Бебета на опиум

Афганистанските майки дават опиум на децата си, за да са кротки и тихи
17 ное 2007 12:10,
6
Бебета на опиум
Майките в Афганистан успокояват децата си с опиум. Снимка: СВ

В прашния двор на измазана с кал паянтова къща шест афганистанки тъкат широк килим, помагат им няколко по-големи деца, докато най-малките въпреки околния шум спят кротко с помощта на щипка опиум.

Обичайна практика е да се дава опиум на малките, за да не ни пречат, когато работим, обяснява Назира, 28-годишна тъкачка на килими.

Жените работят по цял ден – тъкат килими, главния източник на доходи за повечето семейства в окръг Давлат Абад в северната афганистанска провинция Балх, граничеща с Туркменистан и Узбекистан.

Трябва ръцете да им са свободни и да не се занимават с децата, за да привършат килима за четири месеца и да си поделят около 600 долара.

Даването на дрога на бебета често води до зависимост в северен Афганистан, където според проучване на ООН от 2005 г. има около 51 000 пристрастени към наркотиците – това е една трета от наркоманите в страната, отбелязва АФП.

Афганистан е първият производител в света на опиум, от който се произвежда хероинът. Макар сега в страната едва 4% да са зависими от алкохола или дрогата, експерти на ООН се опасяват, че делът им ще нарасне.

Съпругът на една от тъкачките казва, че заедно с майка си той е вземал опиум от малък. Когато бях бебе, майка ми ми даваше опиум, заявява 40-годишният Ака Мурат.

На две годишна възраст вече ми беше навик на вземам опиум. Сега ако не получа дозата си два пъти на ден, имам болки по цялото тяло и полудявам, добавя той.

Признава, че харчи половината от дохода си на вехтошар, за да снабдява себе си и семейството си с дрога. Всеки ден изразходваме около 300 афгани (6 долара) за опиум, казва той.

Проблемът щеше да се реши, ако има ясли, където родителите да оставят децата си, докато работят, казва Назира. Детски градини има в главния град на Балх – Мазар-и-Шариф – на 50 км от мястото, където живее семейството на Мурат.

Ако имаше ясли, нямаше да е нужно да даваме опиум на децата и да харчим парите си, за да се снабдяваме, добавя Назира. Убедена съм, че след десет години тук никой няма да употребява.

Афганистанското правителство уверява, че знае за проблема. Предвиждаме за срок от пет години да построим ясли в четири окръга, сред които и Давлат Абад, казва директорката на местния отдел по труда и социалните въпроси Фавзия Хамиди.

Усилията на афганистанското правителство, подпомагано от Великобритания и САЩ, да изкорени производството на опиум в страната се провалиха. Тази година производството скочи с 34% до 8200 тона, показват последните данни на ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
yamakasy преди 16 години
Cql oktomvri swetownite medii bqha pylni s takiwa materiali,, a dnes.bg edva noemvri zapochna da puska takiva *** za Afganistan. Ako im e tolkova problem da se snabdqwat s istorii za tyrgoviqta s narkotici, trafika na hora, terorizmyt i podobni, naj-otgovorno zaqvqvam, che sym gotova da im preprashtam press clippings na UNODC ejednevno!!!!Inache drug variant e da prekrystqt sajta na vchera.bg
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Тия арабески не могат ли да сложат по една спирала и да спрат да се плодят, вместо да дрогират бебетата?
3
0
 
0
 
! Отговори
дуче Михо преди 16 години
Усилията на афганистанското правителство, подпомагано от Великобритания и САЩ, да изкорени производството на опиум в страната се провалиха. Тази година производството скочи с 34% до 8200 тона, показват последните данни на ООН. -------------------------------------------------- -------------------------------------------------- -------------------------------------------------- -------------------------------------------------- -------------------------------------------------- -------Какви са тия глупости?! Цял свят знае,че DEA има най-голям дял в търговията с наркотици,така,че последните две изречения трябва да звучат така: Усилията на афганистанското правителство, подпомагано от Великобритания и САЩ, да увеличи производството на опиум в страната се увенча с успех. Тази година производството скочи с 34% до 8200 тона, показват последните данни на ООН.
2
0
 
0
 
! Отговори
Profesor преди 16 години
На мен пък ми прилича по-скоро на анализ, не на новина. Интересен материал.
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
eeeeeee.tazi novina e tolkova stara 4e ne moje dabade.dnes bg izostava mnoga s ne6tata!