Главчев участва в Швейцария в първата среща на върха за мир в Украйна

Форумът се очаква да постави рамка за бъдещи мирни преговори с Русия
15 юни 2024 07:51, Елка Василева
65
Главчев участва в Швейцария в първата среща на върха за мир в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Служебният премиерът Димитър Главчев заминава за Швейцария, където ще участва в първата среща на върха за мир в Украйна на 15 и 16 юни, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Срещата ще се проведе в швейцарския курорт Бюргенщок. След нея Димитър Главчев заминава за Брюксел, където ще участва в неформалната среща на лидерите на Европейския съюз.

Форумът, организиран от Швейцария и Украйна в Бюргенщок, се очаква да постави рамка за бъдещи мирни преговори с Русия, както и да определи ясна пътна карта на основата на Устава на ООН, международното право и принципи на „Формулата за мир“ на президента Володимир Зеленски. България участва в четири от съответните работни групи на инициативата – по „Продоволствена сигурност“, „Енергийна сигурност“ и „Възстановяване на справедливостта“, и като съпредседател по „Екологична сигурност“, заедно с Германия и Финландия.

Основните фокуси на срещата се очаква да бъдат формиране на общо разбиране и консолидиране на единен подход сред възможно най-много държави, осигуряване на платформа за дискусии на високо равнище относно рамката на бъдещ мирен процес за Украйна, като за първи път ще се обсъди на най-високо политическо ниво как Русия може да бъде включена в него.  

България подкрепя инициативата на Швейцария и Украйна за свикване на първата Среща на върха за мир в Украйна, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет на 17 май. По този повод служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с посланика на Украйна Олеся Илашчук и с посланика на Швейцария Раймонд Фурер.

След визитата в Швейцария премиерът Димитър Главчев заминава за Брюксел, където на 17 юни, понеделник, ще участва в неформалната среща на лидерите на Европейския съюз. На нея държавните и правителствените ръководители ще обсъдят институционални въпроси след провелите се избори за Европейски парламент, съощиха още от пресслужбата на кабинета.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всеки мир днес за Украйна е по-добър от утрешния.
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Губи си времето на държавни разноски.
35
0
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 4 месеца
Каква рамка какви пет лева... Путин каза. От тук на татък правете изводи. Дано ракията да е достатъчно защото приказките ще изсушат гърлата на ястребите.
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хаха пуделите щели да решават нещо си, че и деменцията нЕма да го има да ги потупа одобрително и да им даде гранули.
33
0
 
17
 
! Отговори
ароматния пръч преди 4 месеца
Ха,ха,ха.Оти се срамите да напишете,че август миналата година се проведе подобна среща в Саудитска Арабия за създаване на коалиция по мирния план на Киев?Ми как сега няма да е първата след като предишния домакин Саудитска Арабия няма да участва в нея?Не всички сме дементи!Ха,ха,ха!
32
4
 
2
 
! Отговори
ПЕНИОНИРАНИЯ ГЕНЕРАЛ преди 4 месеца
ПРЕМИЕРА УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА, А ПРЕЗИДЕНТА ЧЕТЕ НОВОГОДИШНОТО ТРАУРНО СЛОВО!
31
0
 
8
 
! Отговори
898 преди 4 месеца
Суриката ша си разкъса парЦалите.Всеки новоизлюпен ходи по някакви срещи ,подписва документи после следващия, народа с вас ша са занимава.Тоя и той кой знай колко ша му набиват главоча за укропитеците ,докато не клекне.
30
0
 
14
 
! Отговори
тоямайка си ли търси преди 4 месеца
в швейцария срам за бълтарите
29
5
 
2
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 4 месеца
Тая среща в Швейцария е само и просто един от многото съветски вицове. Няма никаква причина да бъдат уважавани украинците,защото украинци бяха по-голямата част от гнусните съветски лидери. Разлика никаква между руснаци от Москва и руснаци от Киев. Освен това България бе узурпирана от украинските военни части на СССР и същите грабеха и изнасилваха навред в България. Да се защити Путин е същото като да се защити Зеленски и да се защити Зеленски е същото като да се защити Путин. Една монета.
28
0
 
13
 
! Отговори
Да преди 4 месеца
След вчерашното предложение за мир на Путин,подобни сборища нямат смисъл.
27
0
 
12
 
! Отговори
Цирк преди 4 месеца
По заповед от сащ се събират всички ***.
26
1
 
20
 
! Отговори
Факт преди 4 месеца
Каква среща за мир без ,Русия. Това е идиотщина.
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Главчо Тикваров
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като какъв участвува ? Риторичен въпрос...
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 2:грешиш,ние даваме всичко,поради генетично заложеното ни овчедушие,което не само носим до гроба си,но и 40 дни след смъртта!Сега разбирате ли,защо 5 века сме били под турско робство и накрая руснаците с цената на бад 60000 жертви ни освободиха,за да лаем и наливаме оръвие в измислената през 1918 г. държава украйна(покрайнина).Мръсен ,жалък,неблагодарен робски народ сме и такъв ще си останем до нашия край като народ и дървава,който е след някакви си 40-50 години!
22
1
 
17
 
! Отговори
денят на мармота преди 4 месеца
Основният виновник и причина за бедите, които сполетяха Украйна и украинския народе НАТО. Тъй като НАТО провокира братоубийствената война и донесе опустошение на Украйна. Командването на украинските въоръжени сили има шанс да сложи край на варварската политика на пендосите и да започне да с съпротивлява срещу инвазията на НАТО. Днес НАТО е основният враг за мирното и проспериращо бъдеще на Украйна, Балканите и Европа.
21
2
 
17
 
! Отговори
Кафяво софийско преди 4 месеца
На срещата на говедовъдите в Швейцария.
20
18
 
1
 
! Отговори
ТОП ПРЕМИЕРА преди 4 месеца
Главчев се оказа стабиляга. Да го оставят за пожизнен премиер, ръководи със замах и няма лабаво. Пълна подкрепа!
19
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всички плъхове в Швейцария, начело с наркомана, и само бла-бла-бла, хахахаха! Украйна, каква Украйна, смешници сте, ще ви помете Путин, всички военнолюбиви без мо зъч ни евроатлантици.
18
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом стигнахме до там Главочев да поставя рамката на преговорите....жалка история.Смешна и жалка.Путин вчера точно и ясно постави условията на Русия за започване на преговори,а хомосексуалните еуро оли го фррени ще поставят рамки,какви сре вие бе,рамкаджии?