армия. Ако се даде зелена светлина на това, оръжейните компании могат да спечелят до 15 млрд. долара годишно, а това ще стимулира допълнителното производство на оръжия в Украйна.

"Оръжията, произведени в Украйна и тествани в реални битки, представляват интерес за много страни по света. Украинските производители могат да имат опашка от купувачи и договори за години напред, ако износът на оръжия не беше блокиран“, коментира Янченко на специална среща на съвета миналия месец.

„С ограниченията на износа възпрепятстваме развитието на стратегическа индустрия“, добавя тя.

Секторът има нужда от приходи

Евентуалното преосмисляне на забраната за износ се дължи на недостига на пари в сектора.

Отбранителната промишленост на Украйна „експлодира“ в отговор на руската агресия. През първата половина на тази година тя е произвела 25 пъти повече боеприпаси, отколкото през цялата 2022 г., способна е да произвежда 4 млн. дрона годишно, започнала е да произвежда 155-мм стандартни боеприпаси на НАТО, както и самоходни гаубици Bohdana, и разработва свои собствени балистични ракети, каза президентът Володимир Зеленски по-рано този месец.

Проблемът е, че отбранителните компании на Украйна могат да произвеждат оръжия и боеприпаси за 20 млрд. долара годишно, но Киев може да си позволи да похарчи само 6 млрд. долара. Затова секторът притиска правителството да отмени забраната за износ, за да може да печели от продажби в чужбина.

„Ние разширихме възможностите си по време на война, но без дългосрочни договори и редовен поток от финансиране всичко спира“, коментира Юлия Висоцка, старши изпълнителен директор на Praktika, украински производител на бронирани превозни средства. „Трябва да освободим хората, докато не получим друг договор. Нямаме излишни средства за изплащане на заплати, ако трябва да спрем за около месец, а талантливите специалисти отиват другаде или на война, докато ние чакаме договор“, добавя тя.

Националната асоциация на украинската отбранителна индустрия посочва, че разрешаването на военния износ може да укрепи икономиката на страната. Лобито твърди, че може да донесе до 2 млрд. долара нови данъчни приходи за 18 месеца.

Ако износ не бъде разрешен, 85% от украинските производители на отбранителна техника обмислят преместване на производството в чужбина, според Технологичните сили на Украйна, украинския съюз на производителите на дронове. Данните са от вътрешно проучване на организацията.

Износът на оръжия се смята за политически опасен

Въпреки че парламентът изследва премахването на забраната за износ, правителството все още смята, че разрешаването на продажби на оръжия в чужбина може да бъде политически опасно. „Как би изглеждало това - Украйна изнася оръжията си по време на война, а същевременно моли партньори за военна помощ. Украинците няма да разберат, партньорите няма да разберат“, според високопоставен служител на украинското външно министерство, говорил пред медията анонимно.

Целия материал четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от Русия
Бербок с критика към Путин, че не желае мир
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
1
 
! Отговори
Ае стига преди 4 минути
Излизам, пускам си руски шлагери на Алла Борисовна, и най вече на Любе и Коля Расторгуев и почвам да рева за изчезналата съветска империя! Прошайте, Родина меня не забудеть! Ели-пили,все нормално,обосрали все-буквально!
116
0
 
0
 
! Отговори
Учени установиха преди 6 минути
Падне ли покрайна - земята спира да се върти!
115
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 минути
1. Нямат ама ще продават, интересно какво са заделили, 2. Кой ще позволи украинския ВПК да продава и да конкурира американския? То скоро и нашето производство ще приключи защото всичко за което произвеждаме беше ютилизирано. Изгодна война за някои хора
114
2
 
2
 
! Отговори
До 113 преди 11 минути
Но и Пудинг може да бъде отровен като Сталин! Е, какъв ще е тоз дето го направи, вече е друга тема!
113
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 минути
Зеленски и бандата му ще бъдат обесени с главата надолу, както бяха обесени Мусолини и шайката му в края на втората световна война!
112
0
 
4
 
! Отговори
от US Посолството преди 19 минути
Време е да притиснем индианските племена в Източна Европа да спрат да произвеждат същите оръжия и да купуват доказалите се в битка, демек същите оръжия, от украинския ни протекторат.
111
0
 
6
 
! Отговори
Bai Dun преди 20 минути
Ревът че нямат оръжия и просят отвсякъде , а сега искат да продават !!!
110
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 21 минути
"Местните оръжейни компании могат да произвеждат оръжия и боеприпаси за $20 млрд. годишно"-------------------Тогава защо Зельо постоянно реве за оръжия и боеприпаси?
109
2
 
1
 
! Отговори
Телеграм преди 22 минути
е приложение на Гугъл, Майкрософт и Ютуб, базирано в Дубай! Ползва се от руското военно министерство за фалшиви новини и дезинформация! Собственикът Павел Дуров е съвременният Остап Бендер от романа на Илф и Петров! Безскупулен измамник, който майка си и баща си ще продаде, осъден и издирван в няколко държави! Като искате, вярвайте!
108
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 25 минути
До Христо Христов - Ицкоооо , има нещо което твоята празна кратуна не иска да разбере че германеца от сън да го бутнеш става прави Мерцедеса (предполагам че и ти мечтаеш някога да имаш ) докато руснака никога не може да го направи и за това е сърдит на целият свят.
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 25 минути
104, 106, лайк
106
0
 
7
 
! Отговори
До 104 преди 32 минути
Така е, но преди да ги произведат искат ЕС да им даде и пари за производството! Да плати за материалите и заводите ;) Пък после те ще си приберат печалбата от експорта с производствена цена за тях 0!!
105
0
 
8
 
! Отговори
До Христо преди 35 минути
То в ЕС вече всичко оцелява само чрез субсидии- фермери, амтомобилостроители, тежка промишленост, авиация, фарма, субсидии за индустриален ток, дизел итн. Пълен социализъм!! Въпроса е кой ще плаща себсидиите? Даже Германската икономика е в рецесия и на изкуствено дишане!
104
0
 
7
 
! Отговори
Укро-ВПК преди 37 минути
иска да изнася оръжия, защото цената им е висока и не може да ги продаде на фалиралата киевска хунта, която да въоръжи ВСУ с тях. Хитрягите измислиха несложна *** схема: Укро-ВПК произвежда оръжия и ги продава на богатите еесовци, които ги купуват с парите от нашите данъци и след това ги подаряват на киевската хунта, която въоръжава ВСУ за неспирната война срещу Русия. Повтарям: схемата може да се осуществи за наша сметка. Ние отново ще платим.
103
0
 
7
 
! Отговори
До 101 Христо преди 38 минути
ЕС вече субсидира заводи в Украйна! Немски фирми плануват са строят заводи за оръжие а гарант са евробондове! Тоест като почнат да снроят и един Кинжал падне върху завода, ние ЕС данъкоплатците хлащаме загебите на фирмата!
102
0
 
6
 
! Отговори
Украйна може преди 40 минути
Да изнася само бежанци за ЕС! Първи са в бежанската индустрия! Даже тук в БГ залавят само украинци при вкарване в БГ на нелегални през границата!
101
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 42 минути
Ми след като немските автомобилопроизводители оцеляват единствено заради субсидиите на ЕС, защо ЕС да не субсидира и заводи на Украйна?
100
0
 
5
 
! Отговори
Сделали Подарки преди 43 минути
Те нямат хора за металургичните заводи- всички работници им избягаха за да не отидат на фронта--явно така подозренията че всичко което им подарим като оръжие после те го продават-се засилват тези подозрения--много ултра богати украйнци са в БГ- само джиповете им струват колкото една къща на морето или 3 апартамента
99
0
 
10
 
! Отговори
до 90 преди 44 минути
До Анонимен 90 Колкото върнаха Крим, толкова и успяха да превземат Круск. Над 22000 убити ВСУшници от началото на нападението в Курск, стотици танкове, БМП-та, БТР-и, артилерийски установки, РСЗО и MLRS. Парите от Запада, пушечното месо от изтока и погледите все повече и повече се насочват към България. Дадохте пари, оръжие, сега е ред да дадете и войници! Да му мислят русофобите, направо не ги виждам, как ще се оправят с батака, който забъркаха!
98
1
 
6
 
! Отговори
Просто ще преди 48 минути
Променят надписа БГ БТРи те, Леопардите и Ф-16 на Сделано в Украини и хоп! Роди се украинската индустрия ;)