Главчев участва в Швейцария в първата среща на върха за мир в Украйна

Форумът се очаква да постави рамка за бъдещи мирни преговори с Русия
15 юни 2024 07:51, Елка Василева
65
Главчев участва в Швейцария в първата среща на върха за мир в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Служебният премиерът Димитър Главчев заминава за Швейцария, където ще участва в първата среща на върха за мир в Украйна на 15 и 16 юни, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Срещата ще се проведе в швейцарския курорт Бюргенщок. След нея Димитър Главчев заминава за Брюксел, където ще участва в неформалната среща на лидерите на Европейския съюз.

Форумът, организиран от Швейцария и Украйна в Бюргенщок, се очаква да постави рамка за бъдещи мирни преговори с Русия, както и да определи ясна пътна карта на основата на Устава на ООН, международното право и принципи на „Формулата за мир“ на президента Володимир Зеленски. България участва в четири от съответните работни групи на инициативата – по „Продоволствена сигурност“, „Енергийна сигурност“ и „Възстановяване на справедливостта“, и като съпредседател по „Екологична сигурност“, заедно с Германия и Финландия.

Основните фокуси на срещата се очаква да бъдат формиране на общо разбиране и консолидиране на единен подход сред възможно най-много държави, осигуряване на платформа за дискусии на високо равнище относно рамката на бъдещ мирен процес за Украйна, като за първи път ще се обсъди на най-високо политическо ниво как Русия може да бъде включена в него.  

България подкрепя инициативата на Швейцария и Украйна за свикване на първата Среща на върха за мир в Украйна, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет на 17 май. По този повод служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с посланика на Украйна Олеся Илашчук и с посланика на Швейцария Раймонд Фурер.

След визитата в Швейцария премиерът Димитър Главчев заминава за Брюксел, където на 17 юни, понеделник, ще участва в неформалната среща на лидерите на Европейския съюз. На нея държавните и правителствените ръководители ще обсъдят институционални въпроси след провелите се избори за Европейски парламент, съощиха още от пресслужбата на кабинета.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
15
 
! Отговори
Мир ли… преди 4 месеца
Точно тези не искат мир! Вече и слепите го виждат! А Глав *** като пришито излишно копче ама с претенция за стойност
16
0
 
22
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
главчев няма капацитет да участва в подобно мероприятие никои не говори за мира за оръжие траншове кои какво ще даде такава прос-то-тия в 21 век не съм сипредставяла
15
1
 
22
 
! Отговори
Фидосова преди 4 месеца
Ухиленото герберче ще кима, като дебела депутатка пред Вожда, неразбирайки за коя точно торта, говорят западняците!
14
1
 
30
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 4 месеца
Без участието на Русия ,само ще си чешат езиците
13
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Участва като пълнеж.
12
0
 
30
 
! Отговори
Дано преди 4 месеца
Този български представител да гласува и да говори с главата си, за да не се окаже после че пак е обещавал и се е клел от кмето на държавата,че ще си сваляме ризата от гърба за укр. ТаИ държава не е член на ес и НАТО. ЕС се разори да налива пари там. После ще налива за възстановяване а европейците ще ядат огризки защото пари за тях няма да има. Цялото ръководство на ес трябва да бъде изправено на съд за финансовото, идейно и морално унищожение на ес. Ако не се спрат може да е и военно унищожение
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Явно ние ще следваме една и съща политика независимо кой ни е премиер !
10
1
 
12
 
! Отговори
Внимание!!! преди 4 месеца
В статията има продуктово позициониране на LEGO
9
0
 
23
 
! Отговори
До формулата преди 4 месеца
Това беше вариант още преди войната, що се отнася до Русия. Западналите се заиграха срещу тях, чрез украинските не щастници. Тъжно!
8
11
 
1
 
! Отговори
Формулата преди 4 месеца
е Кипър. Замразяване, бърза писта в ЕС със съответните изисквания. За НАТО просто не става. И след едно поколение може да бъдат нормално общество в прилична държава.
7
1
 
24
 
! Отговори
Хи хи преди 4 месеца
На нас за укрите ни е през оная работа. Като имат проблем с Русия, да се оправят бе, нас кво ни интересуват чуждите проблеми ?! Ното са в нато, нито са в ЕС !
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хапнахме, пийнахме...
5
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя негодник е там само с една единствена цел, да гласува всичко което предложи американският представител. Така правят васалите, те нямат право на дума и на интереси. Сигурно преди това е ходил да коленичи пред султана в посолството. Много гнусен герберски ***.
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин ги накара да разгледат предложенията му, които всички участници видяха и запомниха, той дори говори за американския посредник за мир, който бил наречен путинист след като се е опитал да стикова двете позиции. Затова според мен няма да се говори за мир, а за война, защото украинският наратив е, че който говори за мир поддържа руската позиция и е путинист. Точките на Зеленски отпаднаха почти всички. Реалността ще го залее като кофа студена вода.
3
0
 
23
 
! Отговори
ясно преди 4 месеца
Все на някакви нищо незначещи срещи ще учавства и ще харчи парите на българския данъкоплатец за оня дето духа.
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Седянка на политическите и военни аутсайдери.На кой му пука.Путин вчера им каза кое как ще бъде.
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е, къде без наше участие. Първа жица за водица. Ще рече човек, че от зависи нещо голямо . Щом е за Украйна-не отказваме нищо и нищичко. И душите си ще дадем на украинците, дори без да ни ги поискат. Просто така ще дадем-поради пословичната и световноизвестна българска доброто и щедрост.