Украйна порази 12 руски рафинерии

Атакувани са с дронове
17 мар 2024 18:40, Стела Стоянова
361
Украйна порази 12 руски рафинерии
Снимка БГНЕС, архив

Украински щурмови дронове с голям обсег на действие, изпратени от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), са поразили 12 руски петролни рафинерии от началото на войната, каза днес за Ройтерс източник от украинското разузнаване, предава БТА.

Представители на властите в Краснодарска област в Южна Русия, съобщиха, че украински дронове са атакували тази нощ петролната рафинерия в Славянск, на 70 км северно от главния град в областта.

Украинският източник заяви, че рафинерията, която преработва около 4,5 милиона тона суров петрол годишно и произвежда гориво главно за износ, е била атакувана при операция, организирана от СБУ и други украински сили.

"Службата продължава да прилага стратегия за подкопаване на икономическия потенциал на Русия и намаляване на притока от петродолари, които врагът насочва към войната", каза той. "Дронове на СБУ успешно атакуваха наскоро общо 12 петролни рафинерии в Русия", допълни източникът.

Това число не включва операциите, осъществявани от украинското военно разузнаване (ГУР), което също атакува рафинерии с дронове, отбеляза втори източник от разузнаването.

Русия обвинява Украйна, че използва "терористични дейности", опитвайки се да саботира тридневните президентски избори. Официалните руски медии съобщиха, че през последните седмици дронове са атакували рафинерии в множество райони, включително рафинерии, собственост на "Роснефт" и "Лукойл".

Петролът и петролните продукти са важен източник на приходи за Русия, която ги изнася в десетки страни по света.

Киев разработи и използва дронове с голям обсег в опит да отвърне на Русия, която през февруари 2022 г. предприе пълномащабна инвазия в Украйна и извършва въздушни нападения с ракети и дронове с голям обсег на действие, припомня Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не съм впечатлен..
60
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руснаците не искат свобода. Те искат световен руски империализъм. Защото не четат собствените си класици. Или четат адаптирани КГБ техни версии. Често руските издания доста се различават от оригинала. Яка цензура поголовно. Зомбирани шовинисти! Сме шни ци с ци ци, не с топки.
59
4
 
6
 
! Отговори
Тръпчинков преди 3 месеца
Сега рашистанците имат шанса да докажат че не са бензиноколонка и могат да преминат на конски впрягове и пак да пабедят.
58
4
 
4
 
! Отговори
ПлевнЮПневнеВ: преди 3 месеца
Да обясня на учения от БАН относно наблюдаваното НЛО над квартал Кремиковци, че това е руски разузнавателен дрон лично пилотиран от Путин!
57
9
 
5
 
! Отговори
според мен преди 3 месеца
Дъщерята на този наркоманизиран фашистки клоун ще ражда и отгледа децата си в противоядрен бункер! Те никога няма да видят изгрева и залеза на слънцето и синьото небе, защото след ядрения апокалипсис небето вече няма да бъде синьо!
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Т.е. утре да очакваме поредния директор на Лукойл покосен от инфаркт.
55
3
 
8
 
! Отговори
Зеленски преди 3 месеца
Е пред Москва! Слагат му Лавровия венец ;)
54
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дрон е треснал руски военен хеликоптер в Приднестровието. ВСУ и там ги подкара
53
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е са вече Зеленски победи!
52
6
 
8
 
! Отговори
Говедовъд преди 3 месеца
Ми тя ,Окраина, купува руско гориво ( справка-Лукойл Бургас),да не вземат да останат без бензинец?
51
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Голема работа..
50
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А така, нека видят руснаците малко война не по телевизията. Днес рафинериите, утре тецовете. С техните камъни по техните глави. ***-им-лицемерна.
49
5
 
10
 
! Отговори
Тутунчев преди 3 месеца
Хехе руснята вместо огурци да зарварят бензин в бурканите, докато още е евтин и се намира.
48
4
 
4
 
! Отговори
ВРУ преди 3 месеца
Работайте братва!
47
12
 
3
 
! Отговори
моето мнение преди 3 месеца
Путин е слаб лидер, който не знае какво да прави с фашистката република украйна! Всеки друг на неговото място веднага след пропадане на преговорите в Турция щеше да засее няколко тополи в центъра на Киев! Да ще кажете, че това ще убие 4 милиона фашисти, но пък аз казвам, че това ще спаси други 8 милиарда човека включително 350 милиона американци! За сметка на това Путин остави нарко клоуна да изнася циркаджийски представления в Киев, а напоследък и турнета провежда!
46
1
 
3
 
! Отговори
точно преди 3 месеца
До гробар да на путин
45
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е и??
44
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Знаете ли, че първият дрон всъщност е Карлсон?
43
5
 
8
 
! Отговори
хаха преди 3 месеца
путин газ пи.кае
42
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Терористите на Зелю се чудят какво да пратят. После като ги бомбят пак питайте защо!