Как Русия използва национализма в Европа, за да скара Украйна със съседите й?

Доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“
Обновена: 30 яну 2024 13:52 | 30 яну 2024 13:00, Петър Бойчев
241
Как Русия използва национализма в Европа, за да скара Украйна със съседите й?
Снимка БГНЕС

Русия подклажда и използва неоимпериалистически и националистически настроения в Европа, за да вбие клин между Украйна и нейните западни съседи. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW), предава "Украинская правда“.

Анализаторите на института припомнят, че десният унгарски политик и лидер на партията "Нашата родина“ Ласло Торочкай заяви на 27 януари, че Унгария трябва да предяви претенции към Закарпатската област на Украйна в случай на поражение на Украйна във войната, съобщава Фокус.

В същото време румънският десен политик и лидер на партията Съюз на румънците Клаудиу Тарзиу подчерта на 29 януари, че Румъния трябва да "реинтегрира“ териториите на Украйна, съседни на Румъния, където живее румънското население, за да запази суверенитет.

Експерти смятат, че руските източници са втвърдили изявленията на Тороцкай и Тарзиу и са подчертали тези ултранационалистически претенции на Румъния и Унгария към украинска територия. Преди това, преди пълномащабно нахлуване, Русия предложи идеята за "разпределяне на Украйна" между Русия и Запада.

Руският президент Владимир Путин и други високопоставени руски служители възродиха този разказ през декември 2023 г., като казаха, че Украйна има исторически "териториални спорове“ с Полша, Румъния и Унгария, но може да запази своя "суверенитет“, ако цялата страна е съставена от границите на Лвовска област.

Военни анализатори смятат, че ултранационалистическата концепция на Русия за "руския свят“ изглежда е придобила популярност сред европейските националистически фракции и техните собствени националистически идеологии. Актьори в руското информационно пространство вероятно се стремят да използват тази идеологическа склонност, за да вбият клин между Украйна и нейните европейски съседи, пише ISW.

Украйна и Унгария са заинтересовани лидерите на двете страни да се срещнат възможно най-скоро, заяви Андрий Ермак, началник на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, след като вчера разговаря с унгарския външен министър Петер Сиярто, предаде Ройтерс.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, който също участва в консултациите, заяви, цитиран от украинското издание "Европейска правда", че двете страни са се договорили да сформират комисия, натоварена със задачата да изготви предложения за правата на етническото унгарско малцинство в Украйна, съобщи БТА.

Будапеща и Киев имат разногласия по този въпрос, а унгарският премиер Виктор Орбан запази топли отношения с Русия въпреки започналата преди близо две години инвазия на Москва в Украйна, коментира Ройтерс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кви са тия неоимпериалистически интереси на дребни държавици бе ?
24
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нито Русия, нито САЩ, нито Британия, нито Китай имат претенции извън свои бивши или настоящи територии. Единствен ЕС има претенции да присъединява държави и територии които никога не са били част от ЕС.
23
12
 
3
 
! Отговори
82-ОМБР преди 8 месеца
Русия е комплексирана от вермахта диктатура,която от 24.02.2024 е на мушката,а щом запада и е вдигнал мерника 10;20;50г.,и тя е ***! Ние разполагаме с цяла вечност(никой неможе да се похвали с толко време на света),за да поставим диктатурата на колене!
22
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Унгарците са прости, 20 години си преизбират диктаторчето. Вече са по-корумпирани от нас, до година две ще ги минем и по БВП глава население. Нищо ново.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Ами_ то и към нас имало и ще има териториални претенции(рушландия, турция, гърция, сърбия, сев. мак-я..), и ние ли сме фалшива държава?...
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До АнонименЕВРОЙГЕЙЛАНДИЯ Е НЕОИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКИ СЪЮЗ, СЪЩЕСТВУВА ЗА ДА СЕ РАЗШИРЯВА.
19
3
 
14
 
! Отговори
Шефрет преди 8 месеца
Айде пак простотиите на института. Защо ми цитирате украински медии. Гьобелс ряпа да яде.
18
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
рушландия е неоимпериалистически същз, съществува, за да се разширява
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Айн Райх! Айн Зеленски! Айн цу Цвайн Цу Кирчо и Кокорчо истински арийци! Зиг Хайл Майн Факир Сунак!
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ПОЛИТИКАТА НА ЕС Е ЕКСПАНЦИОНИСТИЧЕСКА
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Германия и Франция използват ЕС, за да прокарват дневния си ред, който иначе никога не биха прокарали, ако бяха сами, а не в съюз. Под прикритието за някакви ценности и рекет чрез европейските фондове, те се опитват да диктуват политиката на останалите.
14
6
 
11
 
! Отговори
Ами преди 8 месеца
Щом към Украйна има толкоз много териториални претенции, то е ясно що за изкуствена държава е. На тереторията й има всичко - руснаци, поляци, румънци, унгарци, българи даже, но не и украинци.
13
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
нали по същия начин - "разделяй и владей" действат и в Бг, да видим до кога голямата лъжа за "освободителите ни" ще продължава да работи в полза на рашистанците и тук ще се връзват
12
0
 
11
 
! Отговори
Инверсия преди 8 месеца
Как Западът ползва национализма на съседите, за да ги скара с Русия?
11
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Откога ви пиша че на Орбан Путин е обещал част от Украйна, а вие ми слагате минуси, все едно Орбан е влюбен в Русия като вас русофилите.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
русия се опитва да обедини отново СССР, бивши територии.. а ес какво се опитва да обедини бивше свое за да оправдае разширяването си?
9
0
 
5
 
! Отговори
Аз съм z преди 8 месеца
Тия май вече са от губещите . Горбачов гние , търси любителката на диаманти Раиса . Е картите се обръщат , що ги боли толкова западняците !? Байдън паша е нетраен , що му козируваха ?!
8
0
 
5
 
! Отговори
Де бе преди 8 месеца
А Европа какво прави?
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЕС Е НЕОИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКИ СЪЮЗ, СЪЩЕСТВУВА ЗА ДА СЕ РАЗШИРЯВА.
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А неоимпериалистическите амбиции на Германия прикрити зад маската на Европейски съюз, които целят разширяване на териториите на влияние на Германия и подчиняването на народите?