Зеленски: Русия не се интересува от мира

Замразяването на конфликта в Украйна не е отговор, а рецепта за бъдещи войни, заяви Фон дер Лайен
16 юни 2024 07:30, Красимир Ангелов
373
Зеленски: Русия не се интересува от мира
Снимка: БГНЕС

"Участниците в днешната среща трябва да решат заедно как да постигнат мир в Украйна по наистина траен начин съгласно Устава на ООН", заяви украинският президент Володимир Зеленски в речта си при откриването на Срещата на върха за мир в Украйна, която се провежда край град Люцерн в Швейцария.

Зеленски каза, че Русия не се интересува от мира и че участниците в срещата трябва да решат заедно как да постигнат мир "по наистина траен начин" съгласно Устава на ООН.

Още по темата
"Когато планът за действие е на масата, съгласуван от всички и прозрачен за народите, тогава той ще бъде съобщен на представителите на Русия. Така че на втората среща на върха за мир да можем да фиксираме истинския край на войната", подчерта украинският президент.

Зеленски заяви, че Русия не е била поканена на срещата на върха, тъй като Москва не се интересува от мира. Според украинският лидер срещата на върха ще се съсредоточи върху три точки: ядрената безопасност, продоволствената сигурност и освобождаването на затворници и депортирани.

Той отбеляза, че срещата ще докаже, че мирът и сигурността са възможни, и ще предостави "реален план", за да се гарантира, че всяка стъпка към мира работи.

Зеленски подчерта, че правилата на Устава на ООН трябва да бъдат приложени и че Киев и участниците в срещата на върха трябва да решат как страните ще си сътрудничат и кои ще бъдат съводещи за изпълнението на плана за действие, отбеляза БГНЕС.

„Дълготраен мир не може да бъде постигнат с капитулация на Украйна“, заяви категорично  френският президент Еманюел Макрон по време на участието си в Срещата на върха за мир в Украйна, която се провежда в Швейцария, предаде АФП.

"Всички ние сме решени да изградим устойчив мир. Такъв мир не може да бъде украинска капитулация. Има един агресор и една жертва", добави Макрон.

Замразяването на конфликта в Украйна не е отговор, а рецепта за бъдещи войни на агресия, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на срещата на върха.

"Вместо това трябва да подкрепим всеобхватен, справедлив и устойчив мир за Украйна. Такъв, който възстановява суверенитета на Украйна и нейната териториална цялост", добави Фон дер Лайен.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис от своя страна също отхвърли условията на руския президент Владимир Путин за мирни преговори с Украйна и ги нарече абсурдни, предаде ДПА.

"Трябва да говорим истината. Той не призовава към преговори, а към капитулация", заяви Харис на мирната конференция в Швейцария. "Америка застава на страната на Украйна не от милосърдие, а защото това е в наш стратегически интерес", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Айде, холан - не пасем трева! Още през 2019г. Украинският президент посрещна с насмешка Минските споразумения. На масата бяха седнали от ляво надясно - Зеленски, Меркел, Макрон и Путин. Всичко е запечатано и документирано. Зеленски се хилеше и кокореше с очи подигравателно, прикривайки с лявата си ръка лицето си. Това се случи точно в деня при срещата на Нормандската четворка (Русия, Украйна, Германия и Франция). в Париж, който се проведе през декември 2019 г.
56
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Айде, холан - не пасем трева! Още през 2029г. Украинският президент посрещна с насмешка Минските споразумения. На масата бяха седнали от ляво надясно - Зеленски, Меркел, Макрон и Путин. Всичко е запечатано и документирано. Зеленски се хилеше и кокореше с очи подигравателно, прикривайки с лявата си ръка лицето си. Това се случи точно в деня при срещата на Нормандската четворка (Русия, Украйна, Германия и Франция). в Париж, който се проведе през декември 2019 г.
55
3
 
15
 
! Отговори
Украйна преди 3 месеца
трябва да отстъпва територии.....................ясно е...................иначе мир няма да има........................в Източна Украйна живеят повече руснаци..............Украйна да забрави за Крим , Донбас , Донецк и Луганск!!!
54
3
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
убии-ци и крадци начело с акушерката позор за европа грешка след грешка иникаква поука от историята
53
4
 
11
 
! Отговори
Уайът Ърп преди 3 месеца
Русия се интересува да стоите настрана от нея, на един изстрел разтояние. Кое му е сложното за разбиране ?
52
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 54 "НАТО е най-силната армия. Влиза в Украйна, гони руските войски и дава мир на Украйна." И как си го представяш това без запалване *** Трета световна война?? Пишльо!
51
14
 
2
 
! Отговори
Степан Бандера преди 3 месеца
за последните 24 часа 1160 рашисти са отишли на концерта на Кобзон.
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ТъЪпата ви пропаганда за срещата на пуделите е най-малкото сме.на.
49
4
 
11
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 3 месеца
НА ТОЯ АМЕРИКАНСКИ КЛУН РУСИЯ МУ ДАДЕ МИРЕН ШАНС ДА НЕ ИСКАТ НАТО.НЕ ГО ПОСЛУША.КОИТО НЕ СЕ РАДВА НА ШАРЕНИ ПОЛИ ДА СЕ РАДВА НА ГЪРБАВИЯ.
48
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Прави са! Ако Русия се интересуваше от мир, то на първо място нямаше да започне война в Европа в ХХI век, а щеше да търси дипломатическо разрешение на споровете си със съседите. Просто има воиствено настроен индивид за ръководител, който се изживява като я цар, я император, я завоевател и има много изкривени понятия за историята.
47
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НАТО е най-силната армия. Влиза в Украйна, гони руските войски и дава мир на Украйна.
46
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо още пишете русия с голяма буква? Чекате да се разпадне на градове държавици?
45
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 51 - недостаъчно
44
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някой знае ли украинския "Миротворец" колко българи добави в списъка за убиване?
43
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Руската мания за величие винаги завършва с купонна система" - Джо Байдън
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"НА ЖИВО: ГОВОРИ ДЕПУТАТЪТ ОТ ВЕЛИЧИЕ ДАРИН ГЕОРГИЕВ!" Напишете това в тубата. Това е най-новото видео на Киро Брейка. Да видите какви бичета за депутати от Величие ще влязат в парламента. WTF????
41
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
СВО ще постигне целите си
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
YTT, пошьол на 3 букви със своите ?.
39
3
 
8
 
! Отговори
до 43 Калбо преди 3 месеца
Вижте как: Зеленски се смее на речта на Путин за статута на Донбас (видео)
38
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зеленски е патологичен лъжец, факт! Русия предлагаше мирни планове а Остайна ги отхвърляше.