Парламентът разреши на адвокатите да се рекламират

Падна и долната граница на възнагражденията им
11 сеп 2024 14:25, Петър Бойчев
20
Парламентът разреши на адвокатите да се рекламират
Снимка Пиксабей

Парламентът отмени дългогодишната забрана за адвокатите да рекламират професионалната си дейност. Това стана с промени в Закона за адвокатурата, приети днес на второ четене по предложение на правителството.

Поправките бяха внесени през август с мотива, че сегашният закон нарушава директивата на ЕС за услугите на вътрешния пазар, която цели премахване на всички общи забрани за търговски съобщения за представителите на регулирана професия, каквато е тази на адвокатите.

Новият текст на закона казва, че както български адвокат, така и адвокат от ЕС, има право да рекламира своята професионална дейност, стига да спазва изискванията на закона и Етичния кодекс на адвоката.

Изрично се посочва, че рекламата не трябва да съдържа невярна или подвеждаща информация – специално по отношение на размера на адвокатското възнаграждение или оказването на безплатна адвокатска помощ и съдействие; не трябва да извършва сравнение с други адвокати, което не се основава на обективни характеристики; нито да разкрива данни за клиенти или техните дела; нито "да поражда неоправдани очаквания за постигане на резултат, който не зависи само от професионалната дейност на адвоката".

Обект на реклама не бива да стават хора или техни близки, които са пострадали, жертви или на друго основание са поставени в положение, при което не могат да преценят и свободно да изберат своя адвокат.

В закона са добавени текстове, които уреждат обстоятелствата, при които адвокатите могат да общуват с потенциални клиенти чрез посредник.

Отпада от закона текстът, според който размерът на адвокатското възнаграждение "трябва да бъде справедлив и обоснован и не може да бъде по-нисък от предвидения в наредба на Висшия адвокатски съвет размер за съответния вид работа". Вместо това депутатите записаха, че възнаграждението "трябва да е справедливо, обосновано и да съответства на достойнството на адвокатската професия". Иначе казано, долният праг, определен със споменатата наредба, беше премахнат.

Засегната е хипотезата, при която възнаграждението на адвоката не е било уговорено в договор между него и клиента. Тогава по искане на адвоката, клиента или на съда съответният адвокатски съвет с мотивирано решение определя колко се дължи на адвоката. Съветът ще се ръководи от наредба, която трябва да се изготви от министъра на правосъдието в срок от 6 месеца от влизането в сила на закона, по предложение на Висшия адвокатски съвет.

В решението, с което се определя конкретно възнаграждение, трябва се вземат предвид редица фактори – фактическата и правната сложност на случая; засегнатият интерес; условията, при които е възложено и оказано правно съдействие и защита; времето за извършване и спешността й; квалификацията, опитът и специализацията на адвоката.

Решението си съответният адвокатски съвет трябва да приеме в срок от 14 дни от получаване на искането. При повече от един адвокат възнаграждението е общо за определените адвокати. По искане на адвоката съветът може да определи допълнително възнаграждение преди приключване на делото, като това трябва да се обоснове по същия ред, описан по-горе за обичайното възнаграждение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от Коронавирус
МЗ с кампания за ваксина срещу COVID
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
До 17 адвокат преди 6 дни
По принцип сте прав. Как обаче НАП може да установи вашите доходи, като не пускате фактура за устна или писмена консултация и при упълномощаване по дела не предлагате за подпис бланка пълномощно от кочана, а пишете пълномощно на хвърчащ лист.
18
0
 
0
 
! Отговори
До 4 преди 6 дни
Трябва да се договориш с нея за съответния хонорар, съобразен с новите законови промени
17
4
 
0
 
! Отговори
адвокат преди 6 дни
За несведущите обяснявам:Единственото положително нещо,е отпадане на долната граница на хонорарите.Тя не беше в полза на хората,а в полза на държавния бюджет-дължаха се данъци и осигуровки.Не може за една никаква кражба-елементарно дело,минимумът да бъде 1000 лв.Всички се страхувахме от евентуална ревизия,и последващата дисциплинарка.Хорама масово не знаят,че от сумата,заплащана на адвоката,25% е данъци и осигуровки.Отделно кантора,разходи по нея,и на адвоката остава само труда.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ЕС да не забрави и нотариусите.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Bcuчku gъpжaвu ynpaвлявaнu oт agвokaтu ca ckanaнu мaфuoтcku keнeфu...
14
0
 
5
 
! Отговори
реклама преди 6 дни
Екип от джуджета върши великанска работа в името на вашата невинност.
13
0
 
1
 
! Отговори
до 2 преди 6 дни
Това вече ще е много трудно - не останаха агнета....
12
2
 
1
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 6 дни
Браво! Предстсвям си рекламата АДВОКАТИ АВРАМОВ И ДАНЕЛ ВИ ОПРОЩАВАТ ЕВРЕЙСКИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ,САМО И САМО ДА СА СРЕЩУ ГОИТЕ БЪЛГАРИ.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Това и глупавото изискване, да не може да практикуваш, докато си урпавител на фирма.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Само да попитам - откъде накъде, депутатите решават, какви цени ще иска гилдията? Че те утре, ще вземат да наложат и "максимална заплата"!
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Съдът не ти присъжда хиляда лева, а решава, че адвокатът е свършил работа за 500 лв и присъжда 500 лв." - А сега как е? Искаш 4000 лева, те ти дават 2000.
8
2
 
2
 
! Отговори
6 преди 6 дни
Дай на минусите, ама знаеш че съм прав, а ти пишеш глупости. Или искаш, съда да не може да обявява хонорарите за прекомерни?
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 2 - Проблемът е, че е трудно да се съгласува със закона. Иначе, аз лично съм фен на подбни неща (не, не на агнета и яйца, а на подобен тип разплащания).
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 5 - Идеята е точно обратната. Да няма разни, дето хващат сулю и пупю, пишат им хонорари по 50000 лева, а като спечели делото, да източва другата страна.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Проблемът който се създава е с отпадането на минимума. Спазаряваш адвокат, взима ти хиляда лева, печели делото. Съдът не ти присъжда хиляда лева, а решава, че адвокатът е свършил работа за 500 лв и присъжда 500 лв. Така клиентът макар и прав е с 500 лв непокрити разходи по делото. И досега се намаляше прекомерно адвокатско възражение, но не се падаше под минимума. Сега съдиите могат да обезценят адвокатския труд, както си решат.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Искам яка адвокатка да ми прави ... реклама...
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
А може ли да разреши да се рекламират синоптиците тъй като много познават времето например днес обявиха оранжев код за Велико Търновска област и без малко да познаят от предвидените от 35 до 55 л падна дъжд който едва намокри асфалта в Търновско и Еленско.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Помните ли най-гладните периоди през 90-те години? От познат юрист, който живее в малък град в провинцията тогава чух, че в неговия район доста хора отселата се спазарявали да платят в натура различните видове адвокатски услуги - например, определен брой яйца за съставянето на някакъв документ. Или агне - цяло или половин, в зависимост от вида на услугата.
1
0
 
9
 
! Отговори
Мхмм... преди 6 дни
Чудесно, сега наред с рекламите за магнезий, колаген и хапчета против ди***рия, ще гледаме и реклами на мазни адвокати които ще се надпреварват да ни обясняват кой е по-по- най в света на правото...