Египет предложи двудневно прекратяване на огъня в Газа

В Катар се подновяват преговорите за прекратяване на огъня
28 окт 2024 16:10, Гергана Попова
0
Египет предложи двудневно прекратяване на огъня в Газа
Снимка: БГНЕС/ EPA

Египет предложи първоначално двудневно прекратяване на огъня в Газа за размяна на четирима израелски заложници на Хамас за някои палестински затворници, каза президентът на Египет в неделя, след като израелските военни удари убиха 45 палестинци в целия анклав, пише Ройтерс.

Още по темата
Египетският лидер Абдел Фатах ал-Сиси направи изявлението, тъй като усилията за обезвреждане на опустошителната, продължила повече от година война в Катар са подновени с участието на директорите на ЦРУ и израелската разузнавателна агенция Мосад.

Говорейки заедно с алжирския президент Абделмаджид Теббун по време на пресконференция в Кайро, Сиси също каза, че преговорите трябва да бъдат възобновени в рамките на 10 дни след прилагането на временното прекратяване на огъня в усилията за постигане на постоянно.

Няма незабавен коментар от Израел или Хамас, но палестински служител каза пред Ройтерс: "Очаквам, че Хамас ще се вслуша в новите предложения, но остава решен, че всяко споразумение трябва да сложи край на войната и да изведе израелските сили от Газа".

Израел каза, че войната не може да приключи, докато Хамас не бъде унищожена като военна сила и управляваща единица в Газа. САЩ, Катар и Египет са начело на преговорите за прекратяване на войната, която избухна, след като бойци на Хамас нахлуха в Южен Израел на 7 октомври миналата година, убивайки 1200 души и вземайки повече от 250 заложници, според израелски данни.

Броят на жертвите от ответната въздушна и сухопътна атака на Израел в Газа наближава 43 000, твърдят здравни служители в Газа, като гъсто населеният анклав е в руини.

Целта, все още неуловима след множество опити за посредничество, е да накараме Израел и Хамас да се съгласят да спрат битките за по-малко от месец с надеждата, че това ще доведе до по-трайно прекратяване на огъня. Най-малко 43 от убитите в Газа в неделя са били в северната част на анклава, където израелските войски са се завърнали, за да изкоренят бойците на Хамас, които според тях са се прегрупирали там.

Организацията на обединените нации заяви, че тежкото положение на палестинските цивилни в северната част на Газа е "непоносимо" и конфликтът се "води с малко внимание към изискванията на международното хуманитарно право".

Израел твърди, че неговите сили действат в съответствие с международното право. В него се казва, че е насочен към агенти на Хамас, които се крият сред цивилното население, което използват като живи щитове, обвинение, което Хамас отрича.

По-рано в неделя 20 души бяха убити след въздушен удар срещу къщи в Джабалия, най-големият от осемте исторически бежански лагера в ивицата Газа, който беше в центъра на израелска военна офанзива повече от три седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от САЩ
Вулгарни и расистки коментари се леят от митинг на Тръмп
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари