Как Русия използва национализма в Европа, за да скара Украйна със съседите й?

Доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“
Обновена: 30 яну 2024 13:52 | 30 яну 2024 13:00, Петър Бойчев
241
Как Русия използва национализма в Европа, за да скара Украйна със съседите й?
Снимка БГНЕС

Русия подклажда и използва неоимпериалистически и националистически настроения в Европа, за да вбие клин между Украйна и нейните западни съседи. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW), предава "Украинская правда“.

Анализаторите на института припомнят, че десният унгарски политик и лидер на партията "Нашата родина“ Ласло Торочкай заяви на 27 януари, че Унгария трябва да предяви претенции към Закарпатската област на Украйна в случай на поражение на Украйна във войната, съобщава Фокус.

В същото време румънският десен политик и лидер на партията Съюз на румънците Клаудиу Тарзиу подчерта на 29 януари, че Румъния трябва да "реинтегрира“ териториите на Украйна, съседни на Румъния, където живее румънското население, за да запази суверенитет.

Експерти смятат, че руските източници са втвърдили изявленията на Тороцкай и Тарзиу и са подчертали тези ултранационалистически претенции на Румъния и Унгария към украинска територия. Преди това, преди пълномащабно нахлуване, Русия предложи идеята за "разпределяне на Украйна" между Русия и Запада.

Руският президент Владимир Путин и други високопоставени руски служители възродиха този разказ през декември 2023 г., като казаха, че Украйна има исторически "териториални спорове“ с Полша, Румъния и Унгария, но може да запази своя "суверенитет“, ако цялата страна е съставена от границите на Лвовска област.

Военни анализатори смятат, че ултранационалистическата концепция на Русия за "руския свят“ изглежда е придобила популярност сред европейските националистически фракции и техните собствени националистически идеологии. Актьори в руското информационно пространство вероятно се стремят да използват тази идеологическа склонност, за да вбият клин между Украйна и нейните европейски съседи, пише ISW.

Украйна и Унгария са заинтересовани лидерите на двете страни да се срещнат възможно най-скоро, заяви Андрий Ермак, началник на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, след като вчера разговаря с унгарския външен министър Петер Сиярто, предаде Ройтерс.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, който също участва в консултациите, заяви, цитиран от украинското издание "Европейска правда", че двете страни са се договорили да сформират комисия, натоварена със задачата да изготви предложения за правата на етническото унгарско малцинство в Украйна, съобщи БТА.

Будапеща и Киев имат разногласия по този въпрос, а унгарският премиер Виктор Орбан запази топли отношения с Русия въпреки започналата преди близо две години инвазия на Москва в Украйна, коментира Ройтерс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
9
 
3
 
! Отговори
споко преди 8 месеца
На руснаците накрая ще им писне от лудия путин щото денгите привършват , а съюзници няма, сега никой не смее да се опълчи щото ще завърши убит или в затвора.
84
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Евроизродите- А ПЪК Р А Ш И С ТА НЦИТЕ ГЛЕЙ КО НАПРАЙЛИ В УКРАЙНА- ТИ ГОВОРИШ ЗА ЕДИН ЧОВЕК- А РАШКОЙСТАН ИЗБИХА НАД 560 ДЕЦА И ИЗВЕДОХА В РАША НАД 1600 ДЕЦА/ПО ООН/- КОЙ СЕЕ ПО ГОЛЯМО ЗЛО, А...РАШИЙСТАН НИКОЙ НЕ МОЖЕ ГО НАДМИНА- ПОМНИШ ЛИ ОНИЯ ОГРОМНИ ПРОТЕСТИ ЩОТО НОРВЕЖЦИТЕ ЩЕЛИ ДА НИ ВЗЕМАТ ДЕЦАТА- А ТО НЕ БИЛИ НОРВЕЖЦИТЕ А РАШКОЙСТАНЦИТЕ- АМА ТЕ И УБИВАТ.
83
2
 
7
 
! Отговори
Я не лъжете! преди 8 месеца
Първо, никой не може да предяви претенции за украинските земи, може би само Полша за Лвов, но те не искат да го правят! И второ, интригите+конфликта+убийствата, ги създадоха Киевската хунта+Зеленски, която убиваше собственото си население+руснаците десет години подред, буквално извършиха геноцид над славяните, а трето, ние сме славянски държави и няма как да имаме проблеми помежду си, най-малко с украино-руснаците, проблемите умишлено бяха създадени от външни сили+олигарси+нацистки групировки!
82
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Слава на Русия
81
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Първо, нико не може да предяви претенции за украинските земи, може би само Полша за Лвов, но те не искат да го правят! И второ, интригите, конфликта и убийствата, го създадоха Киевската хунта+Зеленски, която убиваше собственото си население+руснаците десет години подред, буквално извършиха геноцид над славяните, а трето ние сме славянски държави и няма как да имаме проблеми помежду си, най-малко с украино-руснаците, проблемите умишлено бяха създадени от външни сили+олигарси+нацистки групировки!
80
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дааа, важното е Англия и САЩ да са на печалба , на гърбът на цяла Европа !
79
1
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 8 месеца
82, направо прескочиха зелената сделка и минаха на бяла. Справка-бюрократите в Брюксел с кокаин.
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
САЩ и Англия подготвят Украйна , за следващото контра-ОТСТЪПЛЕНИЕ !
77
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Америка е спечелила от продажба на оръжия 250 милярда. Кой има силна нужда от войни!!
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Споко---Е много '''СПОКО'' , цяла Европа вече е в РЕЦЕСИЯ , не само Германия !
75
0
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 8 месеца
По-добре националист-популист, отколкото шарен гендърбна война, какъвтоне случая с Украйна и помощниците и гендъри.
74
0
 
8
 
! Отговори
а бе преди 8 месеца
А бе! Абе какво става със Зелената сделка бе? ЕС мина ли на зелени енергии от вятърни мелници и слънчеви панели?
73
1
 
5
 
! Отговори
Евроизродите преди 8 месеца
Във Финландия пуснаха хамбургери с вкус на човешко месо. В рекламата пише, че канибализма е забранен в повечето страни на света, но има и текст, който обяснява, че един възрастен човек с месото си може да нахрани 60 човека. На промоцията хамбургерите се предлагат от хора гримирани в лицата като зомби. Отзивите на тези които опитват са че това е много меко и сочно месо, нещо средно между пилешко и бекон
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Прави сте Европа е фалирала тотално- цели кервани с Руснаци се завръщат от Европа в родната Русия- било много неприятно да получават социални помощи ама вече трябвало и да работят, а и да учат език.....
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е нали Германия си иска териториите от Полша , които СССР им подари , а Полша пък си иска територии от укрите ...Все пак има ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯНЕ на територии , от време на време .
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как си я достига?
69
0
 
1
 
! Отговори
чунга-чанга преди 8 месеца
Другарката Екатерина Ивановна Петровна изказва съболезнования на семействата на тримата американски войници убити в Йордания: Ъ-ъ, трима, трима смели, ъ-ъ, трима смели, трима мъже, които, които са военни, които са смели, които винаги се бият, които се бият от името и, ъ-ъ, тази администрация...
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Алфа мъжкарят ли свири?
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Евродепутат поиска колегите му да съберат 800 хиляди украински мъже, които "незаконно са напуснали" Украйна и да ги дадат на Зеленски. "Зеленски каза, че има нужда от хора, но в Европа има около 800 хиляди души, които са нарушили закона на Украйна и са избягали от страната като страхливци. Tрябва да помогнем на Украйна да си върне хората." t . me/Za_PraVda/31129
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
---А ЗападЪ ?