Зеленски обяви нови споразумения, които ще укрепят украинската армия

Няма да позволим на Русия да унищожи Украйна, заяви президентът
24 фев 2024 09:36, Елка Василева
57
Зеленски обяви нови споразумения, които ще укрепят украинската армия
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че е в ход подготовка за сключването на нови споразумения с чуждестранни партньори, които ще повишат способностите на украинските въоръжни сили, предаде Укринформ.

"Подготвяме се през идните седмици да продължим изключително усилената дейност, която водим в международен план. Ще има нови споразумения, които ще укрепят въоръжените ни сили, отбраната на градовете ни и положението на страната ни като цяло", заяви той във вечерното си видеообръщение.

Той благодари на всички, които помагат на Украйна и на нейната кауза.

"Никой на света няма право да унищожава независими държави. Никой. И ние няма да позволим на Русия да унищожи Украйна", каза той.

Зеленски изтъкна и важността на предоставянето на новия пакет американска военна помощ на стойност 60 милиарда долара, чието приемане се бави в Конгреса, предаде ДПА.

"Този пакет е от фундаментално значение за отбраната ни - както по отношение на съдържанието си, така и по отношение на сигнала, който подкрепянето или неподкрепянето му ще даде на света", заяви украинският президент.

По-рано през деня той се срещна с лидера на мнозинството в американския Сенат Чък Шумър и делегацията му, които пристигнаха на посещение в Украйна.

Зеленски коментира разговора с думите, че "демокрациите не бива да се оттеглят от историческия процес - от процеса на защита на ценностите, които са определящи за нашия съвременен свят". Той добави, че е запознал сенаторите с положението на бойното поле и с пряката взаимовръзка между въоръжението, с което разполагат украинските войски, и резултатите, които противникът постига.

Украинските войски наскоро претърпяха сериозни неуспехи на няколко участъка от фронта заради недостиг на боеприпаси и липса на противовъздушна отбрана, отбелязва ДПА.

След срещата със Зеленски Шумър се обърна към председателя на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън с призив "да направи правилния избор" и да помогне за приемането на блокирания законопроект за военната помощ за Киев, предаде Ройтерс.

"Казано ни беше от президента Зеленски, казано ни беше от американски и украински официални представители, че без тази помощ Украйна ще загуби войната", заяви Шумър на пресконференция. "Ще направим всичко възможно, за да сведем до знанието му това, което научихме, и, честно казано, ще настояваме пред него да направи правилния избор."

Миналата седмица Сенатът на САЩ прие пакетен законопроект за предоставяне на военна помощ на Украйна, Израел и Тайван на обща стойност 95,34 милиарда долара. Президентът Джо Байдън призова Камарата на представителите също да го одобри, но Джонсън пусна конгресмените в двуседмична ваканция, без да подложи мярката на гласуване.

Вчера съветници в Камарата съобщиха, че демократите са започнали да подготвят почвата за заобикалянето на Джонсън и предизвикването на гласуване на законопроекта за помощта.

Джонсън е съюзник на бившия президент републиканец Доналд Тръмп, а преди да стане председател на Камарата гласува против подкрепата за Украйна.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
А през това време... преди 6 месеца
Поляците блокират украинската граница и изсипват украинското жито по пътища и релси! :):)
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В на този еврейски наркоман очичките кооолко злоба и ненавист има кьм човечеството колко народ се затри загради този и всички западни човекообиици и наште изрди
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То армия не остана, той ще я укрепва. И пак чака на някого. Загубен човек, погуби народа си.
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Незнам за какви мерки говори тоя кърлеж ,но само да не е мобилизация на децата ни.Тогава ни фунда фор де:*** ни деменцията ще го спасят.
42
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Данните показват че 2023 Русия е икономически най силната страна в Европа и 5таъа в света! Да ви имам и санкциите и чудото!
41
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Още две линии и ще смаже и Китай!
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Чудо, чудо...... Ама чудо ви казвам!
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоя имал армия ,къде че не е виждаме ,всеки ден свалят тоя самолети и потапял кораби ,най големия лъжец в света ))
38
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
дали Украйна ще бъде унищожена от Русия, го решава само Русия и никой друг
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Д кога ще обяви забранените избори в "демократична" Украйна.
36
0
 
21
 
! Отговори
Нане Вуте преди 6 месеца
Първо осраина не е независима държава, а краварсо- британска колония! Всички решения се взимат в фашингтон и лондон! Второ който нож вади от нож умира!
35
1
 
24
 
! Отговори
Българка преди 6 месеца
Защо Владимир нарича себе си Володимир? За един приятел питам....
34
1
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Не е невинен този, който гласува да стане чужда военна база.
33
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Демек,още сmоmина хиляди ще сmанаm курбан за mоя деmо клаmи гораmа!Да се надяваме че украинциme се събудяm mая година и ви вземаm чепкиme,mвояmа и на осmaналаma шайка ренегаmи!
32
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Очаквам до края на тази години или да го убият или преврат. Трета опция вече няма.
31
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
A какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
30
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Порошенко и зеленото джудже спазариха Украйна на Jp Morgan, Monsanto, John du Pont, и Сорос. Украинците загиват за нищо защото горе изброените са собствениците на Украйна. То и при нас положението е същото когато управлението ни е Русофобско вместо Българско. Ние също сме собственост на сащ и много скоро ще пострадаме от това. Видяхме, че сащ и Запада са ненадежден партньор и продължаваме да се врем между шамарите. А Руснаците ще ни дойдат на гости в това нямам никакво съмнение.
29
1
 
14
 
! Отговори
Урките са овър! преди 6 месеца
държава 404 ....
28
1
 
12
 
! Отговори
Шефа им рече: преди 6 месеца
Айде де! хора НЕМА - действайте! :):):)
27
1
 
10
 
! Отговори
БАХОЙ преди 6 месеца
Украйна вече НЕ СЪЩЕСТВУВА като държава. Тя е пред загуба на държавността. Не разбрахме какви са тези мерки. Споменати бяха някакви помощи - я камилата, я камиларя... Особено като няма армия... Тогава заминава и територията, щото няма кой да я охранява. Само ба-лъ-ци-те помагат на такива държави, т.е. КУПУВАТ СИ ФАБРИКА НА 09.09.1944 г. Обаче ние сме известни с това. Гледайте България и ще знаете КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИТЕ!!!