Какво очаква руската икономика - смяна на икономическия режим и ирански сценарий?

Перспективите пред рублата са силно негативни, смята Георги Райков
2 мар 2022 20:50, Анисия Иванова
106
Какво очаква руската икономика - смяна на икономическия режим и ирански сценарий?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Движението при рублата показва смяна на икономическия режим. Пред руската икономика предстои ирански сценарий, предвид тези доста силни санкции. Икономиката ще бъде откъсната от останалия свят. Тя ще премине от един режим на икономика и търговия към силно затворена икономика като иранската, венецуелската, кубинската. Това каза Георги Райков, старши анализатор в Karoll Capital Management, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Оттук нанатък перспективите пред рублата са силно негативни. За момента все още не сме видели силните разпродажби, които ще сринат руската рубла, защото централната банка наложи капиталов контрол на пазара. Московската борса беше затворена, но дори когато отвори на чуждестранните инвеститори няма да бъде позволено да продават, защото има забрана за приемане на поръчки на местните брокери от чуждестранни инвеститори. Дори още не сме видели сериозния отлив. 120 млрд. инвестиции портфейлни има в руски активи - 30 в ДЦК и още около 90 на пазара към края на годината. Всичко това ще се запъти да излиза от страната, ако някога изобщо бъде позволено".

През уикенда в онлайн приложенията за мобилно банкиране можехме да видим курсове от 180 рубли за долар, отбеляза гостът. "Това дава индикации накъде ще се движи рублата. В момента има доста смели прогнози, че дори може да стигне 300 рубли за долар".

"Руският пазар беше най-големият в региона на Източна Европа. Поради очевидни причини той се превърна в неинвестируем и токсичен за чуждестранните инвеститори. Московската борса вече трети ден е затворена. Реално не сме видели същинския спад на тази борса, но компаниите като Лукойл, Сбербанк, Газпром и други, които имат двойно листване в Лондон, на други европейски борси и на американските фондови пазари, занулиха цените на акциите си. Тоест, компаниите в момента струват центове".

При останалите регионални индекси първоначално видяхме широки разпродажби, което е очаквано, най-малкото заради географската близост до конфликтния район и опасенията, че инвазията може да се разрастне занапред, поясни финансистът. "Тази седмица наблюдаваме сравнително стабилизиране и укрепване, особено на двата по-големи пазара - полския и турския".

По думите на госта инвеститорите очакват, че може би скоро руският пазар ще бъде изключен от провайдерите на индексна информация, а това ще пренасочи голяма част от институционалните инвеститори от Русия към Полша, запазвайки интерес към региона.

"Инвеститорите ще се насочат към следващите по големина пазари, които имат капацитет и дълбочина да поемат по-големи потоци от портфолио инвестиции. Полският на този етап изглежда най-атрактивно. Турският е доста добре представен откъм индустрии, но там пък имаме макроикономически дисбаланси, които карат инвеститорите да подхождат с повече предпазливост".

БФБ също реагира с разпродажби. "Очаквано, ние не сме откъснати от света. Сантиментът натежава и на нашата борса. Това, което можем да отбележим като плюс, е, че на нашата борса липсват чуждестранни инвеститори и се движи от местните инвеститори, както индустриални, така и ритейл. По тази линия не видяхме съществени сътресения".

Вчера приключи срокът за отчетите за последното тримесечие на миналата година и "видяхме някои силни числа, които бяха положителна изненада, например Софарма", и това сложи дъно на пазара за този момент. "В дългосрочен план имаме компании, които оперират в Русия, имат експозиция към пазара, износ, както и в Украйна, Това несъмнено ще даде ефект върху някои имена - например Албена, Софарма, Неохим (заради по-скъпата цена на газа, която най-вероятно ще остане трайно по-висока). Други пък от агросектора очевидно ще са облагодетелствани от поскъпването на агрокултурите през следващите месеци".

"Не можем да игнорираме повишения риск от глобална стагфлация през следващите месеци. Такава среда в исторически план е турболентна за акциите, но пък отчитайки къде се намират другите ключови основни класове активи - облигациите, тази мантра, която владееше пазарите през последните месеци: "няма алтернатива" - пак ще е в сила. Тоест инвеститорите ще продължат да клонят по-скоро към акции, отколкото към облигации".

Доскорошният фаворит тази година - европейските акции, пак заради географската близост на конфликта в Украйна, очевидно отпада и остава на заден план. Те ще отстъпят пред американските, които отново стоят по-силно, отчитайки факта, че и Фед може да не е толкова агресивен, каза Райков.

"На фокус изскачат няколко може би позабравени напоследък индустрии - отбранителна и киберсигурност. Това са трендове, които вероятно ще са дългосрочно с нас". "Секторите енергетика, материали бяха облагодателствани от започналия суперцикъл, който допълнително ще бъде подсилен заради нарушените, евентуално, доставки от Русия. Това са секторите, които изглеждат най-атрактивни на този етап".

Цената на петрола има потенциал да расте още доста, като все пак се водят и активни преговори от няколко седмици с Иран да бъдат вдигнати санкциите срещу страната и тя да се върне като износител на петрол, каза още анализаторът. "Това все още е под въпрос, но в случай че стане, ще бъде известен укротяващ фактор за цените на петрола" допълни гостът.

"Иран има потенциал да изнася в следващите шест месеца, в случай че се случи сделка, по почти 500-600 хиляди барела дневно, до 12 месеца те могат да бъдат вдигнати до над 1 млн. барела. Това би задържало цените".

Друг фактор е, че щатските производители, при правилна данъчна среда, при съответните стимули, биха могли също да инвестират в шистов добив, което в рамките на девет месеца може да даде резултати и да върне барели на пазара, добави Райков. "Средносрочно можем да видим някакво укротяване, но краткосрочно можем да видим цени от около 130-150 долара, което води до унищожаване на потреблението. Ще се свие потреблението и би трябвало да се балансират цените на по-ниска равновесна стойност, но базовият сценарий е за трайно по-високи цени през следващата година".

"Координираното освобождаване на петролни резерви от ключови потребители също ще даде ефект, но под въпрос е точно колко ще бъдат прекъснати доставките от Русия и в какъв момент".

Централните банки са с изчерпан арсенал - инфлацията така или иначе беше проблем и преди конфликта Русия- Украйна да започне, каза гостът. "Това само усложнява тежкия път, който предстои, особено пред Федералния резерв. Има пазарни очаквания, че Фед няма да бъде толкова агресивен, колкото очаквахме преди една седмица".

Прогнозираше се, че ще има седем покачвания тази година, а сега това число рязко намаля, като вече се залага на пет повишения, добави Райков. По думите му увеличението през март остава на дневен ред, но "вероятността за 50 базисни точки рязко спадна и най-вероятно няма да го видим". Очакванията са за 25 базисни точки.

Наблюдава ли се доброволно прекратяване на отношенията на бизнеса с руски контрагенти?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 63така, че всичко май си е пресеметна товарищ Путин! Той е мега играч. Направи им Украински Гамбит!))))),,мега играча" запорира 630 млрд.$ от резерва на РЦБ в чуждестранни банки.
65
2
 
3
 
! Отговори
Островски преди 2 години
Измишляци говорете със България какво ще стане инфлация цени доходи ?!?!?!?!?!
64
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Измишльотини...След няколко дни друга песен ще заграчите...
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз мога ама други не могат масово заплатите са по 1000 лева
62
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз мога и 5 - 6 лева да плащам за бензин. Сега харча около 120 - 150 лева на месец. Мога да плащам и 300 лева. Удобството си струва парите. Поскъването на стоките заради горивата също го калкулирам. У нас и разстоянията не са големи. Тия апокалипсиси дето ни ги чертаят няма да се случат. България не е онази отпреди 25 г. Извън горивата и газа годишният ни стокооборот с Русия е мизерните 450 милиона евра. Икономиката ни е над 70% свързана с Европа.
61
1
 
1
 
! Отговори
До 56 преди 2 години
Е ти много евтино ги продаваш Украинците, недей по 5, по 10 лв поне.Бензина ще стане 5 лв много скоро и парите ти отиват точно там, където не искаш. Без да искаш.Вземи по-добре колелото да помогнеш. *** кво да правиме като всъщност България е една дупка, нямаме нищо. Нищичко... Честита криза дето още идва... но Украинки ще има по морето 100% ще тъпкано, още от сега бизнеса ги настанява по хотелите с радост и са на пълен пансион. Всички в момент плампат само фантастики по всички канали...
60
4
 
5
 
! Отговори
Иран няма преди 2 години
да направи нищо некоординирано с Русия. Запознайте се първо с геополитиката и кой на кого е френд и защо. Русия го пкровителства серяизно да не ги свитне Саудитска... така, че всичко май си е пресеметна товарищ Путин! Той е мега играч. Направи им Украински Гамбит!
59
2
 
2
 
! Отговори
До 36 преди 2 години
Анонимен А ти защо псуваш "колегата" - той точно това казава, което и ти... =) Невероятни сте... направо шоу!А по поввод купуването на суровини> провери, че Щатите ще си купуват както досега петрол от Русия... направо забиха болт на Украйна и им казаха good bye! по елегантно - от трибуната на Байдън. Ако никой си не вземе пример го чака точно това...
58
6
 
5
 
! Отговори
Право надолу преди 2 години
Никакъв внос на сървърни процесори и други ключови електронни компоненти, закована на земята гражданска авиация, спряна поддръжка и резервни части за автотранспорта (а в КАМАЗите също е пълно със западни части), троен спад в контейнерните превози от и към Русия, спрян внос даже на стоки за широко потребление. Всичко това ще бъде "заместено" от китайски стоки, но на какви цени и с какво качество? Руснаците и досега бяха бедни, а занапред - първобитна мизерия.
57
1
 
3
 
! Отговори
От Русия в Турция... преди 2 години
супер! Гениално решение за инвеститорите!А кога ще разрешат изваждане на капиталите оттам ... сещай се... никога докато има санкции. Защо трябва да го правят докато са в изолация? =) Т.е. ходовета са два или санкциите спират или тия 120 млрд *ако е вярна изобщо тая цифра, че сега секи си пише *** точно каквото му хрумне и "трябва" да им е приятно на хората да слушат...) остават там завинаги. Да си ги харчат със здраве. ще има писък скоро... иде. От бизнеса тук в Европа.Лъженето стана модерно
56
3
 
6
 
! Отговори
Гаварит Масква преди 2 години
от тук на татък ще пазарувате в рубли евтини Руски ресурси,а ама то няма -еее ама има много много напечатани доларес и евро ,поздрави от другаря Путин или САЩ и Русия са се разбрали ,СаЩ ще купват евтино и ще препродават на европа и всички довлни ,и в двата случая идва апокалипсис в европа -с Поздрави от Другаря Путин
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 62 и колко време ще издържиш така
54
1
 
3
 
! Отговори
Бате, подавай си ост преди 2 години
авката. =)"Това каза Георги Райков, старши анализатор в Karoll Capital Management, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова." Русия не е Иран, те са абсолютно автономни, 100%. Може би единствените в света. Но всъщност имат още партньори за бизнес при това със синергии. *като например Щатите!!! които си купуват оттам петрол и ще го правят а цените растат брутално и са във валута. Да не говориме за Китай / всичко има тамУкрайна не им е толкова драга се оказа... смях в залата. Комедия
53
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Готов съм да плащам и по 5 лв гориво, само и само Русия да загине.
52
2
 
4
 
! Отговори
Смешно излагат се преди 2 години
Bloomberg и те говорят неща, които искаме всчики тук в "западния свят" да чуваме, но това е абсолютно стратегията на юрауса, който го изяжда кой? Или мечката или дракона или двамата заедно. Много са зле нещата. Политиците в цяла Европа в момента лъжат, че всичко ще е наред и видиш ли ние налагаме санскции, които после ние ще плащаме, а някои фирми ще изчезнат. България ще е в много печално състояние. Да не забравяме, че всеяка страна е в отделно положение и някои могат да си позволят санкции...
51
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската икономика я чака бърза и неотложна катастрофа.
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската икономика нищо не очаква българската какво очаква че вече горивото стана 3лв или трябва да чакаме Кирчо да се намеси
49
4
 
1
 
! Отговори
Еми - на фронта! преди 2 години
До 6 Евала Зеленски покани всички, които искат да се включат и стрелят не по русофили, които нямат нищо общо (и изобщо това е много комплексарски израз на Бай ***) а по инвейдърите и истински войници. Но не знам с какво и как ще ги застреляш като и в казарма не си ходил. =) Ако ти е малка оная работа, направи операция да ти се оправи настроението малко, де диванна мишка!
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Британия се разпада.
47
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Именно. Ядрено оръжие в ръцете на диктатор и военнопрестъпник, ч.и.фу.т.ски клоун, заплашващ Русия с унищожение няма да бъде допуснато, независимо от опитите на запада това да се случи. Пълно обезоръжаване, съд за оцелелите нацисти и неутрална Окраина е гарант за световният мир. Това е целта на операцията по изрязване на туморите в Окраина...Денацификация на Окраина по примера на Германия след ВСВ...Безценно