Шолц: Европа трябва да подкрепи Украйна

Помощта на САЩ може да отпадне
24 яну 2024 22:00, Стела Стоянова
118
Шолц: Европа трябва да подкрепи Украйна
Снимка БГНЕС, архив

Германският канцлер Олаф Шолц призова европейските държави да увеличат обещанията си за военна подкрепа за Украйна, като повдигна въпроса, че помощта от най-големия донор САЩ може да отпадне, предаде АФП.

"Европа трябва да направи повече, за да подкрепи Украйна", заяви Шолц.

"Вноските, които европейските държави са отделили досега за 2024 г., не са достатъчно големи", добави той и ги призова да обсъдят как всяка страна може "значително да разшири подкрепата" за Киев.

Канцлерът каза, че е "доста раздразнен" от това, че Германия постоянно е критикувана, че не прави достатъчно, докато тя вече "прави повече от всички останали държави от ЕС, много повече".

Украйна се нуждае от повече боеприпаси и въоръжение в борбата си срещу руските войски. Сред оръжията, които Киев търси, са крилати ракети "Таурус", които Берлин досега е отказал да предостави.

Въпреки това Германия представлява повече от половината от известните европейски оръжейни доставки за Украйна и Шолц заяви, че би било " високомерие да се мисли, че можем да се справим сами в дългосрочен план".

"Няма да е добра новина ако САЩ отпаднат като поддръжник", каза канцлерът.

Президентът Джо Байдън превърна подкрепата за Украйна в свой приоритет, а американските оръжия и финансова помощ бяха от решаващо значение за подпомагането на Киев в борбата с далеч по-големите руски сили.

Американските републиканци оглавиха кампания за спиране на усилията, отказвайки да разрешат нови бюджетни разходи, ако демократите не се съгласят първо с мащабни и строги нови мерки срещу незаконната миграция.

Тъй като САЩ са в изборна година, която може отново да изправи Байдън срещу Доналд Тръмп, президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че завръщането на Тръмп в Белия дом вероятно ще доведе до "различна политика" по отношение на войната./БГНЕС 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: УкрайнаШолц
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
До 15 "Те си разоряват държавата!" - а дано! Друго не заслужават.
13
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мога да ги обиждам до безобразие, ама те са яко слепи.В Gaz ли са правени не знам, защо аджеба да им се помага, защо да обедняване заради до вчера никому неизвестната Украйна, която ни е никаква.
12
3
 
21
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
България трябва да ритне столчето под Шолц. И ако германия бъде нападната от Русия, чл. 5 на НАТО не важи. Защото германия първа нападна Русия. Не са малко редовните войници на бундесвера в Украйна. ПП. А и янките го завиха преди година, че немците ЩЕ участват с войници.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Те си разоряват държавата!
10
3
 
27
 
! Отговори
Диана преди 8 месеца
На мен никак не ми е ясно докога и Германия и целия така наречен Запад ще се придържат към този двойнствен стандарт по отношение на войната в Украйна - те никога не са осъждали военните действия на САЩ никъде по света, макар че има много по-тежки агресии като тази във Виетнам, Чили дори Ирак и Либия са си агресия безусловна на САЩ, но виждате ли, Украйна е безобразие на Русия, значи...Няма смисъл да гадаем - за тях Студената война с Русия приема нови измерения, което е много, много жалко...
9
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дaйтe ga gageм gporape, gaйтe ga gageм! Шecтaтa neтилeтka зa четири rogини, gвaмa ga paбoтят зa тpимa, ga им ce nлaщa зa egин! Yes! Yes! Yes! EK! EK! EK! Atlantic! Atlantic! Hurray! Hurray! Ooohh Yeeaahh...
8
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Офф тоя е *** смешникка.Много подкрепял украйна затва им пратиха 10 танка и им обещаха още 50.Когато укрите изреваха че само в Украйна се разхождат към 3000 руски танка с тенденция да станат 4000 тия закоравели геььове изпищяха че бундесверът разполагал със 100 леопарда останалите били за рециклиране. Големата германска армия разполага със 100 танка... Ама били много яки когато ги гръмнат само горяли но не се взривявали.Ами като са един баби защо се дървят на кикбоксьори?Подивели.
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Германия обира целия останал ЕС с магазините си. Освен това, са единствените облагодетелствани от еврото. Да помагат те.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 3 Е явно ти си такъв и ги знаеш тия неща ,пък тия дето не са не са длъжни да ти търпят украинската простотия
5
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е да пита фермерите дали трябва и другите германци
4
2
 
38
 
! Отговори
от северозападО преди 8 месеца
Да се разкарате с таа украйна, що ми писна!
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дърт комунист и пенция и заплата влачи :)))
2
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако е за обещания можем да обещаваме от тук до края на света.
1
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Eй Шмyц, koй gyмнa naтoцитe?