Шолц: Европа трябва да подкрепи Украйна

Помощта на САЩ може да отпадне
24 яну 2024 22:00, Стела Стоянова
118
Шолц: Европа трябва да подкрепи Украйна
Снимка БГНЕС, архив

Германският канцлер Олаф Шолц призова европейските държави да увеличат обещанията си за военна подкрепа за Украйна, като повдигна въпроса, че помощта от най-големия донор САЩ може да отпадне, предаде АФП.

"Европа трябва да направи повече, за да подкрепи Украйна", заяви Шолц.

"Вноските, които европейските държави са отделили досега за 2024 г., не са достатъчно големи", добави той и ги призова да обсъдят как всяка страна може "значително да разшири подкрепата" за Киев.

Канцлерът каза, че е "доста раздразнен" от това, че Германия постоянно е критикувана, че не прави достатъчно, докато тя вече "прави повече от всички останали държави от ЕС, много повече".

Украйна се нуждае от повече боеприпаси и въоръжение в борбата си срещу руските войски. Сред оръжията, които Киев търси, са крилати ракети "Таурус", които Берлин досега е отказал да предостави.

Въпреки това Германия представлява повече от половината от известните европейски оръжейни доставки за Украйна и Шолц заяви, че би било " високомерие да се мисли, че можем да се справим сами в дългосрочен план".

"Няма да е добра новина ако САЩ отпаднат като поддръжник", каза канцлерът.

Президентът Джо Байдън превърна подкрепата за Украйна в свой приоритет, а американските оръжия и финансова помощ бяха от решаващо значение за подпомагането на Киев в борбата с далеч по-големите руски сили.

Американските републиканци оглавиха кампания за спиране на усилията, отказвайки да разрешат нови бюджетни разходи, ако демократите не се съгласят първо с мащабни и строги нови мерки срещу незаконната миграция.

Тъй като САЩ са в изборна година, която може отново да изправи Байдън срещу Доналд Тръмп, президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че завръщането на Тръмп в Белия дом вероятно ще доведе до "различна политика" по отношение на войната./БГНЕС 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: УкрайнаШолц
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Емигрантите в Германия да се докажат на украинския фронт. Който оцелее получава немски паспорт.
33
3
 
23
 
! Отговори
тулуп преди 8 месеца
скоро ще търсиш кой да помага на теб самия, след като оставиш немците без работа и гладни
32
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Германия може да се справи с проблемите си посредством смяга на външната политика или установяване на авторитарно кправление. Иначе е аут.
31
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как го бяха нарекли Шолц? Хамбургски салам? Не обиждайте хоаната.
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да бе, от изборите било. Ами то и в Русия има избори. Повече от ясно че че с тази война сметките на САЩ не излизат и виждат че позицията на Турция е много по-печешивша. И накрая ако това прерасне във война САЩ ще се присъединят към печелившата страна. А тук че Германия иска да се бие с Русия, ами то това си е исторически факт.
29
3
 
20
 
! Отговори
Пен преди 8 месеца
А на Европа кой ще помогне?
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хр. Хр. ти си човек с опит по форумите. Защо се позоваваш на някакви номера. Нима не виждаш че номерацията се променя по обективни причини. Изобщо много безотговорни трролове по форумите. Мен например никой не ми плаща и не съм тррол но си имам позиция и не се люшкам а си я отстоявам.
27
3
 
13
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 8 месеца
Вън наглите окраиници!
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Продължаваме да плащаме, даже увеличаваме. Заплатата на Киро Петков не е достатъчна.
25
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Министъра на земеделието на украйна с някакво странно не православно име началник и командор на нашия тоест вашия българския министър. Украйна новия господар на Бг. Хайде слагайте минуси и цензурирайте.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само така. Вече са клъвнали. Трябва само време и хъс за да ги сготвят.
23
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ей, стига си наливал масло в огъня, извършихте геноцид над славяните и съсипахте икономически държавите, стига!
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 20И кога е било това щото изборите са сега с началото на юни ,ако не бъркам.Пък на нашите ония едно разпаряха та ,чак и ала-бала правили щото щели само 10% да имат като резултат
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Закривай
20
3
 
18
 
! Отговори
баба мара преди 8 месеца
ние я подкрепяме преговори и мир няма друго спасение западът да спре да пращаоръжие и пари финансов одит на ек за ваксините и парите за украина на каквооснование се раздават нашите пари на страна която не е членка на ес и нато
19
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Той да не говори от името на Европа и да казва какво трябва и какво не. Да си гледа протестите в Германия.
18
1
 
6
 
! Отговори
българина преди 8 месеца
предполагам *** та каска разчита, че колесниците на боингите няма да се приберат и ще си откара така до делауер...
17
12
 
3
 
! Отговори
Диана преди 8 месеца
До Диана - продължение Може би вина за това състояние на нещата има наистина Путин с пълната му липса на политичност, чисто административния му подход към нещата, бодливият му военен темперамент, отношение, враждебните му демонстрации в отношенията, самохвалството, неразбирането, шовинистическите му изцепки, пълната липса на неговите кадри и него самия усещане за част от света - те винаги са нещо "различно" от другите,не търсят разбирателство,взаимопомощ..Държат се като нещо повече от другите.
16
2
 
20
 
! Отговори
българина преди 8 месеца
Абе либия кого нападна и защо ес не им помогна???
15
3
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
До 5 "Е да пита фермерите дали трябва и другите германци" - питали са ги на изборите. Като са про'с'ти и са гласували за Шолц и Бербок - ще търпят.