Как Русия използва национализма в Европа, за да скара Украйна със съседите й?

Доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“
Обновена: 30 яну 2024 13:52 | 30 яну 2024 13:00, Петър Бойчев
241
Как Русия използва национализма в Европа, за да скара Украйна със съседите й?
Снимка БГНЕС

Русия подклажда и използва неоимпериалистически и националистически настроения в Европа, за да вбие клин между Украйна и нейните западни съседи. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW), предава "Украинская правда“.

Анализаторите на института припомнят, че десният унгарски политик и лидер на партията "Нашата родина“ Ласло Торочкай заяви на 27 януари, че Унгария трябва да предяви претенции към Закарпатската област на Украйна в случай на поражение на Украйна във войната, съобщава Фокус.

В същото време румънският десен политик и лидер на партията Съюз на румънците Клаудиу Тарзиу подчерта на 29 януари, че Румъния трябва да "реинтегрира“ териториите на Украйна, съседни на Румъния, където живее румънското население, за да запази суверенитет.

Експерти смятат, че руските източници са втвърдили изявленията на Тороцкай и Тарзиу и са подчертали тези ултранационалистически претенции на Румъния и Унгария към украинска територия. Преди това, преди пълномащабно нахлуване, Русия предложи идеята за "разпределяне на Украйна" между Русия и Запада.

Руският президент Владимир Путин и други високопоставени руски служители възродиха този разказ през декември 2023 г., като казаха, че Украйна има исторически "териториални спорове“ с Полша, Румъния и Унгария, но може да запази своя "суверенитет“, ако цялата страна е съставена от границите на Лвовска област.

Военни анализатори смятат, че ултранационалистическата концепция на Русия за "руския свят“ изглежда е придобила популярност сред европейските националистически фракции и техните собствени националистически идеологии. Актьори в руското информационно пространство вероятно се стремят да използват тази идеологическа склонност, за да вбият клин между Украйна и нейните европейски съседи, пише ISW.

Украйна и Унгария са заинтересовани лидерите на двете страни да се срещнат възможно най-скоро, заяви Андрий Ермак, началник на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, след като вчера разговаря с унгарския външен министър Петер Сиярто, предаде Ройтерс.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, който също участва в консултациите, заяви, цитиран от украинското издание "Европейска правда", че двете страни са се договорили да сформират комисия, натоварена със задачата да изготви предложения за правата на етническото унгарско малцинство в Украйна, съобщи БТА.

Будапеща и Киев имат разногласия по този въпрос, а унгарският премиер Виктор Орбан запази топли отношения с Русия въпреки започналата преди близо две години инвазия на Москва в Украйна, коментира Ройтерс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Путин: Белорусия стана ядрена сила, това е сериозна стъпка.
64
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До а бе Това за депортацията от Гаварит Масква ли го научи и веднага започна свободните съчинения на тема аз мразя Украйна защото не се предаде веднага на Русия както тръбеше преди две години всеки перкурясал русофил.
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Полша жадува за Лвов отдавна и не го крие. Но другите "партньори" на Украйна в ЕС също се подготвят. Само вчера имаше две новини по темата: Унгария и Румъния също искат парче от Украйна. Всички чакат ВСУ да падне и... тогава чистачите ще дотичат всеки за своето си парче.
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Унгария са прави. Румъния трябва да върне Трансилвания на Унгария и Северна Добруджа на бг. Имало е държава Влахия но никога империя като Румания която заграби бг и мажарски.
61
0
 
5
 
! Отговори
АбдокодирХоджибобоев преди 8 месеца
Преди седмица в Санкт Петербург Президентът Путин даде старт на строителството на атомния ледоразбивач "Ленинград" и обеща, че след една година ще даде старт на строителството на атомния ледоразбивач "Сталинград". Символично.
60
4
 
4
 
! Отговори
а бе преди 8 месеца
А бе. А защо в Европарламента предлагат да депортират украинците от ЕС да се бият с агресора Путин който без никаква причина нападна мирна и демократична Украйна която процто си седеше мирни и нищо не правеше, а? Аз не съм чул други бежанци в ЕС да ги депортират да се бият в страните си където се води война, напротив - хранят ги. Що така бе, що така с украинците, да не би да са нещо втора категория хора украинците?
59
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
защо все русия вие виновна, евросаюза и без това сами ще се разпадне, и впрочем разпада вече е започнал
58
3
 
2
 
! Отговори
Споко преди 8 месеца
Споко, Йенс отново каза, че ще подкрепяме Украйна и Путин ще претърпи поражение на полето на боя.
57
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Колкото повече чета тролските проруски коментари толкова повече се убеждавам че Русия трябва да бъде смазана от бой и унизена до краен предел както хитлеристка Германия преди 80 години за да настъпи мир в Европа и света.
56
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 61 Поблема ни е че има много *** в България.
55
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нормално е и Русия търси помощ от Унгария и Румъния за да капитулира бързо Украйна. Проблема е че България не търси интереса си за кубратова България, Северна Добруджа и Бесарабия които са бг. Румъния и Унгария никога не са имали излаз на море.
54
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 56 И дащо трябва да питат хора с повредени мозъци от руска пропаганда дали искат да живеят в ЕС? Такива като теб трябва да ги питат искат ли да живеят в Русия?
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пишете много проста пропаганда *** смешни !
52
1
 
0
 
! Отговори
до от БАН преди 8 месеца
Докато има такива като теб няма да се оправи България безмоз..ъчно мекоте..ло.
51
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
A какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ОПИТЪТ НА ГЕРМАНИЯ ДА ПОДЧИНИ ЕВРОПА ТОЗИ ПЪТ С ХИТРОСТ СЕ ПРОВАЛИ ОТНОВО.
49
4
 
4
 
! Отговори
Тагарев безумний преди 8 месеца
Сочи паметника там, и жълтопаважници тръгват с викове сърдити, и "Тагарев" въздуха разпра! Паметници и дърве не останаха там...И тичат млади софиянки с торти с *** главички - Здраствуйте и welcome юнаци славни! О, геройски час!
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Такова нещо като европейски националист - русофил НЯМА. Русия е сред архитектите на Свещения съюз, който има за цел да възпира националните революции в Европа през 19-ти век. Русия помага на Австрия да потуши унгарската революция през 48-*** и е противник на италианското Рисорджименто. Неслучайно идеолозите на българския национализъм са били русофоби. Русия и до днес изповядва империализъм, който е диаметрално противоположен на национализма.
47
7
 
11
 
! Отговори
от БАН преди 8 месеца
Когато Унгария се кара с Украйна - Русия е виновна. Когато памперсите на америка ограбиха и унищожиха България - Русия е виновна. Когато умро-фашисткия режим бомбардираше жителите на Донецк през 2014 - Русия е виновна... Нали така драги ми софийски цоцаджий и мекотели, фенчета на Рамбо и Аквамен?
46
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От руския свят е хубаво само да получаваш деньги за да го възхваляваш. В него свястен човек не може да живее. Затова русофилите въпреки клетвите си във вечна вярност и любов към Русия изпращат децата си в гнилия запад.