В парник сме, с тропични нощи, от понеделник ще се разхлади

Във вторник в София ще бъде около 29 градуса
Обновена: 16 авг 2024 11:10 | 16 авг 2024 10:40, Елка Василева
13
В парник сме, с тропични нощи, от понеделник ще се разхлади
Снимка: архив, БГНЕС

„И вчера, и днес сутринта половин България отбелязва тропични нощи. Температурите не паднаха. Така ще бъде и в събота, и в неделя. В парник сме, но няма онези крещящи над 40 градуса, както беше през юли месец“.
Това каза пред bTV климатологът проф. Георги Рачев.

По думите му от понеделник до сряда природата ще ни даде глътка въздух.

„Във вторник в София температурата ще бъде около 29 градуса. След това отново бавно ще се увеличава, не само у нас, но и на Балканите“, каза още проф. Рачев.

„Ниското налягане и промяната във височината на въздушната маса дава възможност да се развият дъждовни облаци. Но това са отделни петънца, които не могат да компенсират сушата, която ще продължи поне до края на месеца“, добави климатологът.

„Циклон леко ще се приближи към България - в понеделник и вторник температурите ще се понижат с до 7 градуса. Но те ще останат твърдо над нормата. В сряда максималната температура в София ще бъде 30 градуса. Високи остават температурите в Дунавската равнина“, обясни той.

По думите му обилни валежи не се очакват.

„Не се очаква да вали много. Преди месец говорихме, че някои места имат режим на водата. В Югозападна България ще има малко валежи, а в източните части на страната въобще няма да вали“, каза проф. Рачев и допълни: „От неделя следобед започва да се увеличава вероятността за кратки валежи и гръмотевици.“

„Във Варна и Бургас времето ще бъде хубаво, но движението в морето става страшно заради мъртвото вълнение. Трябва да се плува успоредно на брега в такива случаи“, съветва проф. Георги Рачев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Видео прогноза
Опасно горещо ще е и днес, с температури 34° - 39°
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Писането преди 3 седмици
на глупости изглежда е доходно. Нощи над 21 градуса са характерни само за застроени силно нагрети предимно градски площи и нямат никаква връзка с парник. На другите места въздухът до сутринта успява да се охлади под тази температура. Което между другото е доказателство, че глобалното затопляне не се дължи на парникови газове.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е те така вероятно са живяли хората по земите на Бг и Европа, гърци, българи и др., без зими, снегове и студ, с леки дрехи, има ги в изобразителното изкуство, а то показва реалността.:))
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пожари, изсичане на гори, свръхнаселение, свръх потребление на стоки, увеличение на полетите в световен мащаб, замърсяване с химикали и пластмаса. Корпорациите и техните акционери на печалба, другото население да му мисли. Наред с увеличена активност на слънцето и вулканите.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Климатичните промени са факт. Все по-топло ще става, така че трябва да се адаптираме.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До до 5 - *** има, ама ми профучават ушите ... А и къщата още не е изолирана и не мога и да го намаля, иначе ... и във всяка стая по един ... плащам 800 лева ток :D ...
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Даа, тежките нощни жеги са доказателство че има сериозни климатични промени - преди години през лятото може и да имаше горещи периоди, но през ноща се разхлаждаше, а понеже аз съм запален рибар и съм нощувал по язоври, имаше случаи в които се налагаше да съм с връхна дреха, че иначе замръзваш и това през август! Сега и нощем е непоносимо горещо
7
6
 
7
 
! Отговори
до 5 преди 3 седмици
Има решение......КЛИМАТИК!
6
4
 
13
 
! Отговори
Мустак Рачо преди 3 седмици
Още две седмички, ще трябва да изтраем.Дойде ли септември, всичко тропическо си заминава....
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тежко е със седмици да не можеш да се наспиш, да се въртиш в леглото и да се потиш и няма сън. Ходиш в банята, мокриш се със студена вода, мокриш и чаршафи и пак нищо. Действа на психиката вече, направо ти идва да се качиш някъде на 2000+ метра, където ще трябва даже да се завиеш, но най-накрая да си починеш!!!!
4
5
 
17
 
! Отговори
А.Колев, пасе кози преди 3 седмици
През юли нощите бяха не тропични, а екваториални, което е по-тежко, освен това, от лятното слънцестоене досега денят е намалял с час и половина, което намалява времето за слънчево греене, радвайте се на лятото, че като свърши идва кал, локви имрак.
3
1
 
17
 
! Отговори
Тони преди 3 седмици
Вече е за сънотворни, вчера едвам мигнах от жега при отворен прозорец.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво ще разхлади в понеделник, като сега гледах прогнозата за Варна за другата седмица. По-топло ще е от тази седмица даже. Голямо разхлаждане с 34 градуса за Варна няма що. В Петрич го дават 39 градуса другата седмица. Смеееешницииии
1
5
 
13
 
! Отговори
GTI V5 2.3 150 коня преди 3 седмици
не съм в парник, в перник съм